Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän sotaretki Syyriaan maksoi saman verran kuin vuosi Yleisradiota

Venäläinen veronmaksaja ei valita, koska hän ei pidä itseään veronmaksajana, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Venäjä ilmoitti kuluneella viikolla keskeyttävänsä sotilasoperaation Syyriassa. Presidentti Vladimir Putin kertoi sotaretken maksaneen tähän mennessä yhteensä 33 miljardia ruplaa.

Presidentin ilmoittama summa on koko lailla sama kuin riippumattoman talouslehden RBK:n keskiviikkona julkistama laskelma. Se puolestaan perustuu puolustusministeriön tietoihin, asiantuntija-arvioihin ja malliin, jolla Britannian kustannuksia Libyan sodassa laskettiin vuonna 2011.

RBK päätyy hieman presidentin kertomia kuluja suurempaan summaan, sillä osa puolustusmenoista pidetään Venäjällä salassa. Lopputulos on yhdensuuntainen Bloomberg-uutistoimiston aiemmin tekemän laskelman kanssa.

RBK:n laskelman mukaan kustannuksia on kertynyt 167 sotapäivän aikana yhteensä 38,4 miljardia ruplaa eli nykykurssin mukaan 496 miljoonaa euroa. Summa on lähes sama kuin Yleisradion määräraha kuluvalle vuodelle (507,9 miljoonaa euroa).

Jokainen venäläinen on siis maksanut television puolen vuoden sotauutisista kolme ja puoli euroa. Kuulostaa halvalta, mutta suomalainen veronmaksaja taitaa silti voittaa, vaikka keskituloinen pulittaakin Ylen kanavapaketista 143 euroa vuodessa.

Harvassa maassa sodasta ja rauhasta oikeasti äänestellään, mutta on ällistyttävää, mihin venäläinen veronmaksaja suostuu.

Puolustusmenot lohkaisevat liittovaltion budjetista viidenneksen. Jotta Suomessa päästäisiin samaan, pitäisi nykyisiin asevoimien menoihin panna nolla perään. Sellaista esittävä poliitikko vietäisiin nopeasti psykiatrin puheille.

Kaiken kukkuraksi Venäjän liittovaltion menoarviossa on merkillisiä mustia aukkoja puolustus- ja tiedustelumenojen kohdalla – ikään kuin veronmaksajille ei lainkaan kuuluisi, mihin heidän rahansa käytetään.

Paras selitys venäläisen veronmaksajan pehmytnahkaisuudelle on, ettei hän pidä itseään veronmaksajana. Palkkatulon 13 prosentin tasavero on jonkinmoinen riesa, ja valtion perimät rahat ovat maksajan mielestä lähtökohtaisesti menetettyjä.

Aivan kuin lainaisit työkaverille ennen tilipäivää kaksi kymppiä tietäen, ettei takaisinmaksusta ole toivoa. Sitä paitsi valtion merkittävimmät tulonlähteet ovat muualla, tärkein niistä on öljyn tuotantovero.

Karkeasti ottaen voi sanoa, että olivatpa verojen keräystavat mitkä tahansa, niin julkiset kulut maksaa aina kansa. Yhteys oman kukkaron ja valtiontaloudesta käytävän poliittisen puheen välillä hämärtyy missä maassa tahansa, mutta Venäjällä yhteys näyttää erityisen sumealta.

Vanha vallan kolmijako kummittelee: tsaari, kansa ja usko, jossa valtio ja kansa ovat kokonaan eri asioita. Tämän ajattelun mukaan on aivan luonnollista, että presidentti päättää ”omista rahoistaan”.

Budjettierät lasketaan Venäjällä triljoonissa ruplissa, millä tarkoitetaan Suomen biljoonia, vaikka miljardi on miljardi Venäjälläkin: suurissa luvuissa on siis käytössä sekajärjestelmä, jossa on sekä amerikkalaista että meikäläistä termistöä.

Suurelle yleisölle triljoonat ovat silkkaa kirkkoslaavia. Tutkimuslaitosten mukaan kansan kriisitietoisuus alkoi nousta vasta viime vuoden loppupuolella. Olennaista siis on, että vielä viime kesänä kaupasta saattoi löytää valkovenäläistä pussimaitoa 35 ruplalla litra. Enää ei löydy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat