Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pinnallinen ja tosi-tv-tähti – näin Stubbia arvostellaan kokoomuksessa

Puolueessa ei riidellä linjasta vaan puheenjohtajasta. Alexander Stubbin tilanne on tukala mutta ei toivoton, kirjoittaa analyysissään Marko Junkkari.

Marko Junkkari HS

Viikko sitten lauantaina tapahtui jotain tavatonta. Kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti asettuvansa ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Lepomäen ilmoituksen sävy oli lakoninen. ”Jos politiikalta kaivataan oikeaa asiaa, olen käytettävissä”, hän totesi nettisivuillaan. Kuulosti kuin Lepomäki olisi pyrkinyt pikemminkin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi kuin puoluejohtajaksi.

Poikkeuksellisinta kuitenkin oli se, että hän ylipäätään lähti ehdolle haastamaan istuvaa puheenjohtajaa. Sitä ei kokoomuksessa ole tapahtunut usein.

Viimeksi näin kävi 23 vuotta sitten.

Maija Perho-Santala haastoi silloin puheenjohtaja Pertti Salolaisen.

Sen koommin haastajia ei ole nähty.

Sauli Niinistöä ei haastettu kertaakaan. Eikä myöskään Ville Itälää – joka tosin ei lyhyellä kaudellaan mittauttanut kannatustaan vaan luopui itse vuonna 2004.

PETER JANSSON
Jyrki Katainen johti kokoomusta vuosina 2004–2014.
Jyrki Katainen johti kokoomusta vuosina 2004–2014.

Jyrki Katainen johti kokoomusta kymmenen vuotta. Hänet huudettiin jatkokaudelle ilman vastaehdokasta peräti neljästi. Vuonna 2014 Katainen luopui oma-aloitteisesti.

Kataisen jälkeen kokoomuksen johtoon valittiin Alexander Stubb. Nyt, vain kahden vuoden puheenjohtajapestin jälkeen, Stubb saa haastajan.

Jotain on mennyt pahasti pieleen.

Stubb kommentoi kokoomuksen kuohuntaa viime viikolla Ylen A-studiossa. Hän totesi tuolloin, että puolueessa ei taistella vallasta vaan keskustellaan puolueen linjasta.

Stubbin väite ei pidä paikkaansa.

Puolueessa ei keskustella linjasta, vaan miehestä. Kritiikki kohdistuu suoraan puheenjohtajan henkilöön.

Kovaäänisintä kritiikkiä Stubb on saanut viime aikoina kokoomuksen oikealta laidalta. Haastaja Elina Lepomäki edustaa puolueen markkinaliberaalia siipeä. Samoin kuin Wille Rydman ja Antti Häkkänen. Kovaäänisin kriitikko on ollut oikeistolaista yrittäjäporukkaa edustava Eero Lehti, joka tosin aina haukkuu puolueensa johtajia.

Yrittäjäsiipeä edustaa myös Hjallis Harkimo, joka parhaillaan pohtii omaa puheenjohtajaehdokkuuttaan. Sekä Harri Jaskari, joka kertoi keskiviikkona ryhtyvänsä Elina Lepomäen puheenjohtajakampanjan vetäjäksi.

Kritiikin leimaaminen linjataisteluksi on liian yksioikoista. Vaikka oikeistofalangi melskaa eniten julkisuudessa, tyytymättömyyttä puheenjohtajaan löytyy kokoomuksen eduskuntaryhmän joka laidalta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tunnelma on kovin kireä ja jännitteinen.

Kipuilevassa ryhmässä on tiettävästi vain muutamia edustajia, jotka tukevat sataprosenttisesti puheenjohtajaa. Näitä ovat muiden muassa Sinuhe Wallinheimo ja Sanni Grahn-Laasonen. Osa on enemmän tai vähemmän neutraaleja. Kriitikkojen ryhmä on aika iso.

Eikä kritiikillä ole pidäkkeitä. Moitteita ei tarvitse erikseen kysyä. Kovasanaista kritiikkiä suorastaan tulvii.

Kyse on Stubbin johtamistavasta. Itse Stubb luonnehtii johtamistaan ”avoimeksi” ja ”osallistavaksi”. Kriitikkojen mukaan se on ”kohellusta”, ”kaaosta” ja ”poukkoilua”.

Kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että Stubb on älykäs. Silti hänen osaamistaan moititaan. Hän ei kuulemma keskity asioihin, ei paneudu riittävästi yksityiskohtiin. Stubb ei hallitse politiikkaa. Hänellä ei ole linjaa. ”Hän puhuu usein ihan mitä sylki suuhun tuo”, sanoo eräs kansanedustaja.

Joidenkin näkemykset ovat hyvinkin henkilöön käyviä, suorastaan ilkeitä. Stubbia kutsutaan narsistiksi. Häntä haukutaan pinnalliseksi. Yksi sanoo häntä ”tosi-tv-tähdeksi”.

Huh huh.

Tässä puhuvat siis kokoomuksen kansanedustajat omasta puheenjohtajastaan.

Mistä moinen ryöppy johtuu?

Alexander Stubb on tehnyt virheitä. Se on selvä. Sitä eivät hänen kannattajansakaan kiistä.

Syksyllä Stubb sähläsi hallintarekisterin kanssa, eivätkä asiaa auttaneet sähläystä seuranneet lukuisat anteeksipyynnöt.

Viime viikolla puolue-eliitin nimissä lähetetty rauhoittelukirje oli suorastaan nolo. Etenkin kun selvisi, että Stubb oli mukana kirjeen masinoinnissa. Ilmeisesti hän ei ideoinut kirjettä mutta antoi sille siunauksensa.

Tukikirjeen tarkoitus oli hillitä kritiikkiä, mutta se toimi aivan päinvastoin. Kritiikin pohjimmaiset syyt ovat kuitenkin jossain syvemmällä.

Alexander Stubb valittiin puheenjohtajaksi Lahdessa kesäkuussa 2014 hurmioituneen kenttäväen tuella. Puolue-eliitti ja iso osa raskaan sarjan kansanedustajista oli Jan Vapaavuoren takana. Junttaus ei auttanut, puoluekokousväki halusi Teräsmies-Alexin, uuden sukupolven poliitikon.

Stubbin valinnalle oli toki hyvät perusteet. Hän oli yksi maan suosituimmista poliitikoista. Hänellä oli kokemusta jo kahdesta hallituksesta. Hän oli osaava, nuorekas ja mediaseksikäs.

Stubbilta oli onnistunut siihen asti politiikassa kaikki hämmästyttävän helposti, ehkä liiankin helposti. Puheenjohtajana kaikki muuttui.

Häneltä ei enää tuntunut onnistuvan oikein mikään. Ulkoministerinä Stubbin rentous oli raikasta, pääministerinä se muuttui kiusalliseksi. Medialemmikistä tuli median kroonisen kritiikin kohde.

Eikä hallituksessakaan mennyt hyvin. Pätkäpääministeri Stubbin hallitus oli riitainen, eikä päätöksiä saatu tehtyä. Kokoomuksen kannatusluvut laskivat.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa kokoomus kärsi vaalitappion. Se menetti seitsemän kansanedustajaa.

Vaikka tappio oli iso, se pystyttiin selittämään torjuntavoitoksi. Se ei ollut niin paha kuin moni kokoomuslainen oli ehtinyt pelätä talven kannatuslukujen valossa. Ja mikä tärkeintä, kokoomus kipusi demareiden ohi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Se pääsi hallitukseen.

Stubb sai kiitosta kovasta kampanjoinnista. Hänen asemansa vahvistui. Ja se vahvistui entisestään kesän hallitusneuvotteluissa.

Juha Sipilän hallituksen ohjelma lienee historian kokoomuslaisin. Se näyttää siltä kuin joku olisi kopioinut sen suoraan kokoomuksen vaalitavoitteista.

Hallitusneuvotteluiden jälkeen kokoomuslaiset eivät edes yrittäneet peitellä riemuaan.

Nyt todella leikattaisiin, nyt pantaisiin ay-liike aisoihin, nyt purettaisiin sääntelyä, nyt avattaisiin sote-palvelut kilpailulle. Nyt tehtäisiin isoja asioita.

Sitten iski politiikan arki.

Sipilän hallituksen päätöksenteko takkusi, sovittuja leikkauksia peruttiin, kilpailukykysopimus vesittyi. Keskusta jyräsi 18 maakunnan sote-mallin vastoin kokoomuksen tahtoa. Hallituksen yhteishenki mureni.

Keskusta ja perussuomalaiset löysivät toistuvasti toisensa, kokoomus jäi jalkoihin. Hallituksen pienin puolue kokoomus joutui antamaan aina periksi. Siltä se ainakin kokoomuksen eduskuntaryhmässä näytti.

Stubb leimattiin liian pehmoksi.

Stubbin vaikeuksien keskeinen syy on kokoomuslaisittain ”liian hyvä” hallitusohjelma. Odotukset olivat liian kovia. Eikä Stubb ole osannut hallita niitä.

Kun kilpailukykysopimus vesittyi vuodenvaihteessa, Stubb latasi kokoomuslaisten odotukset paikalliseen sopimiseen. Kun sekin nuupahti, jäi vain syvä pettymys.

Stubbiin kohdistuva kritiikki on silti monelta osin kohtuutonta.

Sekä maakuntamallissa että paikallisessa sopimisessa kokoomuksella oli käytännössä joko tai -tilanne.

Keskusta uhkasi hajottaa hallituksen, jos kokoomus ei taivu 18 maakuntaan. Toisaalta paikallisen sopimisen koplaaminen osaksi kilpailukykypakettia oli välttämätöntä, jotta SAK suostui nielemään sen. Kilpailukykypaketti on pääministeri Juha Sipilän henkilökohtainen hanke. Jos kokoomus ei olisi taipunut, paketti olisi kaatunut. Samalla olisi voinut kaatua hallituskin.

Olisiko Stubb siis voinut estää nämä kompromissit?

Realistin mielestä ei. Idealistin mielestä kyllä.

Stubbin kannalta hankalaa on se, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä on aika monta puhdasoppista idealistia. Heistä puhdasoppisin on Stubbin puheenjohtajakisaan haastanut Elina Lepomäki.

Kokoomus on perinyt viime vuosikymmeninä Sdp:n paikan valtionhoitajapuolueena. Se on nyt ollut hallituksessa 29 vuotta. Vain yksi vaalikausi jäi välistä vuosina 2003–2007.

Kokoomuksen valtakausi kertoo jotain yhteiskunnan yleisestä porvarillistumisesta. Mutta myös siitä, että puolueessa on osattu muotoilla viesti oikein.

Periaateohjelmassaan kokoomus määrittelee itsensä ”keskustaoikeistolaiseksi kansanpuolueeksi”.

Se korostaa ohjelmassaan yksilön vapautta ja vastuuta.

Tämä onkin kokoomuksen suurin ero verrattuna vasemmistopuolueisiin. Vasemmisto lähtee siitä, että yhteiskunnalla on suuri vastuu yksilön hyvinvoinnista. Kokoomuksen mukaan vastuun pitäisi olla enemmän yksilöllä.

Julkisiin palveluihin pohjaava hyvinvointivaltio on vasemmistolle itseisarvo. Kokoomukselle ei.

Kokoomuksen puheenjohtajana Jyrki Katainen kiepsautti tämän jaon retorisesti päälaelleen.

Katainen ryhtyi puhumaan hyvinvointivaltiosta itseisarvona. Hän perusteli julkisen talouden leikkauksia sillä, että vain niiden avulla pystytään pelastamaan suomalainen hyvinvointivaltio. Vain terve valtiontalous takaa hyvinvointivaltion tulevaisuuden.

Kataisen mukaan hyvinvointivaltio pelastuu siis leikkaamalla hyvinvointivaltiota.

Katainen on usein sijoitettu kokoomuksen vasempaan laitaan. Hän on niin sanottu sosiaalireformisti. Kokoomus ei kuitenkaan Kataisen kaudella ajanut erityisen vasemmistolaista politiikkaa.

Kataisen menestysresepti oli yksinkertainen. Hän siirsi kokoomusta vasemmalle, mutta lähinnä retorisesti, puheen tasolla. Kataisen kokoomus lanseerasi itsensä ”työväen puolueena”. Suunnittelupöydällä oli kuulemma myös iskulause ”kokoomus – köyhän asialla”, mutta sitä ei sentään kehdattu käyttää.

Jyrki Kataisen kaudella vuosina 2004–2014 kokoomus voitti kymmenen kertaa vaalit.

Stubbin puheenjohtajakaudella kokoomuksen poliittinen linja ei ole juuri muuttunut. Se on käytännössä ihan samanlainen keskustaoikeistolainen porvaripuolue kuin Kataisenkin aikana.

Retoriikka on kuitenkin muuttunut dramaattisesti.

Stubbia on vaikea lokeroida aatteellisesti. Arvoliberaali hän on, se on selvää. Mutta hänen suuri talouspoliittinen visionsa on jäänyt hämäräksi. Linja tuntuu vaihtuvan vähän tilanteen mukaan.

Stubb on halunnut poistaa ammattiliittojen verovähennysoikeuden, hän on vaatinut kolmikannalta tulosvastuuta, hän on julistanut konsensuksen kuolleeksi, hän on haikaillut Britannian ammattiliitot kukistaneen Margaret Thatcherin perään.

Kovia puheita.

Mutta viime viikolla A-studiossa sävy oli ihan toinen. Stubb julistautui keskustaoikeistolaiseksi, vieläpä maltilliseksi sellaiseksi. Hän kertoi tukevansa vahvasti hyvinvointivaltiota.

Ota tästä nyt selvää.

Aatteellinen häilyvyys ei kuitenkaan ole yksin Stubbin ongelma. Se vaivaa kokoomusta laajemminkin.

Christian Westerback / HS
Taru Tujunen ja Jyrki Katainen juhlivat Kokoomuksen vaalivoittoa Eduskuntavaalien tulosten selvittyä 18.3.2007.
Taru Tujunen ja Jyrki Katainen juhlivat Kokoomuksen vaalivoittoa Eduskuntavaalien tulosten selvittyä 18.3.2007.

Kataisen kauden menestys on usein pantu hänen taustajoukkojensa ansioksi. Etenkin silloinen puoluesihteeri Taru Tujunen saavutti legendaarisen maineen vaalistrategina.

Kokoomuksen nykyinen ahdinko johtuukin osittain Tujusesta. Noustuaan 2006 puoluesihteeriksi Tujunen lakkautti kokonaan aatteellisen työn puoluetoimistossa. Tujusen mielestä puoluetoimiston tehtävä oli hoitaa järjestökoneistoa. Päivittäisen politiikan tekeminen jätettiin puolueen ministeriryhmälle.

Kukaan ei ole kokoomuksessa miettinyt vuosiin aatetta eikä politiikan suuria linjoja.

Tämä näkyy esimerkiksi sote-sähläyksessä. Kokoomuksella ei – eikä tosin muillakaan puolueilla – ole ollut selkeää suurta visiota siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi järjestää.

Siitäkin huolimatta, että sote-ratkaisu on kokoomuksen aatemaailman ytimessä.

Puhutaanhan siinä yksilön vapaudesta valita sekä julkisen ja yksityisen palveluntuotannon suhteesta. Se, että hoetaan valinnanvapautta, ei ole vielä aate. Termeille pitäisi saada sisältöä.

Kokoomuksen Lappeenrannan puoluekokoukseen on nyt täsmälleen kaksi kuukautta aikaa. Todennäköisesti puheenjohtajakamppailussa nähdään lähiviikkoina vielä erinäisiä käänteitä.

Hjallis Harkimo ilmoittaa aikeistaan toukokuussa. Jan Vapaavuori, Petteri Orpo ja Paula Risikko eivät ole lähdössä mutta varmasti tarkkailevat tilannetta. Jos haastajan voitto alkaa näyttää todennäköiseltä, joku heistä saattaa hypätä mukaan.

Stubb on hyvin selkeästi ilmoittanut, että hän ei aio itse luopua tehtävästään.

Hänen asemansa on tukala. Kaikkea hänen tekemistään arvioidaan negatiivisen kautta. Näistä lähtökohdista on vaikea onnistua. Ja onnistumisia Stubb tällä hetkellä kipeästi kaipaa.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton.

Tiistain kehysriihi oli valtiovarainministeri Stubbin kannalta menestys. Kokoomus ei ilmeisesti joutunut antamaan juuri missään periksi.

Hallitus piti kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta neljän miljardin leikkaustavoitteesta, mikä oli kokoomukselle tärkeää. Tavoitteen saavuttamiseksi sovittiin lähes 400 miljoonan euron lisäleikkauksista. Koulutukseen ei tehty uusia säästöjä.

Lisäksi sote-ratkaisu eteni. Valinnanvapaudesta saatiin kokoomuslaisten haluama linjaus. Keskustan ajamaa maakuntaveroa lykättiin.

Kokoomus onnistui myös purkamaan keskustan Raide-Jokerista virittämän pommin ja sai siirrettyä sen rahoituksen takaisin budjettiraameihin.

Keskiviikkoaamuna ylimääräisessä ryhmäkokouksessa kokoomuksen kansanedustajat kiittelivät vuolaasti riihen tuloksia. Myös puheenjohtaja Stubb sai kehuja. Kokouksen henki oli kuulemma kaikin puolin positiivinen – ensimmäisen kerran pitkiin aikoihin.

Elina Lepomäen haaste tavallaan auttaa Stubbia.

Ainakin se selkeyttää tilannetta. Epämääräisen kritiikin ja selkään puukotuksen tilalla on nyt avoin kilpailu.

Stubb saa kisasta myös selkänojaa vääntöihin hallituksen sisällä. Hallituskumppanit tietävät, että Stubbilla ei ole enää varaa tehdä kompromisseja.

Juhani Niiranen / HS
Kansanedustaja Elina Lepomäki haastaa istuvan puheenjohtajan.
Kansanedustaja Elina Lepomäki haastaa istuvan puheenjohtajan.

Elina Lepomäki istuu toista vuotta eduskunnassa. Hänellä on paljon innokkaita tukijoita. Lisäksi hän kerää varmaankin ison määrän Stubbin vastaisia protestiääniä.

Silti hänen mahdollisuutensa Stubbin kaatamiseen ovat hyvin pienet.

Kokoomuksen historiassa haastaja ei ole koskaan voittanut istuvaa puheenjohtajaa puoluekokouksessa.

Nykytilannetta voi hyvin verrata vuoteen 1993, jolloin Maija Perho-Santala haastoi puheenjohtaja Pertti Salolaisen.

Salolainen oli huippusuosittu poliitikko, kun hänet valittiin puheenjohtajaksi 1991. Suomi oli lamassa. Keskusta ja kokoomus olivat hallituksessa. Salolaista kritisoitiin liiallisista kompromisseista.

Kuopion puoluekokouksessa Salolainen voitti Perho-Santalan äänin 552–247.

”Täytyy lähteä siitä, että nyt lyödään nyrkkiä pöytään”, Salolainen lupasi kokousväelle uudelleenvalintansa jälkeen.

Voitto ei kuitenkaan riitä. Olennaista on se, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Jos Stubb voittaa kesäkuussa, hänen pitäisi saada siitä niin vahva mandaatti, että kitinä eduskuntaryhmässä lakkaa. Se on mahdollista. Etenkin jos kokoomuksen kannatus kääntyy nousuun.

Pohjimmiltaan puheenjohtajaan kohdistuvan kritiikin syy on aina puolueen heikko kannatuskehitys.

Heikki Kotilainen / HS
Pertti Salolainen luopui kesken toisen puheenjohtajakauden vuonna 1994.
Pertti Salolainen luopui kesken toisen puheenjohtajakauden vuonna 1994.

Kun kannatus laskee, levottomuus lisääntyy eduskuntaryhmässä. Kansanedustajat ryhtyvät laskemaan oman putoamisensa riskiä.

Jos kokoomus nousee gallupeissa, puheenjohtajan johtamistavalla tai aatteellisuudella ei ole juurikaan merkitystä. Kokoomuksen kansanedustajat ovat silloin tyytyväisiä puheenjohtajaansa, vaikka tämä olisi hikinen urheilusukka.

Pertti Salolainen ei onnistunut puheenjohtajana tyrehdyttämään kritiikkiä. Hän luopui 1994 kesken toisen kauden. Väistyttyään hän kritisoi puolueväkeä kovasanaisesti ”syövytystyöstä”.

Pian sen jälkeen Salolainen jätti politiikan. Hänet nimitettiin Suomen Lontoon-suurlähettilääksi.

Se kortti ei ole nyt käytössä. Suomen uusi Lontoon-suurlähettiläs nimitettiin vastikään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat