Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bryssel sai koko maailman huomion – tässä kymmenen muuta terroristi-iskua samalta viikolta

Bryssel oli yksi yhdestätoista kohteesta, joihin terroristit iskivät viikon sisällä. Niistä muodostuu terrorin verkosto.

Sunnuntai
 

Seitsemän päivän aikana, viime viikon keskiviikosta tämän viikon tiistaihin, eri puolilla maailmaa tehtiin yhdeksän terroristi-iskua, jotka eivät ylittäneet laajasti uutiskynnystä.

Niiden lisäksi viikon kuluessa tehtiin kansainvälisesti uutisoidut terroristi-iskut Turkin Istanbulissa ja Belgian Brysselissä.

Pikku-uutisiksi jääneissä yhdeksässä iskussa kuoli ainakin 74 ihmistä. Ne tehtiin Pakistanin Peshawarissa, Nigerian Maidugurissa, Nigerin Bossossa ja Dolbelissa, Egyptin Siinailla, Turkissa, Irakin Mahkmurissa ja Al-Baghdadissa sekä Somalian Laantabuurissa.

Iskut eivät tapahdu tyhjiössä. Terroristien viikon aikana tekemistä hyökkäyksistä voi rakentaa verkoston, jossa isku Brysselissä johtaa käytännössä kaikkiin muihin terroritekoihin. Isisin ”valtion” eli kalifaatin puolesta iskettiin Brysselin lisäksi esimerkiksi Pakistanin Peshawarissa ja Nigerin Bossossa.

Silloinkin, kun Isis iskee Brysselissä, sen keskeiset päämäärät ovat terroristijärjestön hallitsemilla alueilla Syyriassa ja Irakissa. Iskulla Euroopassa Isis kostaa länsimaisille vihollisilleen ja vahvistaa asemaansa ruokkimalla islamilaisen ja kristityn maailman konfliktia. Se myös tekee itsestään houkuttelevamman Eurooppaan pettyneiden nuorten muslimien silmissä.

Järjestöillä on sekä yhteisiä että kilpailevia päämääriä. Ne ovat joko liittoutuneet tai alistuneet toistensa vallan alle, tai ne voivat jopa sotia keskenään. Näin surullinen oli terrorismin verkosto 16.–23. maaliskuuta 2016.

Iskuja Pakistanista Länsi-Afrikkaan

Peshawar, Pakistan, 16. maaliskuuta. Pommi-isku hallituksen työntekijöiden bussiin. 15 kuollutta, 25 loukkaantunutta. Tekijä oli Lashkar-e-Islam, joka on osa Pakistanin Talebania.

Maiduguri, Nigeria, 16. maaliskuuta. Kahden islamistin itsemurhapommi-isku. 22 kuollutta, 18 loukkaantunutta. Tekijä oli Boko Haram.

Dolbel, Niger, 17. maaliskuuta. Terroristi ampui poliiseja torilla. 3 kuollutta. Tekijä oli Al-Qaida in Maghreb (AQIM) eli Pohjois-Afrikan al-Qaida.

Bosso, Niger, 17. maaliskuuta. Neljä itsemurhaiskijää hyökkäsi sotilassaattuetta vastaan. 1 kuollut, 2 loukkaantunutta. Tekijäksi epäilty on Boko Haram.

El-Arish, Siinai, Egypti, 19. maaliskuuta. Itsemurhapommittajien isku ja aseellinen hyökkäys poliisiasemalle. 15 kuollutta. Tekijä oli Wilayat Sayna.

Istanbul, Turkki, 19. maaliskuuta. Itsemurhaisku suositulla kävelykadulla. 5 kuollutta, ainakin 36 loukkaantunutta. Tekijä oli Isis.

Makhmur, Pohjois-Irak, 19. maaliskuuta. Raketti-isku tukikohtaan, jossa oli Yhdysvaltain merijalkaväkeä. 1 kuollut, useita loukkaantuneita. Tekijä oli Isis.

Al-Baghdadi, Länsi-Irak, 21. maaliskuuta. Autopommi-isku sotilaiden tarkastuspisteelle lähellä al-Baghdadia. Ainakin 6 kuollutta , 9 loukkaantunutta. Noin 25 hyökkääjää tapettiin. Tekijä oli Isis.

Laantabuur, Somalia, 21. maaliskuuta. Aseellinen hyökkäys sotilastukikohtaan. 6 kuollutta. Tekijä oli al-Shabaab.

Bryssel, Belgia, 22. maaliskuuta. Useita räjähdyksiä Zaventemin lentokentällä ja Maalbeekin metroasemalla. Kuolleita yli 30, loukkaantuneita pari sataa. Tekijä oli Isis.

Nusaybin, Yuksekova, Mazidagi, Turkki, 22. maaliskuuta. Kolme pommi-iskua, joista kaksi lähellä Syyrian ja yksi lähellä Iranin rajaa. Kuolleita 5, loukkaantuneita 18. Tekijä: Kurdistanin työväenpuolue PKK.

Terroristijärjestöt muodostavat maailmanlaajuisen verkoston

Boko Haramin ja AQIM:n yhteistyö. Terroristijärjestöt toimivat yhdessä, vaikka ne kuuluvat kilpaileviin verkostoihin. Isisiin kuuluvan Boko Haramin päämäärä on luoda Nigeriaan islamistinen valtio. AQIM on osa al-Qaidaa.

Al-Qaida on Pohjois-Afrikasta Indonesiaan asti levinnyt verkosto, joka on menettänyt kannatustaan vielä julmemmalle Isisille. Tehreek-e-Taleban eli Pakistanin Taleban oli aiemmin lojaali al-Qaidalle. Nyt osa sen keskusjohdosta pysyy al-Qaidassa, osa on loikannut Isisiin.

Isis-verkosto. Brysselin iskusta on linkki Isisin kalifaattiin Syyriassa ja Irakissa. Siinain niemimaalla iskenyt Wilayat Sayna on Isis-järjestö Egyptissä. Sen uskotaan räjäyttäneen venäläisen lentokoneen marraskuussa 2015. Isku olisi ollut kosto Venäjän toimista Syyrian sodassa.

Isisin juuret ovat Irakin al-Qaidassa. Isis ja al-Qaida kamppailevat siitä, kumpaan leiriin somalialainen al-Shabaab päätyy.

Kurdijärjestöjen verkosto taistelee Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n päämäärä on itsenäinen kurdivaltio.

Brysselin iskulla on suora yhteys Isisin terrori-iskuihin Pariisissa marraskuussa. Epäiltyjä on useita. Maelbeekin metroasemalla iskenyt Khalid el-Bakraoui, 27, osallistui Pariisin iskujen valmisteluun. Ibrahim el-Bakraouin, 30, ja Najim Laachraouin, 24, epäillään räjäyttäneen itsensä Zaventemin lentokentällä. Laachraoui toimi Syyriassa Isisin riveissä 2013. Hänen dna:taan löydettiin Pariisin iskujen räjähdevöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat