Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tiörv Tommi! Sevetissä on ihanaa. Täällä puhutaan poroista” – kolttasaamelaisten postikortit kertovat itäisen Lapin arjesta

Lähetin helmikuun alussa postikortin Sevettijärvelle, runsaan sadan kolttasaamelaisen kylään. Viikkoa myöhemmin alkoi saapua vastauskortteja. Paljon.

Sunnuntai
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Jäämerelle vievän tien varrella on Sevettijärven kylä. Sinne on Helsingistä linnuntietä 1 050 kilometriä. Hajanainen kylä on Suomi-neidon ohimolla, lähempänä Jäämerta kuin Inarin keskustaa.

Sevettijärven koltat polkaisivat helmikuussa kansalaisliikkeen postipalveluidensa puolesta. He pyysivät lähettämään protestikortteja Sevettijärven koululle. Kyläläisiä pänni, että lähettääkseen postipaketin sevettijärveläinen joutuu matkustamaan 110 kilometrin päähän Inarin keskustaan.

Lähetin Sevettijärven koululle kortin ja kirjoitin protestiliikkeestä jutun 7. helmikuuta 2016. Pyysin, että kuka Sevettijärvellä korttini vastaanottaakin, voisi vastata minulle: Millaista on elo Sevettijärvellä talvella 2016? Mikä siellä juuri nyt puhuttaa? Miltä Suomi näyttää Itä-Lapista katsottuna?

Kortteja tuli 25. Ja niistä 20 tuli Sevettijärveltä.

Määrä oli prosentuaalisesti mykistävä. En tiedä, millä keinolla saisin 600 000 helsinkiläisestä 20 lähettämään itselleni perinteisen postikortin, mutta runsaasta sadasta sevettijärveläisestä sellainen määrä löytyi hetkessä. Lähes joka viides.

Oli selvää, että Sevettijärvi halusi tulla kuulluksi. Vaikutti siltä, että Helsingin hallintokortteleissa heidät todella on unohdettu, vaikka maata hallitsee keskustapuolue, joka lupaa pitää koko Suomen asuttuna.

Kortit Sevettijärveltä kulkivat aikansa Helsinkiin. Ensimmäiset saapuivat parin viikon kuluttua jutun ilmestymisestä. Aloin käydä niitä läpi: Sevetin koulun opet kertoivat, että lähimpään kouluun Suomen puolella on matkaa noin 120 km ja Norjassa noin 50 km. Oppilailla pisin koulumatka on 45 km.

Sevettijärvellä opiskellaan koltansaamea ja norjaa, kun helsinkiläiskouluissa tyypillisiä kakkos-, kolmos- ja neloskieliä ovat saksa ja ranska. Ei Sevetistä piipahdeta viikonloppureissulle Berliiniin, vaan Pohjois-Norjaan.

Koulun oppilaat lähettivät huumorikortin: Otimme lentopallosta kuvan, koska pelaamme sitä melkein joka välitunti. Tokaluokkalainen Maija Leivo aloitti korttinsa asianmukaisesti koltansaamen tervehdyksellä: Tiörv, Tommi! Sevetissä on ihanaa. Täällä puhutaan poroista. Suomi näyttää täältä katsottuna isolta. Olen käynyt Helsingissä 3 kertaa.

On uskottava, että Sevettijärvellä puhutaan lähinnä poroista, koska peräti viiden Sevetin koulun eri oppilaan kortissa niin väitettiin. Tiedoksi sinne Sevettijärvelle, että verrattuna ruuhka-Suomen nykyiseen keskustelukulttuuriin teillä päin keskustelu lienee tervehenkisempää.

Sevettijärven täytyy olla Suomen viimeisimpiä kyliä, joihin tehtiin autotie ja sähköt. Jos joku tuntee Sevettijärven lähihistorian, niin eläkkeellä oleva opettaja Satu Moshnikoff.

Hän opetti Sevetin koulussa vuodet 1966–2000 ja asuu kylässä edelleen. Moshnikoff luettelee hämmästyttäviä lukuja kortissaan: autolla ajettavissa oleva tie Sevettijärvelle valmistui vuonna 1978, sähköt saatiin 1979 ja kirjastobussi tuli ensimmäisen kerran 1983.

Nyt kylä on entistä vaisumpi, sillä Sevetin baarikin suljettiin syksyllä 2015. Mahtaako kolttia riittää enää edes Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen ortodoksikirkossa? Silti Moshnikoff uskoo tulevaan: Kolttakulttuuri elää tällä hetkellä voimakasta nousukautta, hän kirjoittaa. Nuoremme ovat ylpeitä juuristaan eivätkä halua salata niitä, kuten edellinen sukupolvi.

Lapsille annetaan kuulemma taas perinteisiä kolttanimiä, kuten Agafia, Pelagea, Mitri ja Riiko.

Kohtalonhetkiä silti eletään. Kymmenen vuoden takaisen raportin mukaan koltansaamen puhujat olivat lähes sukupuutossa. Heitä oli enää 250–300, ja nuorin koltansaamea äidinkielenään puhunut oli yli kolmekymppinen. Koltansaamea on alettu elvyttää kielipesien avulla, mutta muuttoliike kasvukeskuksiin nopeuttaa kielen rappiota.

Keväällä 2012 saavutettiin kuitenkin virstanpylväs. Koltansaame oli ensimmäistä kertaa äidinkielenä ylioppilaskokeessa. Äidinkielen kirjoitti keväällä 2012 yhteensä 41 764 kandidaattia.

Yksi kirjoitti koltansaamen.

Meillä ruuhka-Suomessa on ruuhka-Suomen riesat ja ilot. Kun katson Sanomatalosta 360 astetta ympärilleni, puolen kilometrin säteeltä löytyy joka ikinen peruspalvelu, jota keskivertosuomalainen tarvitsee.

Sevettijärvellä on toisin. Kolttasaamelaisten kulttuuriyhdistys Saa’mi Nue’tt julkaisi taannoin Facebookissa kuvan, joka havainnollisti etäisyyksiä Sevettijärveltä palveluihin.

Lähin sairaala on samalla etäisyydellä kuin Pietarsaari Helsingistä (linnuntietä 407 km). Rautatieasemalle on sama matka kuin Helsingistä Iisalmeen (395 km). Matka pankkiautomaatille vastaa matkaa Helsingistä Heinolaan (130 km) ja matka apteekkiin Helsingistä Haminaan (132 km).

Hiljaiseksi vetää.

Entä nyt? Kuinka Sevetin käy? Kaikki toivo ei ole heitetty. Ei edes postipalveluiden suhteen. Posti Groupin sidosryhmäjohtaja Timo J. Anttila oli yksi heistä, jotka lähettivät käsinkirjoitetun kirjeen.

Anttila tarkensi, ettei Posti ole varsinaisesti lakkauttanut Sevettijärvellä konttoria, vaan postin palvelupiste katosi, kun Sevetin baarin liiketoiminta loppui. Posti on siitä saakka etsinyt uutta yrittäjää, mutta kiinnostuneita ei ole löytynyt, Anttila kirjoittaa. Toivomme kovasti, että paikallinen yhteistyökumppani löytyy ja että saamme Sevettijärvellekin taas oman postin!

Yksi vaihtoehto olisi pakettiautomaatti. Mutta siihen Posti ei halua investoida, sillä kyseisellä Sevettijärven postinumeroalueella asui Tilastokeskuksen mukaan vain 126 henkilöä vuonna 2014.

Oikaistu 21.3 kello 13:12 Juttua on muutettu Sevettijärven sijainnin osalta. Kylä ei ole Itä-Lapissa, joka on tietty seutukunta, vaan itäisessä Lapissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat