Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten tulevan isän paheet vaikuttavat sikiöön?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Edellisellä palstalla neuvottiin panemaan niistämiseen käytetty vessapaperin pala biojätteeseen. Lukija Järvenpäästä ihmetteli neuvoa, sillä heillä talouspaperi oli neuvottu panemaan energiajakeeseen.

Järvenpään jätehuollosta vastaavasta Kiertokapulasta kerrotaan, että heillä biojätteeseen kuuluvat vain ruoantähteet. Näin ollen räkäisen wc-paperin paikka on sekajätteessä.

Erot ohjeissa perustuvat jätteiden käsittelytapoihin. HSL kompostoi biojätteet, Kiertokapula tekee niistä biopolttoainetta.

 

Raskaana olevan naisen on vältettävä muun muassa tupakointia ja alkoholin käyttöä. Miten tulevan isän paheet vaikuttavat sikiöön? Jos mies on juuri ennen siittämistä tupakoinut ja on humalassa? Tai miten voi huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena siitetty lapsi?

– Lasten puolesta 

 

Tupakan, viinan ja huumeiden vaikutusta siittiöiden tuotantoon on toki tutkittu. Tarkinta tietoa on tupakasta, joka vaikuttaa suoraan siittiöitä tuottaviin kiveksiin. Tilastollisesti katsottuna tupakoivien isien lapset ovat pienikokoisempia ja alttiimpia sairastelulle, joskaan erot eivät ole suuria. Koska siittiöiden kehitys kestää noin 70 päivää, vastuuntuntoisen isän olisi hyvä lopettaa tupakointi noin kolme kuukautta ennen kuin lasta yritetään.

Jos vanhemmat asuvat yhdessä, tupakkalakkoa olisi hyvä jatkaa myös raskauden ajan, sillä äidin passiivinen tupakointi on sikiölle haitallista.

Muista aineista kannabiksen tiedetään vaikuttavan suoraan kiveksiin. Kannabiksen vaikutuksesta on kuitenkin vähän tutkittua tietoa. Alkoholi tai opiaatit vaikuttavat ennen muuta aivoihin ja vain epäsuorasti kiveksiin.

Runsas päihteiden käyttö sekoittaa kuitenkin hormonitoimintaa. Tämä heikentää sperman laatua ja sen kautta raskaaksi tulon mahdollisuutta.

 

Koirista piisaa sankaritarinoita, mutta yksi todella hyvä kissatarina on joskus kerrottu Torstin palstalla. Se olisi hauska kuulla uudelleen.

– M Kiviniemi

 

Sankarikissa Simonin tarina kerrottiin itse asiassa Kirstin palstalla vuonna 2006, mutta kerrataan toki.

Toukokuussa 1948 brittien merivoimiin kuuluvan aluksen HMS Amethystin komentaja Bernard Skinner löysi Hongkongissa kadulta kollin, vei sen laivaansa ja antoi sille nimen Simon.

Kissa sopeutui nopeasti merielämään ja nousi miehistön suosikiksi.

Seuraavana vuonna syttyi Kiinan sisällissota. Amethyst määrättiin Jangtsejoelle, jossa sen oli määrä evakuoida Kiinassa olevia brittejä. Laivan ja Kiinan puna-armeijan välille syttyi tulitaistelu. Miehistön jäsenistä 17 kuoli, komentaja Skinner heidän joukossaan. Monet haavoittuivat, myös Simon, joka sai useita sirpaleita kehoonsa.

Simonin ei uskottu selviävän, mutta muutaman päivän kuluttua kissa nilkutti kannelle. Sen urheus antoi miehistölle uusia voimia.

Amethyst oli saarrettuna Jangtsejoella kolme kuukautta. Jo alkupäivinä rotat alkoivat vallata laivaa, verottivat ruokavaroja, purivat öisin miehistön varpaita ja muodostivat vakavan tautiuhan. Simon oli kuitenkin valmiina. Se tappoi tunkeilijoita yötä päivää ja pääsi pian tilanteen herraksi.

Kun laiva viimein pääsi Britanniaan, Simon vietiin karanteeniin. Työn ja vammojensa uuvuttamana se kuoli kolme viikkoa myöhemmin. Se haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin.

Kuolemansa jälkeen Simon palkittiin ”eläinten Victorian ristillä” eli Dickin-mitalilla, Blues Cross -järjestön mitalilla, Amethystin muistomitalilla ja kissamatruusin (able seacat) arvolla.

 

Kukaan ei tunnu tarkalleen tietävän, mistä Kallion kaupunginosa alkaa ja mihin se loppuu. Jotkut esimerkiksi pitävät Pitkääsiltaa Kallion etelärajana, jotkut taas Linjoja. Pohjoisrajaksi on mainittu Helsinginkatu. Mitkä ovat Kallion rajat pääilmansuunnittain?

– Alppilalainen 

 

Kaupunginosien määrittely ei ole yksinkertaista, koska puhekielessä sanojen merkitys elää ja muuttuu. Eri ihmiset voivat siis tarkoittaa Kalliolla hieman eri asioita.

Virallisesti Kallioon kuuluu kolme aluetta: Hakaniemi, Linjat ja Torkkelinmäki. Kallion kaupunginosan rajat ovat etelässä Pitkäsilta ja Siltasaarensalmi, lännessä Töölönlahti, pohjoisessa Helsinginkatu ja idässä Hämeentie, Näkinkuja ja Hakaniemen silta.

Viralliseen Kallion kaupunginosaan kuuluvat siis Linnunlaulun huvilat molemmin puolin rataa, mutta eivät esimerkiksi Vaasankatu tai Brahenkenttä, jotka ovat Alppiharjua.

Kallion kaupunginosan lisäksi on olemassa Kallion peruspiiri, johon kuuluvat Kallion ja Sörnäisten kaupunginosat.

Torsti itse pitää luontevimpana ajatella Kalliota virallista kaupunginosaa laajemmin. Omaan Kallioonsa Torsti laskee pohjoisessa Harjun osa-alueen, mikä ulottaisi Kallion pohjoisen rajan Sturenkadulle ja Aleksis Kiven kadulle. Idässä Kallio taas jatkuisi Hämeentien yli Vilhonvuoren molemmille pienalueille, jolloin rajaksi jäisivät Sörnäisten rantatie ja Pääskylänkatu.

Torstin tikkaremmi Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat