Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkökitaran ääni on minulle ruskeaa nauhapastaa – synestesia on maailman oudoin asia

Aistien sekoittuminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi numerot, sävelet tai viikonpäivät voi nähdä väreinä. Tommi Uschanovin synestesia liittyy erityisesti Gibson 345-ES -sähkökitaran ominaissointiin.

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

On vain yksi lääketieteellinen ilmiö, josta olen koskaan kiinnostunut niin paljon, että olen oma-aloitteisesti lukenut sitä koskevaa tutkimuskirjallisuutta. Se on synestesia eli eri aistipiireihin kuuluvien kahden aistimuksen syntyminen samasta ärsykkeestä.

Useimmat ihmiset linkittävät aisteja toisiinsa vain metaforien kautta: sanomalla että punainen on lämmin väri, että ihmisen ääni on tumma tai kirkas tai että viinin maku on terävä. Synestesia on kuitenkin neurologinen ilmiö, jossa tietty aistiärsyke aiheuttaa ihmiselle aina samanlaisen, tahdosta riippumattoman, selkeydessään hallusinaatiota muistuttavan kokemuksen jonkin toisen aistin alueella. Ihminen voi esimerkiksi kuulla värejä, maistaa geometrisiä muotoja tai nähdä hajuja väreinä – halusipa tai ei.

Synestesiassa mikä tahansa aisti voi liittyä mihin tahansa toiseen aistiin. Yleisin muoto on kuitenkin kirjainten tai numeroiden yhdistyminen väreihin: esimerkiksi k-kirjain voi olla jollekulle vihreä, toiselle taas sininen tai punainen. Värejä voi olla myös sävelillä ja soinnuilla tai aikayksiköillä (kuten viikonpäivillä).

On arvioitu, että synestesia on vain yhdellä ihmisellä 20 000:sta tai 25 000:sta. Vähintään kolme neljästä on naisia. Synestesia on yhteydessä myös esimerkiksi vasenkätisyyteen ja matemaattisiin taitoihin.

Synestesian fysiologisesta perustasta ei ole toistaiseksi syntynyt yksimielisyyttä. Siitä on useita teorioita, jotka liittyvät esimerkiksi aivokuoren verenkiertoon tai poikkeuksellisiin yhteyksiin eri aisteja käsittelevien aivoalueiden välillä.

Eräs historian tunnetuimpia synesteetikkoja oli kirjailija Vladimir Nabokov, joka kertoo aistimuksistaan laajasti omaelämäkerrassaan Puhu, muisti. Säveltäjistä tunnetuin synestesian hyödyntäjä lienee toinen venäläinen, Aleksandr Skrjabin, joka sävelsi teokseensa Prometheus (1911) tietoisia synesteettisiä vastaavuuksia sävelten ja värien välille. Myös Sibelius on kertonut musiikillisista mielteistä, jotka viittaavat synestesiaan. Sävellajeista esimerkiksi A-duuri oli hänelle sininen, C-duuri punainen, F-duuri vihreä ja D-duuri keltainen.

Itselläni on synestesian muoto, joka rajoittuu muutamiin aivan tiettyihin soitinten äänenväreihin. Esimerkiksi Gibson ES-345 sähkökitaran ominaissointi on kuin leveää vaaleanruskeaa nauhapastaa, joka kiemurtelee paikallaan kasassa. Hohner Pianet sähköpianon ääni taas on vaaleansininen sahalaitainen käyrä, joka etenee vasemmalta oikealle. Myös kaiku voi aiheuttaa näköaistimuksia. Joissakin yksittäisissä äänitysstudioissa on hyvin omaleimainen huonekaiku, ja kun kuuntelen niissä tehtyjä levyjä, joissa se kuuluu luonnollisena ja muokkaamattomana, kuulen musiikin automaattisesti esimerkiksi kirkkaan valkoisena tai tummanruskeana.

Kiehtovuudestaan huolimatta synestesiasta on kirjoitettu verrattain vähän, vain muutamia kirjoja. Eräs niistä on neuropsykologi John Harrisonin Synaesthesia. The Strangest Thing, jonka alaotsikko osuu oikeaan suuntaan. Synestesia ei ole edes ”oudoin asia maailmassa”, vaan yksinkertaisesti ”oudoin asia”.

Vähäisen huomion selittääkin ehkä juuri tämä. Synestesia luokittuu asiaksi, joka on liian merkillinen ollakseen totta, vaikka se on täysin dokumentoidusti totta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat