Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michelle Obaman suosio on luvuissa, joista hänen miehensä voi vain unelmoida

Yhdysvaltain ensimmäisellä naisella on pian takanaan kaksi kautta Valkoisessa talossa. Hän on pitänyt kielensä kurissa mutta vaikuttanut taustalla. Hänestä on tullut myös seurattu tyyli-ikoni.

Saska Saarikoski HS

Michelle Obaman toinen kausi Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena lähestyy loppuaan. Älykäs ja sanavalmis Harvardin juristi on onnistunut pian kahdeksan vuotta hillitsemään itsensä ja esiintymään tyylikkäänä ja hymyilevänä Mom-in-Chiefinä eli komentajaäitinä.

Toivottavasti saamme kohta kuulla, mitä hän on kaikesta pyörityksestä ajatellut.

”Miehistä olen oppinut sen, että heidän järjestyksensä on aina minä, minun perheeni ja sitten ehkä Jumala siellä jossakin, mutta minä tulee heillä aina ensimmäisenä. Sen sijaan meillä naisilla minä tulee vasta neljäntenä, eikä se ole tervettä”, Michelle Obama sanoi ennen Washingtonin-vuosiaan Chicago Tribunen haastattelussa.

Michelle Obama on tunnettu terävästä kielestään ja sarkastisesta huumoristaan. Usein hän on laskenut leikkiä miehestään, joka ei ole vaimonsa mielestä aivan niin ihmeellinen olento kuin jotkut kuvittelevat.

Michellen oli ehkä vaikea katsoa kovin paljon ylöspäin miestä, jonka tapasi ensimmäistä kertaa, kun tämä tuli kesäapulaiseksi samaan lakifirmaan. Sitä paitsi Michelle Obama on 180 senttiä pitkä.

Presidentti saa kotona täyden vastuksen, sillä samanlaista vinoa huumoria tuntuu löytyvän myös presidenttiparin kahdesta tyttärestä, 17-vuotiaasta Maliasta ja 14-vuotiaasta Sashasta.

Ensimmäisenä naisena Michelle on yleensä ollut hillitty ja hallittu, mutta vielä vuoden 2008 vaalikampanjan aikana hän antoi palaa.

”Tosiasia on, tiedätkö, että mustana miehenä Barack voi joutua, tiedätkö, ammutuksi bensa-asemalla”, Michelle sanoi 60 Minutes -ohjelman haastattelussa.

Kun Barack Obaman kannatus kasvoi, Michelle hehkutti yleisölle tunteitaan: ”Ensimmäistä kertaa aikuiselämäni aikana olen todella ylpeä kotimaastani, koska tuntuu siltä, että toivo on vihdoin palaamassa.”

Barack Obaman vastustajat tarttuivat tällaisiin puheisiin kuin terrieri Sidostesukkaan. Presidenttiehdokkaan puolisoa nimitettiin ”Amerikan vihaajaksi” ja ”vihaiseksi mustaksi naiseksi”.

Kun Barack ja Michelle kopauttivat puhujalavalla nyrkkinsä yhteen, oikeistolainen Fox-kanava nimitti sitä ”terroristien nyrkiniskuksi”.

The New Yorker -lehti esitti kansikuvassaan Michellen afrotukassa konepistooli kädessä.

Nämä kokemukset opettivat Michellelle ensimmäisen naisen osan: hänen pitää puhua muttei mieluiten sanoa mitään. Ja ennen kaikkea hänen pitää hymyillä koko ajan, vaikka kuinka kipeää tekisi.

Kun presidentti Ronald Reaganin puoliso Nancy Reagan kuoli maaliskuun alussa, amerikkalaiset laskivat liput puolitankoon ja lehdet julkaisivat erikoisnumeroita vuosisadan rakkaustarinasta.

Mediahuomio muistutti, miten tärkeä rooli presidentin puolisolla nykyään on. Ensimmäinen nainen on Valkoisen talon emäntä, joka edustaa miestään virallisissa tai vähemmän virallisissa tilaisuuksissa. Mutta sen lisäksi jänestä on tullut virkaatekevä maailmanparantaja, presidentin neuvonantaja sekä megajulkkis, jonka tyyliä jäljitellään niin vaatteissa kuin syömisessäkin.

Reuters
Eleanor Roosevelt
Eleanor Roosevelt

Tutkimuksessaan First Ladies and the Fourth Estate: Press Framing of Presidential Wives Lisa Burns arvioi Eleanor Rooseveltin tuoneen politiikan ensimmäisen naisen rooliin.

Vuonna 1933 presidenttinä aloittanut F. D. Roosevelt oli polion rampauttama, joten Eleanor joutui usein edustamaan miestään julkisuudessa. Presidentin rouva piti myös sanomalehtikolumnia ja puolusti rotujen ja sukupuolten tasa-arvoa rohkeammin kuin presidenttimiehensä.

Mark Shaw / Getty Images
Jacqueline Kennedy
Jacqueline Kennedy

Toiseen suuntaan ensimmäisen naisen roolia lavensi Jacqueline Kennedy, joka oli 31-vuotias pienten lasten äiti muuttaessaan Valkoiseen taloon tammikuussa 1961. Tummasta kaunottaresta tuli jäljitelty tyyli-ikoni, jota Marimekkokin saa kiittää kansainvälisestä menestyksestään.

White House
Lady Bird Johnson
Lady Bird Johnson

Kennedyn seuraaja Lady Bird Johnson toi Burnsin mukaan poliittisen aktivismin ensimmäisen naisen rooliin. Nimelleen sopivasti Lady Bird eli Leppäkerttu keskittyi luonnonsuojeluun. Sen jälkeen jokaisella ensimmäisellä naisella on ollut oma sydämenasiansa: Pat Nixonilla vapaaehtoistyö, Rosalynn Carterilla kehitysvammaiset, Nancy Reaganilla huumetyö, Barbara Bushilla lukemisharrastus ja Laura Bushilla lasten lukutaito.

Projektejaan varten ensimmäisellä naisella on oma esikuntansa, johon kuuluu henkilöstöpäällikkö, media-avustaja, kukkaistutusten suunnittelija sekä muuta vaihtuvaa väkeä.

Oma lukunsa ensimmäisten naisten joukossa oli Hillary Clinton, joka otti vetääkseen Bill -miehensä terveydenhoitouudistuksen. Hillaryn näkyvä rooli ärsytti monia amerikkalaisia, mikä vaikutti osaltaan hillarycarena tunnetun uudistuksen kaatumiseen.

Takaisin yleisön suosioon Hillary pääsi vasta, kun hänen miehensä jäi kiinni syrjähypystä Monica Lewinskyn kanssa. Naisten oli helpompi samastua petettyyn aviovaimoon kuin poliittiseen supersuorittajaan.

Michelle Obama on rakentanut oman roolinsa lainaamalla sopivasti edeltäjiltään. Hänen sydämenasioitaan ovat sotaveteraanien asema sekä amerikkalaislasten ylipaino, jota hän on yrittänyt saada kuriin Let’s Move -kampanjallaan.

Michelle on myös jatkanut edeltäjiensä lähiruokaharrastusta vaalimalla Valkoisen talon kotipuutarhaa ja pystyttämällä sen nurmikolle mehiläispesiä.

Joillekin presidentin vihollisille tämäkin on ollut liikaa. Michelleä ja jopa hänen tyttäriään on haukuttu ylipainoisiksi, ja republikaanien presidenttiehdokas Ted Cruz on luvannut palauttaa ranskalaiset perunat koululaisten lounaisiin.

Ensimmäisen naisen rooleihin kuuluu myös Valkoisen talon sovittelija. Hän yrittää välittää rauhaa ja pitää sitä yllä presidenttiä eri suuntiin kiskovien ryhmittymien välillä. Joskus puoliso haluaa tosin kiskoa itsekin.

Michellen kerrotaan vaikuttaneen vahvasti taustalla, kun presidentti on siirtynyt tukemaan homoliittoja ja asevoimissa palvelevia homoja.

Paitsi tärkeä mielipidevaikuttaja Michellestä on tullut myös seurattu tyyli-ikoni. Ensimmäinen nainen pukeutuu rohkean värikkäästi ja yhdistää taitavasti virallisen tyylikkyyden jännittävään glamouriin.

Jos yleisöltä kysytään, Michelle on onnistunut ensimmäisen naisen tehtävässään hienosti. Hänen suosiolukunsa on pysynyt koko ajan yli 60 prosentissa eli korkeuksissa, joista hänen aviomiehensä voi vain haaveilla.

Jotkut ovat jo arvailleet, että Michelle seuraa Hillaryn esimerkkiä ja tähtää politiikkaan. Runsas vuosi sitten hänen kannatuksensa demokraattien presidenttiehdokkaaksi oli kyselyissä selvästi suurempi kuin Bernie Sandersin.

Michelle Obamasta voisi tulla Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti.

Barack Obamaa pidetään mustana, vaikka kenialaisen isän ja kansasilaisen äidin poika on ihonväriltään vaaleanruskea ja muistuttaa ulkonäöltään valkoista äitiään.

Havaijilla äitinsä kanssa kasvaneella presidentillä ei sitä paitsi ole kosketusta Yhdysvaltain mustien historiaan. Hänellä ei ole isovanhempia, jotka olisivat kertoneet sukutarinoita orjuuden ajoista, eikä vanhempia, jotka olisivat taistelleet kansalaisoikeuksien puolesta. Michellellä on.

Michelle Obaman suku molemmilta puolilta on etelävaltioista. Kaikki hänen neljä isovanhempaansa ovat orjien jälkeläisiä. Se tiedettiin jo ennen kuin Michelle muutti Valkoiseen taloon.

Vuonna 2009 The New York Times kaivoi Michellen taustoista lisää tietoa. Lehden selvitys alkoi eteläcarolinalaisen maanomistajan David Pattersonin kuolemasta vuonna 1852. Vainajan testamenttiin oli rukkien, pöytäliinojen, karjan ja muun omaisuuden joukkoon kirjattu: ”6-vuotias neekerityttö Melvinia, arvo 475 dollaria.”

Melvinia Shields oli Michelle Obaman isoisoisoäiti.

Lisää paljastuksia seurasi kolme vuotta myöhemmin. Lehden teettämissä dna-testeissä selvisi, että Melvinian pojan Dolphus Shieldsin isä oli joku hänen valkoisen omistajaperheensä jäsenistä, luultavasti mies nimeltä Charles Marron Shields. Mies oli mitä ilmeisimmin raiskannut Melvinian.

Yhdysvaltain mustien historia on täynnä samanlaisia tarinoita: myytyjä esi-isiä, raiskattuja esiäitejä, toisistaan erotettuja sisaruksia. Mustien sukupuut ovat täynnä tuntemattomia juuria ja katkaistuja oksia.

Michelle Obama ei ole toistaiseksi kommentoinut julkisesti tietoja suvustaan. Se olisikin uhkarohkeaa, sillä orjuuden historia on yhä Yhdysvalloissa äärimmäisen arka asia, minkä jokainen etelävaltioissa matkustanut tietää.

Tällä viikolla amerikkalaislehdissä kerrottiin, että New Orleansin kaupunki haluaisi poistaa etelävaltioiden kenraalien patsaat katukuvastaan, mutta kaikki rakennusfirmat ovat kieltäytyneet uhkausten vuoksi urakasta.

Ensi tammikuussa Valkoisessa talossa tehdään muuttoa. Obamat tekevät tilaa uudelle presidentille ja uudelle ensimmäiselle naiselle – tai ihka ensimmäiselle miehelle.

Michelle Obama on silloin vielä nuori, 53-vuotias. Häntä pyydetään varmasti moneen tehtävään, ehkä presidenttiehdokkaaksikin, vaikka ainakin toistaiseksi sekä Michelle että Barack ovat tyrmänneet tylysti sellaiset toiveet.

”Maailmassa kolme asiaa on varmaa”, Barack Obama sanoi tammikuussa. ”Verot, kuolema ja se, ettei Michelle pyri presidentiksi.”

Michelle Obama on pitänyt mielellään puheita valmistumisjuhlissa mustien yliopistoissa. Viime keväänä hän kertoi Tuskageen opiskelijoille omista kokemuksistaan ensimmäisenä naisena.

”Olen aina ymmärtänyt sen, että kunhan olen vain muistanut pysyä itselleni rehellisenä, koko tämä matka on ollut äärimmäisen vapauttava. Sillä vaikka olisi tapahtunut mitä, minulla on ollut rauhallinen olo, koska olen tiennyt, että kaikki se juoruilu, kaikki se nimittely ja epäily – se kaikki on ollut pelkkää melua.”

Gary Cameron / Reuters
Michelle Obama istutti koululaisten kanssa vihanneksia Valkoisen talon kotipuutarhaan.
Michelle Obama istutti koululaisten kanssa vihanneksia Valkoisen talon kotipuutarhaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat