Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isovanhempani olivat isänmaallisia – toisin kuin osa nykyeliitistä

Suomen taloudellisen, poliittisen ja sotilaallisen johdon pitäisi ottaa oppia itäsuomalaisilta isovanhemmiltani – sotapolven Ilmalta, Helmiltä, Taunolta ja Toivolta, kirjoittaa Tommi Nieminen.

Sunnuntai
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Olen hyvin tavallisesta suvusta, jonka juuret ovat Itä-Suomessa. On uhrauduttu isänmaan puolesta.

Toivo -pappa haavoittui talvisodassa Muolaalla ja alkoholisoitui. Tauno -pappa järkkyi jatkosodan hyökkäysvaiheessa ja pelasi 1940-luvun päätteeksi korttiringissä talon. Helmi -mummi oli sotaleski vuodet 1939–1944 ja sai rintamalta tulevan alkoholistin. Ilma -mummi lähti evakkoon Kivennavalta.

He olivat hievahtamattoman isänmaallisia ihmisiä. Tosin en tiedä, oliko heillä muita vaihtoehtoja. Minulla – 1970-luvulla syntyneellä – oli jo vapaus valita. En ole silmiinpistävän patrioottinen, mutta hoidan tonttini, kasvatan tyttäreni, noudatan lakejamme ja maksan itkemättä veroni.

Äänestän, aina. Käyn lannistumassa Huuhkajien kotiotteluissa, kuten olen tehnyt vuodesta 1980.

On aika puhua isänmaallisuudesta. Juhlavuoteen 2017 on kahdeksan kuukautta.

Isänmaa on nykyajalle vaikea nieltävä, sillä perinteinen määritelmä isänmaallisuudelle on vaativa: se on yksilön uhrautumista valtiollisen tai alueellisen yhteisön puolesta.

Isänmaa on ensinnäkin toteemi, jolle voi yhä vannoa uskollisuutta: Mannerheimin päiväkäsky olohuoneen seinällä. Toiseksi isänmaa on kollektiivi, jolle yksilöllistynyt nykyihminen ulkoistaa henkilökohtaisen vastuunsa. Kolmanneksi se on kilpailun este, joka häiriköi vapaata markkinataloutta.

Suomen eliitin isänmaallisuus on ollut viime vuodet hähmäistä. Silti moni heistä on todellinen maanpuolustusihminen.

Verovapauden takia portugalilaistunut vuorineuvos Sakari Tamminen on Maanpuolustuskurssiyhdistyksen ex-aktiivi. Toinen portugalilaistunut, Keskon ex-pääjohtaja Matti Halmesmäki, on reservin kapteeni. Ruotsiin verojen takia kirjat siirtänyt Björn Wahlroos taas on Maanpuolustuksen Tuki ry:n valtuuskunnassa.

Heillä on isänmaallisuuden tunne, joka on ehkä aito, mutta valikoiva: se kohdistuu Suomen alueen ja valtion itsenäisyyteen.

Veronmaksuun isänmaallisuus ei ylety. Veroja välttelevien mutta maanpuolustushenkisten vuorineuvosten isänmaallisuus on epäloogista.

”Samoilla verorahoilla kustannetaan nimittäin se maanpuolustus”, muistuttaa sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

Valitettavasti en voi enää jutella näistä asioista isoisäni Taunon ja isoäitini Ilman kanssa. He kuolivat jo 1980-luvulla.

En tosin tietäisi, kuinka heille selittäisin, että osa Suomen eliittiä pelaa tosiasiallisesti Suomea vastaan.

Kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok) pyörittää Jokereita Venäjä-vastaisella pakotelistalla olevien oligarkkien kanssa. Jokeri-oligarkeista Boris Rotenberg ja Arkadi Rotenberg jäivät syrjään 2014, kun he joutuivat listalle. Jokerien uudeksi osaomistajaksi tuli Boriksen poika Roman, joka on Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Ex-pääministerimme Esko Aho taas valittaneen Venäjän suurimman pankin, Sberbankin, hallitukseen. Putinin valtapiiriin kuuluva valtiollinen Sberbank on sekä EU:n että Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Entä Fennovoiman johtaja Toni Hemminki, joka kesällä ajoi Pyhäjoen ydinvoimalaprojektiin outoa kroatialaisyhtiötä Migrit Solarnaa. Sitä epäiltiin venäläisyhtiöiden bulvaaniksi.

Isoisäni Toivo ei ollut talousihmisiä. Ehkei hän edellisistä tapauksista niin hermostuisi.

Vaikeampi minun olisi selittää alikersantti Topille, minkälaisen urasiirron kenraaliluutnantti Markku Koli teki. Kesäkuussa 2011 Puolustusvoimien kakkonen Koli erosi 58-vuotiaana isänmaan palveluksesta ja siirtyi Arabiemiraattien asevoimien konsultiksi.

”Tämä ei olisi ollut mahdollista menneinä vuosikymmeninä. Se olisi jopa rinnastettu maanpetturuuteen”, arveli tuolloinen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Tosin tuolloinen puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty muistutti, ettei Markku Koli lakia rikkonut. Laki ei estä suomalaiskenraalia eroamasta ja liittymästä vaikka Venäjän armeijaan.

En kertoisi tätä Toivo-papalle.

Eliitin epäisänmaallisuus hämmentää jopa valtionjohtoa.

”Jos joku muuttaa Portugaliin tehdäkseen verovapaussopimuksen Portugalin erikoistarjouksen mukaisesti, sitä minä en ymmärrä alkuunkaan”, tiuskahti presidentti Sauli Niinistö lokakuussa.

Pääministeri Juha Sipilä kiehahti helmikuussa: ”Kaiken kaikkiaan voisi sanoa verojen kiertämiseksi tehtävistä järjestelyistä, että itsekkyys Suomessa ylittää jo sairauden asteen.”

Tuolloin Sipilää suututti, että Valtion eläkerahasto – jonka hallituksen puheenjohtaja on muuten valtiovarainministeriön ex-ylijohtaja Jukka Pekkarinen – omistaa sähköverkkoyhtiö Carunaa veroparatiisin avulla.

On tämä outoa. Onkohan isänmaa – kollektiivimme – jollakin tavoin loukannut eliittiä?

”Varmasti eliitti on isänmaallista, mutta toinen kysymys on sitten arjen isänmaallisuus. Että missä määrin siinä on tapahtunut heikentymistä”, pohtii valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari.

Hän on tutkinut suomalaisten asenteita ja todennut, että kansa on 1990-luvun alun jälkeen lähentynyt eliittiä. Jos eliitti siis muuttuu epäisänmaallisemmaksi, kansa seurannee perässä.

Tässä ajassa on jotain vinossa.

En usko hetkeäkään, että Ilma, Helmi, Tauno ja Toivo olisivat eliitinkään perässä isänmaalle pyllistäneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat