Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radikalisoiduin ja kohta partioin katuja – se on Britanniassa ihan tavallista

Olen sulautumassa luokkayhteiskuntaan. Hankin pian univormun ja alan kytätä naapureitani, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Olen alkanut radikalisoitua ja assimiloitua samanaikaisesti. Olen hylkäämässä radikaalilla tavalla tiettyjä suomalaisia arvoja, joita ennen pidin pyhinä. Samaan aikaan olen sulautumassa brittiläiseen luokkayhteiskuntaan, pieneksi rattaaksi suuressa koneistossa. Olen liittymässä katupartioon. Olen hankkimassa univormun.

On itsetutkiskelun aika. Kuka minut värväsi – vai pitäisikö sanoa kotoutti?

Jäljet johtavat naapuritaloon ja sen emäntään eli Margotiin (nimi muutettu). Margot on sitä ihmistyyppiä, jota britit kuvaavat termillä no-nonsense. Hän on suora, käytännöllinen ja asiallinen. Hänen kukkaruukkunsa ovat rivissä ja kukat kestävää lajia. Hän parittaisi sukat jo niitä narulle kuivumaan ripustaessaan, jos olisi niin ajattelematon, että häiriköisi naapureitaan visuaalisesti pyykeillään. Hän ei lepertele lapsille.

Olen ihaillut Margotia kaukaa. Tervehdimme toki, mutta Margotilla ei ole aikaa rupatella naapurien kanssa. Tiedänhän itsekin, että aksentissani on paljon parantamisen varaa.

Maaliskuussa Margot yllätti minut. Hän ojensi kantabrittiläisen kätensä (hyvin hoidetut lyhyeksi viilatut kynnet ja väritöntä kynsilakkaa) ja kutsui mukaan katupartiotoimintaan.

Olin liikuttunut, imarreltu ja otettu. Voiko kukaan kauniimmin osoittaa, että olen tervetullut osaksi brittiläistä yhteisöä?

Britanniassa katupartiot eli naapurivahdit (Neighbourhood Watch) ovat toimineet jo 1980-luvulta lähtien. Kolmisen miljoonaa brittiä osallistuu naapuristonsa silmälläpitoon vapaaehtoispohjalta. Ideana on parantaa viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Kun naapurit tuntevat toisensa ja kantavat yhdessä huolta ympäristöstään, tulee rikosten ja muiden häiriöiden torjunnasta helpompaa. Kaikilla on mukavaa kotikulmilla.

Naapurivahtisolun johtajaksi valikoituu yleensä joku tehokas henkilö, ylienerginen eläkeläinen tai entinen ratsujoukkojen upseeri. En ollut yhtään yllättynyt, että Margot osoittautui kotikatumme partionjohtajaksi. Margotilla on katse, joka porautuu kohteen sisimpään ja saa hänet katumaan pahoja tekojaan.

Myönnän, että naapurivahtitoimintaan liittyminen tuntui aluksi liian radikaalilta. Se sotii suomalaisia arvojani vastaan. En usko, että ihmiselle on hyväksi verkostoitua ja olla aktiivinen ja sosiaalinen, jos voi olla yksin ja hiljaa ja omissa oloissaan.

Mutta sitten aloin miettiä katupartioinnin etuja. Aloin assimiloitua. Tajusin, että kotoutuminen on oman etuni mukaista.

Katupartion ja naapurivahtisolun jäsenenä saan pätevän tekosyyn kurkkia ihmisten ikkunoista sisään. Lempiharrastuksiani on vakoilla, kuinka ihmiset elävät ja minkälaisia tapetteja ja jalkalamppuja on tullut hankittua. Nyt ikkunoihin tuijottelusta tulee suorastaan velvollisuuteni.

Katupartiointiin kuuluu myös yleensä jonkinlainen univormu. Monet valitsevat huomioliivit tai pinssin. Meidän kadullemme on saatava 40-luvun tyylinen tweed-kävelypuku ja koketti suikka. Suikka on tärkeä. Se rakentaa arvovaltaa.

Katupartiointi on myös hyvä syy hankkia koira tai kaksi. Maahanmuuttajana on kuitenkin varminta ylikompensoida, jotta viestini menee varmasti läpi. Hankin siis kolme koiraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat