Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen pelkää sääliä ja suhtautuu rahaan sen mukaisesti

Venäläisrouva nosti pankkiautomaatista yli 300 euroa. Kuka nostaa automaatista kuukausipalkkansa, kysyy kolumnissaan Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Muistatteko, milloin ensimmäisen kerran käytitte pankkiautomaattia? Ei se mitään, en muista minäkään.

Asia tuli mieleeni lähikaupan naapuriin ilmestyneen uuden Sberbankin konttorin eteisessä, johon oli sijoitettu rivistö vihreitä automaatteja. Keski-ikäinen moskovalaisrouva tarvitsi apua.

”Kertokaapa, miten tällaista pankkiautomaattia käytetään”, rouva pyysi kortti kourassa. Neuvoin työntämään muovinpalan aukkoon ja näppäilemään tunnusluvun samalla kun itse yritin katsella muualle. Yhden harhavalinnan jälkeen rouva onnistui nostamaan koneesta 25 000 ruplaa eli päivän kurssilla noin 335 euroa.

Aika suuri summa, varsinkin Venäjällä. Tilastovirasto Rosstatin mukaan venäläinen keskipalkka oli toissa vuonna 32 600 ruplaa kuussa. Työpaikkailmoitusten palkkatarjousten keskiarvo oli viime vuonna 28 553 ruplaa. Person Agency -työpaikkavälittäjän tiedustelussa venäläisten itse ilmoittamien kuukausipalkkojen keskiarvo oli 18 126 ruplaa.

Eläkerahaston mukaan keskimääräinen työeläke oli viime vuonna 12 400 ruplaa kuussa, kansaneläke viisi tonnia vähemmän.

Pankkiautomaatilla apua kaivannut rouva oli niin tavallisen näköinen kansalainen, etten luultavasti häntä enää kadulla tunnistaisi. Ei kovin vanha, ehkä juuri saavuttanut venäläisen naisen eläkeiän eli 55 vuotta. Älkää suotta kadehtiko, tämä ikäraja nousee taatusti heti, kun vuoden 2018 presidentinvaalit ovat ohitse.

Typeryyksissäni jätin kysymättä, miten ihmeessä rouva on selvinnyt halki vuosikymmenten käyttämättä pankkiautomaattia. Valistunut veikkaukseni on, ettei hänellä ole aiemmin ollut pankkikorttiakaan, mistä lie elämäntilanteesta johtuen.

Käteisellä rahalla on ystävänsä, ja lukeudun heihin itsekin. En luultavasti ole Suomen ainoa ihminen, joka mieluusti nostaa automaatista tilipäivänä muutaman setelin useamman päivän kuluihin, koska kulutus tuntuu silloin olevan paremmin hallinnassa. Jos asuisin korvessa, voisin kaupunkireissulla nostaa enemmänkin, jos tilillä jotain olisi.

Mutta kuka nostaa automaatista kuukausipalkkansa? Suomalaiset automaatit hyväksyvät kolme peräkkäistä 400 euron nostoa vuorokaudessa, mitä luottokortilla rahaa nostavat venäläisturistit pitävät kummallisena epäluottamuksen osoituksena.

Ihmeellisintä Sberbankin eteisen tapauksessa ei kuitenkaan ole summa eikä se, ettei ihminen osaa käyttää pankkiautomaattia. Ihmeellisintä on, että hänen mieleensä pälkähtää kysyä tilanteessa apua ensimmäiseltä paikalle sattuneelta pipopäältä ja varmistaa vielä, että summa tuli kirjoitettua oikeaan paikkaan. Viidentoista miljoonan asukkaan kaupungissa, joka on roistoja täynnä.

Mieleen tuli tapaus 1980-luvun puolivälistä. Olin valokuvaajan kanssa seuraamassa, kuinka kalastaja nosti tuolloin muotiin tulleesta lohiloukusta kolme kymmenkiloista kalaa Pekko-nimisen luodon kupeessa Kotkan vesillä. Palasimme hyvillä mielin Sapokan venesatamaan.

”Jos käytte tuossa rantabaarissa, niin älkää sanoko saaliista mitään”, kalastaja pyysi.

Suomalaisen suurin kauhistus on herättää kateutta. Venäläinen pelkää eniten herättävänsä sääliä, ja suhtautuminen rahaan on sen mukaista: kellä onni on, se onnen näyttäköön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat