Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi rintaliivit ovat pääsääntöisesti takaa kiinnitettävät?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Viime kerralla käsittelimme onnetonta rakkautta. Psykologiystäväni arveli, että vaikuttava taide kumpuaa särkyneistä sydämistä.

Kirjailija Jonimatti Joutsijärvi kirjoittaa meille näin: ”Ei voi olla niin, että taiteen ja tarinankerronnan ensisijainen lähde olisi psykopatologinen epäonnisten rakastumisten addiktiivinen sekavuustila, jonka taustalla piilee varhaislapsuudessa menetetty vanhempien rakkaus tai jotakin sellaista. Epäilemättä tämä tekijä on läsnä monessa taiteilijassa tai etenkin modernissa taiteessa, mutta valtaosaltaan taiteella on myös muita syitä, lähteitä ja sysääviä tekijöitä.”

Hyvä Sisko, käännyn puoleesi asiassa, jota olen miettinyt pitkään. Asia liittyy jokaisen naisen arkeen ja pukeutumiseen. Miksi rintaliivit ovat pääsääntöisesti takaa kiinnitettävät? Tiedän itseni lisäksi monia, joille vaatekappale tuottaa hankaluuksia. Joko kädet eivät taivu tai olat eivät anna myöten. Jos liivit kiinnittää edestä ja yrittää pyörittää kiinnityskohdan selän puolelle, voi hommaa hankaloittaa hikinen tai märkä iho. Viimeistään hien saa pintaan, kun yrittää saada liivit pyörityksen jälkeen kohdalleen. Onko kyseessä jokin omituinen jäänne historiasta? Vai ovatko liivit ainakin olleet historiassa miesten suunnittelemia? Me naisethan olemme tunnetusti sopeutuvaisia, emme juuri kyseenalaista meille annettuja ratkaisuja.

– Kumma juttu

Rintaliivien pukeminen voi olla eittämättä tuskastuttavaa. Siitä huolimatta valmistajat ja useimmat käyttäjät suosivat nimenomaan takana olevia hakasia. Niiden avulla liivien ympärysmittaa voi nimittäin säätää kolmen hakasrivin verran. Etukiinnitys ei tarjoa lainkaan säätövaraa, joten istuvuuden olisi oltava täydellinen. Naisten ympärysmitta kuitenkin vaihtelee lihomisen ja laihtumisen seurauksena. Moni turpoaa kuukautisten aikana, syötyään paljon suolaa tai muista syistä.

Tiedustelin asiaa myös Patricia Groupin suunnittelijalta ja tuotepäälliköltä Evelin Kiirendiltä. Hänen mukaansa edestä kiinnitettävät mallit ovat olleet epäsuosittuja.

”Edestä kiinnitettävien liivien kiinnitykset ovat hyvin pieniä eivätkä sovellu monenkaan tyyppiseen liiviin. Patricialla on ollut aikoinaan edestä kiinnitettävä hakasnauhaliivi, mutta se ei ollut kovin kaunis eikä käytännöllinen. Hakasnauha edessä tuntuu liian ronskilta. Ei kukaan nainen halua, että edessä on ruma ja kömpelö hakaspala.”

Vaikka kevät näyttää alkaneen ja elämä virkoaa, tiedustelen teiltä kuolemaan liittyvästä arvomaailmasta. Kun pitkään yhdessä eläneen avoparin toinen osapuoli kuolee, kuka järjestää ja kustantaa hautajaiset, jos parilla ei ole lapsia? Entä miten menetellä, jos osallistuu ex-puolison hautajaistilaisuuteen: mikä on ex-puolison ”paikka, järjestys” muistokukkien laskemisessa, jos parilla on yhteisiä lapsia ja lapsilla sisarpuolia vainajan uuden puolison kanssa?

– Rigor mortis

Rigor mortisin kuvaamassa tilanteessa hautajaiset järjestäisi todennäköisesti avopuoliso, mutta omaiset ja läheiset voivat sopia asiasta keskenään.

Hautajaisten järjestämisestä määrätään myös hautaustoimilaissa. Jos vainaja ei ole eläessään nimenomaisesti toivonut tietyn henkilön huolehtivan hautaamisjärjestelyistä, voi niistä lain mukaan huolehtia eloonjäänyt puoliso tai kuolinhetkellä vainajan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteisessä taloudessa elänyt henkilö sekä mahdolliset lähimmät perilliset.

Hautauskulut maksetaan yleensä vainajan omista varoista. Jos hautausjärjestelyistä on huolehtinut muu kuin pesän osakas, hän on oikeutettu saamaan kuolinpesän varoista korvauksen kohtuullisista hautauskuluista.

Jos vainaja on varaton tai hänellä ei ole omaisia tai muita läheisiä huolehtimassa kuluista, asian hoitaa vainajan kotikunta tai se kunta, jossa hän oli kuollessaan.

Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius ohjeistaa, että kukkien laskemisesta kannattaa sopia etukäteen.

”Jos perhesuhteet ovat sellaiset, että kaikki voivat mennä yhdessä laskemaan kukat, voivat perheenjäsenet toimia tässä parhaaksi katsomallaan tavalla. Ensisijaisessa oikeudessa on nykyinen aviopuoliso, lapset ja sen jälkeen muut omaiset. Alaikäiset lapset ovat yleensä elossa olevan vanhempansa mukana.”

Forsius jatkaa: ”Näin ollen luonnollisin järjestys olisi, että nykyinen aviopuoliso lapsineen (mikäli lapset ovat yhteisiä) laskee kukat ensin ja tämän jälkeen tulevat ex-puoliso lapsineen. Jos vainajalla ja ex-puolisolla ei ole yhteisiä lapsia tai lapset ovat jo täysi-ikäisiä, ex-puoliso laskee kukat muiden lähiomaisten jälkeen. Täysi-ikäiset lapset voivat mennä heti nykyisen puolison jälkeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat