Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voinko liittyä kirkkoon ilman, että minut on kastettu tai konfirmoitu?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Viime palstalla Torstilla menivät kuntayhtymät sekaisin. Pääkaupunkiseudulla jätehuollosta vastaa tietenkin HSY eikä HSL. HSY tekee biojätteestä paitsi multaa myös biokaasua.

Tarkat lukijat huomasivat pari epätarkkuutta Simon-kissan tarinassa. Mikko Nygård huomautti, että Kiinan sisällissota oli alkanut jo kauan ennen kuin Amethyst joutui evakuointitehtäviin vuonna 1948. Nimimerkki Shisham kirjoitti, että aluksen komentajan sijasta olisi pitänyt puhua päälliköstä.

Jo kansakoulussa opetettiin, että yksi ”oona” on aina kuusi nollaa. Esimerkiksi miljoona on 1 000 000 (yksi ”oona” eli kuusi nollaa) ja biljoona 1 000 000 000 000 (kaksi ”oonaa” eli kaksitoista nollaa”) ja niin edespäin. Kuitenkin Yhdysvalloissa miljoona on 1 000 000 eli ihan oikein yksi ”oona”, mutta biljoona on muka vain 1 000 000 000 eli vaivaiset puolitoista ”oonaa”. Tämä aiheuttaa kolmen nollan eli tuhatkertaisia virheitä jopa Helsingin Sanomissa. Miksi miljardi on USA:n virallisessa kielenkäytössä biljoona ja sikäläinen ”triljoona” vaivainen yksi oikea biljoona?

– T. F. Hamina

 

Isojen lukujen nimet aiheuttavat tosiaan toimituksissa jatkuvaa päänvaivaa. Onpa Torstikin mennyt niiden kohdalla useamman kerran vipuun. Syyllisiä pitää kuitenkin hakea satojen vuosien takaa. Antiikin kreikkalaisten suurin lukusana oli myrioi, 10 000. Miljoonasta on ruvettu puhumaan vasta 1300-luvulla Italiassa.

Biljoona on nähnyt päivänvalon Ranskassa vuonna 1484, samoin kuin triljoona, kvadriljoona ja niin edespäin. Sanat keksi laskuopin tekijä Nicolas Chuquet, ja niiden merkitys oli sama kuin Suomessa nykyisin. Tässä pitkäksi järjestelmäksi kutsutussa tavassa jokainen nimetty luku on aina miljoona kertaa eli kuusi nollaa edeltäjäänsä suurempi.

Nimitykset vakiintuivat, mutta käyttötapa ei. 1700-luvulla levisi – taas Ranskasta – käytäntö ryhmittää suurempien lukujen kirjoituksessa numerot kolmen jaksoihin.

Tämä johti biljoonan merkitykseen ”tuhat miljoonaa” ja triljoonan ”miljoona miljoonaa”. Tätä kutsutaan lyhyeksi järjestelmäksi. Sen käyttö vakiintui myös Yhdysvalloissa pian maan itsenäistyttyä. Myös venäjäksi biljoona tarkoittaa miljardia.

Jotta asiat olisivat vielä enemmän sekaisin, sana miljardi oli alkuaan 1500-luvulla Ranskassa ”miljoona miljoonaa” mutta tuli vähitellen merkitsemään ”tuhatta miljoonaa”.

Suomessa on siis käytössä pitkä järjestelmä mutta täydennettynä siihen alun perin kuulumattomalla miljardilla. Aikanaan on käytetty myös biljardia (tuhat biljoonaa, 15 nollaa), mutta siitä on luovuttu.

Tikkaremmin matemaatikon mielestä tilanne on hankala, mutta se tulisi vain hyväksyä. Sanoilla on joka kielessä omat merkityksensä. Öl on ruotsiksi olutta mutta saksaksi öljyä.

Torsti jäi kuitenkin pohtimaan, olisiko sittenkin viisasta siirtyä lyhyeen järjestelmään sekaannusten välttämiseksi. Isojen lukujen hahmottaminen voisi olla helpompaa, jos luvut olisi nimetty aina ”kolmen nollan” välein. Esimerkiksi luvun, jossa on 16 nollaa, voisi kirjoittaa muotoon kymmenen triljoonaa eikä kymmenentuhatta biljoonaa.

Huomasin, että moni ihminen oli eronnut kirkosta, koska se lupasi auttaa turvapaikanhakijoita. Sinänsä hauskaa, että kristityt eroavat kirkosta siitä syystä, että kirkko toimii kristillisesti. Mietin, että pitäisikö minun puolestani liittyä kirkkoon. En ole koskaan ollut jäsen enkä ole käynyt rippikoulua. En myöskään halua käydä rippikoulua, eikä kirkon uskonnollinen asia kiinnosta minua lainkaan. Voinko liittyä kirkkoon ilman, että minut on kastettu tai konfirmoitu?

– Kristillinen pakana

 

Valitettavasti et voi. Kirkkolain mukaan kirkon jäseneksi otetaan siten, että tarpeellisen opetuksen jälkeen saa kasteen tai, jos on oikein kastettu, tunnustaa kirkon uskon.

Käytännössä tarpeellinen opetus tarkoittaa vuoden 2004 piispainkokouksen päätöksen mukaan vähintään 20 tuntia rippikouluopetusta. Sen päälle tulee siis kaste, johon kuuluu konfirmaatio ja uskon tunnustaminen.

Kirkkoon ei siis voi liittyä ilman että ainakin sanoo uskovansa. Ei kuitenkaan ole tiedossa tapauksia, joissa kirkkoherrat olisivat epäilleet rippikoulun käyneen hakijan uskoa ja kieltäneet liittymisen. Voi ajatella myös niin, että jo halu liittyä evankelisluterilaiseen kirkkoon riittää kertomaan siitä, että sitoutuu kirkon oppiin. Kirkon jäsenen uskoa ei kyseenalaisteta tai kuulustella.

Käytännössä kirkkoon voi siis liittyä, vaikka ei uskoisi. Kaste ja konfirmaatio ovat kuitenkin pakollisia.

Kannatusjäsenyyttä kirkolla ei ole, mutta kirkon työtä voi pakanakin tukea esimerkiksi lahjoituksilla seurakunnalle tai diakoniatyöhön.

Hyväntekeväisyyteen on toki muitakin kanavia, esimerkiksi Suomen Punainen Risti. Tikkaremmin ateistijäsen muistutti, että uskonnottomien järjestöistä Humanistiliitto ajaa myös vainon uhreiksi joutuneiden asiaa, toki huomattavasti kirkkoa pienemmillä resursseilla.

Torsti Facebookissa:

facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat