Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Viikin Gardeniasta opittiin? Rapistuva talo odottaa nyt suurta liikeideaa

Sunnuntai
 
Leena Virtanen
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Huhtikuussa 2001 Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen ja yliopiston omistamien peltojen laidalla, Viikintien varrella, avattiin juhlallisesti uusi komea lasirakennus. Gardenia oli suunniteltu itäisen Helsingin ikiomaksi talvipuutarhaksi, ja lasikaton alla viheriöi trooppinen pienmaailma.

Kuukautta ennen olin muuttanut tien toiselle puolelle asuinalueelle, jota oli alettu kutsua Eko-Viikiksi. Alueen rakentaminen oli vielä pahasti kesken, mutta Gardenia alkoi jo näyttää havainnekuvien modernilta keskukselta. Viereen oli rakennettu matala, tosin rumahko, rakennus, jossa liiketilat odottivat yrittäjiä.

Kun kävin ensimmäistä kertaa sunnuntaikävelyllä uusilla kotikulmillani, sain huomata, että Viikin ulkoilureiteillä oli suorastaan ruuhkaa. Nautin jokaisesta hengenvedosta raittiissa ilmassa ja ihailin peltomaisemaa, josta luonnonsuojelualueen informatiivinen kyltti kertoi, että sitä on viljelty 1500-luvulta lähtien. Ihailen yhä.

Silloin alueelle suunniteltiin myös uurnahautausmaata, ja julistin liikuttuneena, että tieni päättyköön Viikin muhevaan maaperään.

Nyt, 15 vuotta myöhemmin, Gardenia on myynnissä. ”Myydään erittäin valoisa ja persoonallinen liiketila ja kaksi erillistä toimisto-liikehuoneistorakennusta”, Helsingin kaupunki ilmoitti helmikuussa Helsingin Sanomissa.

Facebookissa kommentoitiin, että sääli, mutta onhan sen sijainti vähän sivussa.

Sivussa? Latokartanon asuinalue Viikissä on ollut Helsingin voimakkaimmin kasvavia asuinalueita, ja vieressä on myös samaan aikaan kohonnut Arabianranta. Gardenia on kävelymatkan päässä kymmenille tuhansille lähialueiden asukkaille, ja julkisillakin pääsee nykyään helposti.

Gardenia on täällä päin asuville ihmisille keskellä, mutta keskusta siitä ei koskaan tullut. Sen sijaan saimme vaatimattoman talvipuutarhan, joka oli parilla käyntikerralla nähty, keskinkertaisia lounaskahviloita, joiden omistajat vaihtuivat tiuhaan, ja Prisman, joka imi koko alueen yrittämishalut.

Gardeniaa pyöritti kaupungin ja yliopiston perustama yhtiö, jolta kaupunki peri kovaa vuokraa. Lopullisen kuoliniskun toiminnalle antoi opetusvirasto, joka lakkasi tilaamasta Gardeniasta luontokoulun palvelua. Myös viherympäristökeskuksen toiminta hiipui. Talo menetti tehtävänsä, joka sille oli alun alkaen annettu.

Gardeniasta ei koskaan tullut taloudellisesti kannattavaa. Liiketiloihinkaan ei saatu vuokralaisia eikä varsinkaan alueen henkeen sopivia viheryrityksiä, joita visioitiin Gardenian hankesuunnitelmassa. Lopulta arvokas rakennus oli jo huonossa kunnossakin ja remontin tarpeessa.

Yhtä syyllistä rakennuksen kurjalle kohtalolle on kuitenkin turha etsiä. Gardenian taival osui ajankohtaan, jolloin oli vielä rahaa satsata, mutta kukaan ei ottanut varsinaisesta toiminnasta täyttä tuottajavastuuta.

Kaupunkisuunnittelun eri tahot eivät keskustelleet keskenään. Luovuus ei kohdannut byrokratiaa. Ideat hautautuivat, jos niitä ylipäätään oli ollut.

Kaupungin ”laita” ei herättänyt intohimoja niissä, joiden mielessä sillä voi olla vain yksi keskus, keskusta. Sama ajatusmalli toistuu myös valtakunnallisesti: suunnittelijoiden, yrittäjien ja päättäjien keskus on etelässä, muualla on muu Suomi.

Nyt Gardeniasta voi vain ottaa opiksi.

Heikki Rinne toimi Viikin aluerakentamisprojektin johtajana vuodesta 1991, yhteensä yli 20 vuotta. Eläkkeelle jäätyään hän oli mukana Operaatio Gardenia -asukasliikkeessä, joka yritti viime hetkillä vielä pelastaa rakennusta.

Rinteen mielestä suurin virhe tapahtui siinä, että Gardenian yhtiöön ei otettu alusta lähtien mukaan yrityksiä kaupungin ja yliopiston rinnalle. ”Yhtiön hallituksen olisi pitänyt olla aktiivisempi. Kaupunki ei osannut markkinoida Gardeniaa muualle Helsinkiin eikä yrittäjille. Gardenia on osaamattomuuden uhri”, Rinne kritisoi.

Samoilla linjoilla on vihreiden Tuomas Rantanen, joka oli kaupungin konsernijaoksen jäsenenä allekirjoittamassa Gardenian lakkautuspäätöstä.

”Onhan se surullinen tarina. Toiminnan oli tarkoitus perustua yritysyhteistyöhön, eikä mitään varasuunnitelmaa ollut. Kaupungin ja yliopiston yhtiö ei ehkä ollut notkein toimija löytämään luovia ideoita kalliiseen kiinteistöön”, Rantanen sanoo.

Yrittäjiäkään ei voi kehua aktiivisuudesta.

Eko-Viikin alueen erikoisuus on asukkaiden omat viljelypalstat, ja siellä kuluu multaa, taimia ja siemeniä. Lähistöllä on myös kaupungin vuokrattavia palstoja. Monen vuoden odottelun jälkeen Gardenian pihalla avattiin lopulta sananmukaisesti Pieni Taimipuoti.

Aikanaan yliopiston koetilalla oli suosittu kahvila-myymälä, josta sai ostaa uusmaalaisten maatilojen tuotteita. Yrittäjä lähti pois, koska yliopisto ei suostunut kunnostamaan puodin käytössä ollutta sivurakennusta. Hän oli edelläkävijä, luultavasti tietämättään.

Gardenian liiketiloissa joku rohkea olisi voinut avata luomu- ja lähiruokaa myyvän kaupan jo 2000-luvun alussa. Sehän ei tosin ole vieläkään myöhäistä.

Rapistuva lasitalo odottaa nyt suurta liikeideaa, ilman julkista rahaa.

Uurnahautausmaakaan ei sitten koskaan toteutunut, joten maalliset jäännökseni eivät päädy Viikin multiin.

Heikki Rinne kertoo, että myös hautausmaan yhteyteen kaavailtiin liiketoimintaa. Gardenian tiloissa olisi voinut järjestää muistotilaisuuksia. Hyvä idea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat