Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmantuska vei yöunet – kunnes paransin sen työllä

Sunnuntai
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Taas oli sellainen yö, että maailmantuska vei yöunen. Ahdisti, ja rintakehää puristi. Makasin valveilla ja mietin pakolaislasten kylmettyviä jalkoja, äitien epätoivoa, valtameren muovipussilauttaa.

Googlailin ahdistushäiriötä ja muistelin, mitä buddhalaisuus sanookaan kärsimyksestä elämässä. Yritin turhaan kääntää ajatukset mukaviin asioihin – eläinvauvoihin, Kaija Koon tuotantoon, hyvään kahviin.

Olen aina kärsinyt vähintään keskivaikeasta maailmantuskasta. Muistan lapsena rukoilleeni pitkiä litanioita, joissa kaipasin ruokaa nälkäisille ja rauhaa maailmaan. Yläasteella menin kaverin kanssa mukaan SPR:n toimintaan. Soitimme aamunavauksessa We Are the Worldia ja askartelimme riutuvien lasten kuvista julisteen rahankeräyksen vauhdittamiseksi.

Teini-ikäisen maailmanparannusnaivismi vaihtui aikuisiässä jatkuvaan ahdistukseen maailman tilasta, ja lasten saamisen jälkeen maailmantuska pomppasi uusiin sfääreihin. Nukkuvien pienokaisten tuijottaminen tuntuu rinnassa paitsi valtavana onnena, myös pakahduttavana ahdistuksena.

Lopulta alkoi tuntua, että eihän tässä ole mitään järkeä. Maailmantuskasta piti päästä eroon, mutta miten?

Maailmantuskaa on vaikea ottaa kahvipöydässä puheeksi, sillä siitä saa helposti tunteellisen ja lapsellisen höperön leiman. Aivan kuin monille nuoruudessa puhkeavan maailmanparannusvietin pitäisi mennä aikuisiällä ohi. Aikuisen oletetaan hyväksyvän maailman yhtä karskina kuin se on. Että siihen kuuluvat muun muassa nelivuotias jihadisti ja se, että ruokaa kaadetaan roskikseen, vaikka kulman takana jollakulla on nälkä.

Maailman Kuvalehti antoi alkuvuonna ilmestyneessä artikkelissaan seitsemän vinkkiä maailmantuskaan (1/2016).

Helsingin yliopiston sosiologian professori Anssi Peräkylä sanoo Heta Muurisen kirjoittamassa jutussa tuskan toisen kärsimyksestä olevan arvokas asia, sillä ”sen varassa ihmiset voivat tehdä paljon hyvää”.

Kun Suomeen alkoi viime vuonna tulla ennätysmäärin turvaa hakevia, monin paikoin kansalaiset ehtivät apuun viranomaisia nopeammin. Kaapeista kaivettiin talvivaatteita ja kenkiä sandaalien tilalle.

Oulunkylän seurakunnan pastorin Marjaana Toiviaisen elämässä työ ja kansalaisaktivismi sekoittuvat. Hän on majoittanut kotiinsa itäeurooppalaisia romaneita ja on yksi kantavista voimista Facebookissa toimivissa suosituissa verkostoissa, Refugees Welcome Finlandissa ja Refugee Hospitality Clubissa.

Toiviainen tietänee, miten maailmantuskaa voi lääkitä.

Pitää valita toivo ja toiminta, vaikka on selvää, ettei ole mitään takuita siitä, että seuraa pysyvä muutos kohti parempaa, Toiviainen sanoo.

”Kanssani asuneet ihmiset asuvat taas Romaniassa, maalattialla. Romanikysymykseen ei näy mitään ratkaisua. Kärsimyksen ja epäoikeudenmukaisuuden määrä siellä on loputon.”

Yksi ihminen ei voi ratkaista isoa kriisiä, mutta yhtä ihmistä voi auttaa. Muuten itsen kanssa voi olla mahdoton elää, Toiviainen sanoo.

”Miten meille itsellemme käy, jos emme ole valmiita auttamaan?” hän kysyy.

Toiviainen antaa konkreettisia neuvoja: Sitoudu sellaisiin asioihin ja toimintaan, jotka antavat mahdollisuuden elää rauhassa repivässä maailmassa. Hakeudu yhteisöihin, jotka ylläpitävät toivoa. Jollain tavalla maailman rikkinäisyyden kanssa vain pitää elää. Maailmantuska ei katoa puhumalla tai uutislakolla. Teot helpottavat.

”Refugee Hospitality Clubissa pakolaiskriisiä lähestytään konkreettisesti, kun lähes 7 000 ihmistä yhdessä miettii, miten turvapaikanhakija vaikka saisi pankkitilin.” Vihapuhetta siellä ei juuri esiinny. Fokus on toiminnassa eikä ideologisissa kysymyksissä. Toiminta muuttaa myös ajattelua.

Vaikka voi näyttää siltä, että maailma on mennyt lopullisesti vinksalleen, ei se ole koko totuus. Helsingin Sanomat esimerkiksi kirjoitti viime joulukuussa (22.12.), että viime vuonna maailma oli itse asiassa parempi paikka kuin koskaan aiemmin. Yhä useampi lapsi jää eloon ja pääsee kouluun. Aliravittujen määrä on vähentynyt. Ilmastosopuunkin päästiin.

Piti vaihtaa murehtiminen työhön.

Puolitoista vuotta sitten liityin vapaaehtoisverkostoon, joka kerää rahaa kehitysmaiden naisten työllistymisen ja yrittäjyyden tukemiseen. Löysin yhteisön, jossa monen toimintamotiivi on sama – halu antaa hyvää takaisin. Teen samaa kuin päivätyössäni – haastattelen ja kirjoitan juttuja – ja yritän muuten viestimällä saada ihmiset kiinnostumaan järjestöstä niin, että he ryhtyisivät lahjoittajiksi.

Vapaaehtoistyö on äärettömän hauskaa eikä tunnu työltä. Palaan kokouksista kotiin posket hehkuen.

Menin myös mukaan ystävätoimintaan ja sain kaverikseni hurmaavan maahanmuuttajanaisen. Hän pyysi minut maahanmuuttajanaisten ruokapiiriin. Opin, mitä on biryani. Taustamme ovat erilaiset, mutta kokemus lapsiperheen arkirumbasta yhdistää.

Ymmärrän toki, että maailmantuskan kokeminen on luksusongelma. Jos on itse myrskyn silmässä, ei ole aikaa miettiä, mitä muille kuuluu.

Minusta ei ole tullut parempaa ihmistä. Naputan yhä kurajäljistä eteisessä ja tuskailen siitä, mitä taas tänäänkin syötäisiin.

Mutta uni on palannut. Tunnen tekeväni edes jotain. Voin elää itseni kanssa, ja maailma tuntuu edes hitusen siedettävämmältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat