Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi kahden maailmansodan jatkoksi ei ole tullut kolmatta?

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Eräs suurimmista yllätyksistä, joita historialla on ollut tarjota 70 viime vuoden aikana, on se, ettei kahden maailmansodan jälkeen ole tullut kolmatta. Sotia on toki käyty ja käydään jatkuvasti, mutta suursotaa, jossa kehittyneet länsimaat taistelisivat toinen toistaan vastaan, ei ole nähty.

Miksi? Erään mielenkiintoisen teorian esitti sotakuvaaja Tom Streithorst viime vuonna Pieria-verkkolehdessä julkaisemassaan esseessä. Hänen mukaansa ihmiset ovat muuttuneet liian mukavuudenhaluisiksi suostuakseen enää suursotiin.

Sota huonontaa elämänlaatua. Se lisää kuolemanvaaraa, kaventaa sananvapautta ja aiheuttaa kulutushyödykkeiden säännöstelyä. Nykyihminen on tottunut niin hyvään, että on psykologisesti haluton ajattelemaan näitä asioita hintana, joka sotamenestyksestä on maksettava.

Elintaso on maailmansotien jälkeen noussut huikeasti. Mitä korkeampi se on, sitä suurempi on kontrasti sodan poikkeusolojen ja tavallisen arkielämän välillä. Jos sota esimerkiksi keskeyttää banaanien maahantuonnin, sen vaikutus on paljon suurempi nykyään, kun banaanit ovat tavallista arkiruokaa, kuin silloin, kun ne olivat vielä kallis luksustuote, johon harvoilla oli edes varaa. Kun yhä useammat hyödykkeet ovat tällä tavoin muuttuneet ylellisistä tavallisiksi, se on ollut omiaan vähentämään sodan houkuttelevuutta.

Streithorst huomauttaa saman koskevan myös sotilaita, ei vain siviilejä. Useimmissa länsimaissa on nykyään palkka-armeija. Sen tyytyväisenä pitämiseen tarvitaan valtavat logistiikkapalvelut, jotka muodostuvat isommaksi asiaksi kuin itse sotiminen: ”Pähkinäpiirasta, jääteetä, hummeria ja pihviä perjantaisin, kaikki tuotuina maapallon toiselta puolelta.”

Länsimaiset armeijat pyrkivät nykyään välttämään miehistötappioita jopa voittamisen kustannuksella. Ensimmäistä kertaa historiassa sotilaita ei enää nähdä tykinruoaksi, jonka tietoinen tapattaminen on moraalisesti sallittua, kun palkinto on riittävän suuri. Esimerkiksi Irakin sodassa yli kolme neljännestä Yhdysvaltain joukoista ei osallistunut yhteenkään taisteluun. Siellähän olisi voinut vaikka kuolla.

Streithorst vetää tämän rinnalle sen, että kun Hitler hyökkäsi Venäjälle, Stalinin oma poika lähti rintamalle, jäi vangiksi ja kuoli keskitysleirillä. On vaikea kuvitella, että sen enempää Putin kuin Obamakaan olisi valmis samalla tavalla uhraamaan omia lapsiaan sotamenestyksen vuoksi. Sellainen oli vielä taannoin täysin normaalia mutta on sittemmin muuttunut kulttuurisesti mahdottomaksi.

Irakissa Streithorst kertoo todistaneensa 19-vuotiaan lääkintämiehen muistotilaisuutta, johon osallistui koko prikaati ja johon neljä kenraalia saapui erikseen lentokoneella. Hän kysyy, mitä ensimmäisestä tai toisesta maailmansodasta olisi koskaan voinut tulla, jos kymmeniin miljooniin sankarihautajaisiin olisi kaikkiin pitänyt lähettää kenraali esittämään surunvalittelut.

Suomessa Streithorstin ajatuksia ennakoi kiinnostavasti toimittaja Jukka Rislakki, joka kirjoitti samanlaisin sanankääntein jo kaksikymmentä vuotta sitten (HS 21.6.1996). Hän totesi epäilevänsä sotilaallisen liittoutumisen etua Suomelle, koska jopa natsi-Saksan raakalaismaisella armeijalla oli ollut kestämistä Suomen karuissa olosuhteissa. Entä sitten ”hampurilaiskanttiineihinsa” tottuneilla nykysotilailla?

Sitä kannattaa mielestäni kysyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat