Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Suomi kuilun partaalla? Lapsia syntyy paljon vähemmän kuin nälkävuonna 1868

Ei tällaiseen kurjuuteen kukaan halua lasta synnyttää. Niin huonosti meillä menee.

Sunnuntai
 
Colourbox
Ei vain kuilun partaalla, vaan kuilussa.
Ei vain kuilun partaalla, vaan kuilussa. Kuva: Colourbox

Ai kuinka huonosti meillä Suomessa menee?

Björn Wahlroosin mukaan ”maa on lähes menetetty”. Jorma Ollila kuvailee: ”kuilun partaalla”.

Mutta tuo nyt on ihan kevyttä. Minäpä kerron, kuinka huonosti meillä todella menee.

Venäjän alla viruneessa Suomen suuriruhtinaanmaassa oli kauhea tilanne vuonna 1868. Täysimittainen nälänhätä. Peräkkäiset katovuodet tyhjensivät köyhän maan viljavarastot.

Vuosina 1866–1868 kuoli yhteensä 270 000 suomalaista ja yli satatuhatta joutui nälkäevakkoon. Kerjäläisten vuo laahasi halki Suomenmaan, paniikki levisi kylistä kaupunkeihin.

Kahdeksan prosenttia suomalaisista kuoli nälkään ja tauteihin.

Vuosi 1868 oli niin läpikamala, että Suomessa syntyi vain 44 000 lasta. Harva sellaiseen nälkähelvettiin lapsia kykeni synnyttämään. Suomen väkiluku pieneni 1,84 miljoonasta noin 1,72 miljoonaan muutamassa vuodessa. Pahimmat kärsimykset kohdistuivat maattomalle väestölle.

Mutta toisaalta. Nälkäkuoleman partaalla viruneet suomalaiset tekivät ihan kelvollisen määrän lapsia noinakin vuosina. Kun 1,7 miljoonan ihmisen populaatio synnyttää 44 000 lasta, syntyvyys eli syntyneiden lasten määrä tuhatta suomalaista kohden on kuitenkin kelvolliset 25,5.

Viime vuonna kansakuntamme eli noin 5,5 miljoonaa suomalaista synnytti 55 000 lasta eli vähiten 147 vuoteen. Vain hieman enemmän kuin hirvittävänä nälkävuotena 1868. Mutta suhteessa väkilukuun meitä suomalaisia syntyy nyt paljon vähemmän kuin tuolloin.

Viime vuonna tuhatta suomalaista kohden lapsia syntyi vain kymmenen. Ihmekö tuo. Ei tällaiseen kurjuuteen kukaan halua lasta synnyttää. Niin huonosti meillä menee. Synkkyyshaaste on esitetty. Pankaa paremmaksi, arvon yritysjohtajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat