Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hehtaarilla pitää mennä suksilla huussiin

Lumeen ei voi luottaa. Se voi pettää.

Sunnuntai
 
Ilkka Malmberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.
Ilkka Malmberg / HS
Kovalla lumella pääsee lujaa.
Kovalla lumella pääsee lujaa. Kuva: Ilkka Malmberg / HS

Oliko lunta? No oli. Reisiä myöten. Tähän aikaan vuodesta ero Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä on ehkä suurimmillaan.

Hehtaarille ei ollut helppo päästä, sillä lumi oli upottavaa. Kaupunkilaissuksi murtui kymmenen ensimmäisen metrin jälkeen, kun se upposi syvälle lumeen ja kärki taipui luokalle. Oli palattava takaisin ja käytävä jälleen lainaamassa naapurin Timolta näiden olosuhteiden sukset. Pitäisi hiljalleen ottaa opiksi.

Perillä Hehtaarilla oli kuin saarella, upottavan lumen ja sulien ojien ympäröimänä. Tunnelma muistutti Hohdon Overlook-hotellia.

Edes huussiin ei ollut päästä ilman suksia. Jouduin menemään osan matkasta nelinkontin.

Mutta viihdyin erinomaisesti. Tuon tuosta taivaalta kuului tööt tööt. Joutsenpari siirtyi sulasta toiseen. Muuta elämää ei vielä ollut. Joutsenet lensivät matalalta ylitse, ja hohtavat linnut sinitaivasta vasten suorastaan flirttailivat nationalismin kuvaston kanssa.

Hangessa kulkivat vanhat ilveksen jäljet. En olisi hämmästynyt, jos ne olisivat olleet Suomen Leijonan.

Aikoinaan Lapissa metsästettiin joutsenia. Ihmisillä oli keväällä nälkä, ja siinä oli viisi kiloa lentävää, rasvaista lihaa. Joutsen käytettiin tarkkaan: sen siivistä sai luutia ja henkitorvesta helistimiä lapsille. Ontoista sääriluista tuli hyviä pillejä.

Mutta varsinkin Itä-Suomessa joutsen oli pyhä lintu.

Muistelin tarinaa, jonka sukulaismies kertoi sota-ajalta. Se muistutti Albatrossin kirous -myyttiä, jonka kaikki tuntevat Aku Ankasta.

Sotilaat olivat olleet liikkuvan kuorma-auton lavalla, ja yli oli lentänyt joutsen. Yksi sotilaista oli huvikseen laukaissut sitä kohti eikä edes uskonut osuvansa – liikkuvan auton lavalta liikkuvaan lintuun.

Joutsen oli pudonnut. Se oli tuntunut vähän pahalta.

Seuraavana keväänä samat kaverit olivat matkalla rintamarippikouluun. Piti kiertää järvi, mutta tämä ampuja lähti yrittämään jo hauraan jään yli.

Hukkui. Kevät kosti joutsenen surmaajalle.

Yöllä pakkasta oli peräti viisitoista astetta, ja aamulla hanki oli muuttunut panssariksi. Siihen ei jäänyt edes jälkiä. Saattoi kulkea missä hyvänsä vaivatta kuin valkoisella asfalttikentällä. Koira viiletti ympäri jänkää, ja jo sen riemun katselemisesta tuli hyvä olo.

Grillasimme koiran kanssa auringonpaisteessa Lidlin bratwurstia. Tervas ja makkara tuoksuivat, joutsenet soutivat sinitaivaalla.

Valoa oli enemmän kuin silmiin mahtui. Varjot lumella olivat kuin Pekka Halosen tauluissa. Tähän aikaan vuodesta hän niitä maalasi.

Olen epäillyt sinisten varjojen olevan peräisin hänen opettajaltaan Paul Gauguinilta, siis Tahitilta, mutta nyt olin valmis tarkistamaan käsitykseni.

Täällä pohjoisessa kaikki on äärimmäistä: kylmyys ja kuumuus, upottava lumi ja hankikanto, pimeys ja valo. Tropiikissa olisi tylsää.

Tuli sitten kotiinlähdön aamu. Poikkesin vielä Posion jäähallissa. Tosiaan, vain kahdeksan kilometrin päässä Hehtaarilta kirskuvat luistimet ja pleksi paukkuu.

Nekin ovat kevään ääniä. Meneillään oli miesten harrastekiekon ystävyysturnaus. Katsojia oli vain nelisenkymmentä, ja hallissa kaikui. Jäin katsomaan ottelua, jossa vastakkain olivat kotijoukkue Luulot Boys ja kuusamolainen Team Apaja.

Kotijoukkueen selissä oli tutuksi tulleita posiolaisia sukunimiä: Mourujärvi, Ruokamo, Soudunsaari, Pätsi, Sarajärvi, Ahola. Huomasin asettuvani vahvasti sen puolelle. Karun hallin seinillä näkyivät paikalliset sponsorit: taksi, tilitoimisto, K-market, apteekki, autokorjaamo ja Osuuspankki. Kodikasta.

Hävisimme 0–2, mutta jääkiekosta tuli keväinen olo. Tämän jälkeen halli suljettaisiin kesäkaudeksi.

Hallin vieressä olivat alkamassa Pentik-hiihdot. Jäin ihailemaan hiihtäjien vaivattoman näköistä liukumista. Tuntui haikealta, niin kuin keväällä varmaan kaikista hiihtäjistä: tämän talven lumet piti nyt jättää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat