Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonakuvio jakaa kansaa kahtia – Maajoukkueen peliasun suunnittelijat: Ehkä pelastamme myös leijonariipuksen

Leijonakuvio on eriskummallinen symboli. Kiekkopaidassa se yhdistää suomalaisia, mutta riipukseen kiinnitettynä jakaa kansaa kahtia. Maajoukkueen uuden peliasun suunnittelijoille leijona on hienon maan hyvä symboli.

Sunnuntai
 
Jussi Partanen
Leijonat pelasi kuluneella viikolla kaksi A-maaottelua uusissa pelipaidoissa. Jesse Virtanen juhli tekemäänsä 3–2-voittomaalia Slovakiaa vastaan Porissa torstaina.
Leijonat pelasi kuluneella viikolla kaksi A-maaottelua uusissa pelipaidoissa. Jesse Virtanen juhli tekemäänsä 3–2-voittomaalia Slovakiaa vastaan Porissa torstaina. Kuva: Jussi Partanen

Jos katsoit tarkasti, saatoit huomata, että Suomen jääkiekkomaajoukkue Leijonat pelasi torstaina ja perjantaina Slovakiaa vastaan uudella ilmeellä. Leijona ärjyi itsevarmemmin, pöyhkeämmin ja ennen muuta isompana kuin vuosiin. Ja jos ei jäällä, niin ainakin pelipaidan tunnuksessa.

Perinteistä Leijona-logoa on nimittäin menty muuttamaan, ja tekijät seisovat tässä, vaatevalmistaja Makian toimistossa Helsingin Nosturissa.

Idea oli Nicolas Prieton. Hän on Makian kylkeen perustetun Twic Helsingin toimitusjohtaja. Prieto suunnitteli uuden ilmeen Makian luovan johtajan Jarno Luotosen kanssa ja kauppasi sen Jääkiekkoliitolle.

Molemmat herrat, kolmekymppiset kiekkofanit, ovat innoissaan. ”Tämä on paluu Leijona-paidan juurille. Kaikki ylimääräinen on karsittu”, Luotonen sanoo.

Vanhaa kunnioittava mutta silti modernin tyylikäs. Sanalla sanoen pohjoismainen. Sellainen paidasta haluttiin.

Katsotaanpa tarkemmin. Iso Suomi-teksti on häipynyt rinnasta, ja liiton tunnus, vähän pitsaslaissilta näyttävä kolmio on pienennetty alareunaan. Pääosassa on aiempaa isompi leijona. Kynnet näyttävät pidemmiltä, karvoissa on uudenlaista liehua, ja miekka sekä sapeli erottuvat selvästi. Kissapeto myös tuijottaa tuimasti.

Suomen Jääkiekkomuseo
Leijonien ensimmäinen paitamalli oli käytössä vuodet 1948–1954.
Leijonien ensimmäinen paitamalli oli käytössä vuodet 1948–1954.

”Jos katsoo historiasta vaakunoita, niissä leijonalla on usein vähän anteeksipyytelevä ilme. Nyt kun Suomi on saanut kiekossa menestystä, halusimme, että leijonassa on voimaa”, Luotonen sanoo.

Leijonakuvio on eriskummallinen symboli. Kiekkopaidassa se kokoaa yhteen kaksi miljoonaa suomalaista joka kevät. Samaan aikaan se myös jakaa kansaa enemmän kuin kenties mikään. Tämän voi todistaa vaikkapa kysymällä itseltään: ripustaisinko kaulaani leijonariipuksen ja kantaisinko sitä ylpeänä?

Vastauksesta riippuen kuulut tiettyyn porukkaan. Se, mikä on yhdelle intohimoista isänmaallisuutta, edustaa toiselle sitä, mikä kaikki isänmaallisuudessa on viime vuosina mennyt pieleen.

Näistäkin asioista uuden paidan tekijöillä on mielipide, mutta sitä ennen on kerrattava pari seikkaa historiasta.

Kun rehellisiä ollaan, niin suomalaisuuden symboli leijona on pelkkää tuontitavaraa Ruotsista. Leijonaa käytti jo Bjälbon mahtisuku, jonka juuret ulottuvat 1100-luvun Ruotsiin.

Suomen Jääkiekkomuseo
Suomi-teksti tuli mukaan 1960-luvulla ja raidoitus lisääntyi. Kuvan paita on vuodelta 1974.
Suomi-teksti tuli mukaan 1960-luvulla ja raidoitus lisääntyi. Kuvan paita on vuodelta 1974.

Leijona komeilee Ruotsin ja Norjan vaakunoissa sekä Smålandin ja Länsi-Götanmaan maakuntien tunnuksissa. Jos haluaa jälleen kerran tuntea alamaisuutta ruotsalaisia kohtaan, kannattaa vilkaista, miten pirullisen häijyt alfakollit sikäläisessä isossa vaakunassa ärjyvät.

Suomen vaakunaan tämä hieman kesympi kissapeto loikkasi kuningas Kustaa Vaasan hautamuistomerkistä 1500-luvulla. Se oli pitkään Ruotsin itäosien tunnus ja säilyi myös Venäjän vallan alla, kunnes siitä tehtiin itsenäisen Suomen vaakuna. Nykyisen muotonsa se sai heraldikko Olof Erikssonin käsissä 1970-luvulla, ja tuolloin vaakunasta myös viimeksi säädettiin Suomen laissa.

Entä miten lätkämaajoukkueesta tuli Leijonat?

Historiaa tehtiin Helsingissä Hesperian kentällä 16. helmikuuta 1948. Maajoukkueen pelaajat vetivät jalkaansa vaaleat housut ja ylleen sinisen paidan, jossa lipun tilalla komeili nyt ensimmäistä kertaa leijonatunnus.

Uusi logo taisi antaa joukkueelle heti ryhtiä, sillä Suomi voitti tšekkoslovakialaisen Stadion Podoli -joukkueen 9–7. Toimittajat nimesivät joukkueen leijonarintaisiksi, mistä se lyhentyi nopeasti muotoon Leijonat.

1989 tehtiin Leijona-historian selvin irtiotto.
1989 tehtiin Leijona-historian selvin irtiotto.

Siitä, mitä Suomen leijona oikeastaan puuhaa, on olemassa tulkintaeroja. Se selvästi polkee eli alistaa jaloissaan käyrää sapelia, jonka on toisinaan tulkittu kuvaavan venäläistäkin uhkaa, mutta historioitsija Matti Klingen mukaan kyseessä on turkkilais- tai tataarimiekka. Leijonan sanoma oli suunnattu 1500-luvun kristityille taistelussa turkkilaisia vastaan.

Kädessään leijona heiluttaa lännen miekkaa, jolla Ruotsi kukistaa vastustajansa.

Leijonasymboli herätti tunteita jo 1930-luvulla, jolloin sen tilalle ehdotettiin karhua. Joskus 2000-luvun alkuvuosina leijona sai uusia merkityksiä ja alkoi jakaa kansaa. Suomalaisten lehtitalojen arkistoja lukemalla huomaa, että noihin aikoihin suomalaiseen keskusteluun ilmestyi uusi käsite: leijonariipus tai leijonariipusmies. Siis se isänmaallinen intoilija.

Uuden paidan suunnitellut Jarno Luotonen on taistelemassa leijonan puolesta jo toista kertaa. Hän suunnitteli myös vihreiden eduskuntavaalikampanjan tunnuksen 2011. Senkin keskiössä oli leijona, vihreällä pohjalla ja Uusi Suomi -tekstillä.

”Leijona on koko Suomen, hyvän maan, positiivinen symboli, ei yhden ääripään”, Luotonen sanoo.

Jääkiekkoliiton kolmio hallitsi paitaa pitkään. Tällaisessa paidassa Timo Jutila juhli maailmanmestaruutta Tukholmassa 1995.
Jääkiekkoliiton kolmio hallitsi paitaa pitkään. Tällaisessa paidassa Timo Jutila juhli maailmanmestaruutta Tukholmassa 1995.

Logot herättävät tietysti isoja tunteita ilman politiikkaakin. Helsingin isot jääkiekkoseurat Jokerit ja HIFK ovat molemmat tehneet kritiikkiä keränneen logouudistuksen. Luotonen on ollut Jokerien fani koko elämänsä eikä pitänyt lainkaan vuoden 1998 uudistetusta Jokeri-logosta.

Prieto puolestaan on HIFK:n kannattaja ja pitää vanhasta kilpilogosta enemmän kuin 1990-luvun puolivälissä ilmestyneestä kissatunnuksesta.

Leijona-logoa tutkiessaan kaksikko havaitsi, että varsinaisia irtiottoja on vain yksi. 1980- ja 1990-luvun taitteessa, kun muutenkin uskallettiin irrotella, Reijo Ruotsalaisen ja Jari Kurrin MM-paidat muistuttivat kesyä sarjakuvaleijonaa.

Uusi leijona ärjyy aluksi kevään A-maaotteluissa ja fanituotteissa. Miesten päätapahtumien eli olympialaisten, MM-kisojen ja World Cupin paidat tulevat aina kaupalliset oikeudet omistavalta taholta.

Tekijöiden tavoite on, että leijonasta tulisi yhtä tunnettu, selkeä ja klassinen kuin Ruotsin Tre Kronorista tai vaikka ensimmäisten NHL-joukkueiden tunnuksista.

Kanadan MM-turnauksen paita vuodelta 2008.
Kanadan MM-turnauksen paita vuodelta 2008.

”Ikonisen tuotteen pitää olla johdonmukainen vuosikymmenten yli”, Luotonen sanoo.

Jääkiekkoliiton myynti- ja markkinointijohtajan Lassi Rönkkösen mukaan liitolla on hyvin pieni vaikutusmahdollisuus siihen, miltä peliasu näyttää arvokisoissa. Pelaajien, joukkueenjohdon, fanien ja yhteistyökumppaneiden palaute uudesta paidasta vaikuttaa ratkaisuihin.

Luotonen ja Prieto, panisitteko muuten itse leijonariipuksen kaulaan?

Prieto sanoo suunnittelevansa riipusta, mutta ei tiedä vielä, mistä aiheesta.

”Mä en käytä koruja”, Luotonen vähän väistää. ”Mutta ehkä se voisi olla seuraava työ. Leijona-riipuksen pelastaminen.”

Jussi Partanen / Lehtikuva
Suomen maalivahti Juha Metsola torjui Suomi–Slovakia-ottelussa Porissa torstaina 7. huhtikuuta.
Suomen maalivahti Juha Metsola torjui Suomi–Slovakia-ottelussa Porissa torstaina 7. huhtikuuta.
Sami Välikangas
Uudessa paidassa Leijona-logo on suurempi kuin koskaan. Mallina Reino Nordin.
Uudessa paidassa Leijona-logo on suurempi kuin koskaan. Mallina Reino Nordin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat