Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lemmikiksi halutaan nyt aasi – ja tällaista elämä niiden kanssa on

Suomessa on jo noin 400 aasia. Aasiyhdistys järjestää kesäisin leirejä, ja netissä katsotaan aasivideoita. Espoolainen Lehtivuoren ja Kuhmosen perhe hankki ensimmäiset aasinsa 19 vuotta sitten.

Sunnuntai
 
Lemmikiksi halutaan nyt aasi - ja tällaista elämä niiden kanssa on
Lemmikiksi halutaan nyt aasi - ja tällaista elämä niiden kanssa on
Suomessa on jo noin 400 aasia. Aasiyhdistys järjestää kesäisin leirejä, ja netissä katsotaan aasivideoita. Espoolainen Lehtivuoren ja Kuhmosen perhe hankki ensimmäiset aasinsa 19 vuotta sitten.

Aitaus näkyy tielle asti. Kolme aasia keskeyttää hetkeksi syömisen, kun talon kohdalle pysähtyy auto.

Valppaan oloiset eläimet siirtyvät aidan viereen tarkkailemaan saapujia.

Maisa Lehtivuori on etukäteen puhelimessa kuvaillut taloaan punaiseksi torpaksi. Se tuo mieleen maalaismiljöön, mutta oikeastaan Perusmäki on nimensä mukaisesti tavallinen, tiiviisti rakennettu pientaloalue Espoossa. Punaisen talon takapihalla on kuitenkin jotain harvinaisempaa: pieni pihatto, aitaus, ja tosiaan: ne aasit.

Kaisa Rautaheimo / HS
Maisa Lehtivuorella ja hänen miehellään oli aiemmin aasien lisäksi myös vuohia ja kanoja.
Maisa Lehtivuorella ja hänen miehellään oli aiemmin aasien lisäksi myös vuohia ja kanoja.

”Tässä on vanhempi pariskunta, Åke ja Åsa, sekä heidän poikansa Ville”, Lehtivuori esittelee.

Aasit ovat olleet osa Lehtivuoren ja hänen miehensä Seppo Kuhmosen perhettä jo 19 vuoden ajan. Silloin Åke ja Åsa matkasivat Ruotsista laivalla meren yli. Kuljetusauto saapui pihaan hieman yllättäen, etuajassa. Pihaton rakentaminen oli vielä kesken.

”Siinä ne yhtäkkiä nököttivät risaisissa loimissaan keskellä pihaa. En tiedä, kummat näyttivät hämmentyneemmiltä, me vai aasit”, Lehtivuori muistelee.

Alun jälkeen eläimet ovat sopeutuneet hyvin. Pari vuotta muuttonsa jälkeen ne saivat varsan. Tänä vuonna se varsa, siis Ville, täyttää 17 vuotta.

”Vaikka vaikea sitä on uskoa. Aika kuluu niin nopeasti.”

Eläkkeellä olevien Lehtivuoren ja Kuhmosen päivissä on samanlainen kaava, aasit kun pitävät säännöllisistä rutiineista. Ensimmäisen kerran eläimet syövät aamukahdeksalta ja sen jälkeen noin neljän tunnin välein. Ruokahetkien yhteydessä seurustellaan. Usein lähdetään metsäretkelle.

Aikanaan aasit herättivät Espoossa ihmetystä, mutta niihin on totuttu. Suomessa elää nykyisin noin 400 aasia. Määrä on noussut parin viime vuoden aikana nopeasti.

Suomen aasiyhdistys perustettiin jo vuonna 2008. Aktiiviset harrastajat ovat järjestäneet esimerkiksi aasileirejä kesäisin.

Aaseja tuodaan Suomeen ulkomailta, sillä kotimaan aasimarkkinat eivät riitä vastaamaan nopeasti heränneeseen kiinnostukseen. Koska kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, voi omaa aasia joutua odottamaan pitkään.

Hintaa pitkäkorvalla on noin 1 500–2 500 euroa. Koska aasi on laumaeläin, sillä pitäisi aina olla kaveri. Toisen aasin lisäksi sellaiseksi voi soveltua myös muu kavioeläin, vaikkapa poni.

Joillekin riittää pelkkä aasien katselu. Aasivideot ovat internetissä jo ilmiö, vaikka eivät vielä kissavideoiden luokkaa.

Maisa Lehtivuorta aasit miellyttävät myös ideologisista syistä, sillä niitä ei ole hevosten tapaan jalostettu.

”Nämä ovat alkuperäisiä olentoja, eivät ihmisen muokkaamia”, hän sanoo.

Lehtivuori mieltyi aaseihin jo lapsena. Hän oli viisivuotiaana käymässä Korkeasaaren eläintarhassa, jossa aasi veti lapsia pienessä kärryssä. ”Jollain tasolla ymmärsin jo silloin, että nimenomaan tämä on minun eläimeni”, hän sanoo.

Ihan täysin eläinten kanssa olemisesta syntyvää tunnetta ei voi sanallistaa. ”Aasien kanssa on pakko keskittyä sellaisella tavalla, mitä en ehkä muuten osaisi. Niistä saa iloa, voimaa, rauhaa.”

Arkikielessä aasi on synonyymi tyhmälle, mutta oikeasti aasit ovat oppivaisia ja pitkämuistisia olentoja.

Uteliaitakin ne ovat, tulevat heti nuuskimaan aitaukseen törmänneitä vieraita. Ville yrittää syödä muistilehtiön, tai ainakin hamuaa sitä hampaillaan.

Perusmäen aaseja koulutetaan herkkujen ja naksuttavaa ääntä pitävän laitteen avulla. Jos jaksaa olla kärsivällinen, oppi menee kyllä perille.

Kaisa Rautaheimo / HS
Maisa Lehtivuori ja Åsa-aasi harjoittelevat labyrintissa kulkemista.
Maisa Lehtivuori ja Åsa-aasi harjoittelevat labyrintissa kulkemista.

Lehtivuorella ja Kuhmosella kärsivällisyyttä tuntuu riittävän. He jopa opettivat aiemmin omistamiaan kanoja juoksemaan aitoja. Aasit taas selviytyvät lautalabyrintissä kulkemisesta, kunhan motivaatioporkkanoita on tarjolla tarpeeksi.

Joskus temppujen tekeminen ei kuitenkaan huvita. Yleinen käsitys aasien itsepäisyydestä nimittäin pitää paikkansa. Vaikka ei sekään asia ole niin yksinkertainen.

”Ajattelen mieluummin, että aasit ovat fiksuja ja itsenäisiä. Jos ne eivät ymmärrä, mitä järkeä jossain asiassa on, niin eivät ne siihen rupea. Näitä voi ajatella kavioeläinten kissoiksi”, Lehtivuori selittää.

Aaseja on hankittu myös kotimaisille hevostiloille pienten lasten ensimmäisiksi ratsuiksi. Ne ovat hevosia ja poneja rauhallisempia. Siinä missä hevonen säikähtäessään vauhkoontuu, aasi usein jähmettyy paikalleen.

Perusmäen aaseilla käyvät ratsastamassa lähipiirin lapset. Välillä eläimiä viedään vetonauloiksi paikallisen koulun tapahtumiin tai naapuruston lasten syntymäpäiville.

Monilla suomalaisilla on kokemusta aasiratsastuksesta etelänmatkoilta. Lehtivuori ei kuitenkaan päästä aikuisia omien aasiensa selkään. Tavisaasin säkäkorkeus on noin metri, ja sillä saa ratsastaa maksimissaan 45 kilon painoinen ihminen.

Aaseihin on viime vuosina voinut törmätä myös esimerkiksi maaseutumessuilla. Lehtivuorikin on joskus käynyt siellä mutta suhtautuu tapahtumaan kriittisesti.

”Messukeskus on kaikuva, iso halli täynnä ihmisiä. Aasit olivat siellä korvat luimussa ja ahdistuneina. Ei se ole minusta muutenkaan luonteva paikka ihmisen ja eläimen kohtaamiselle.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Åke ja Åsa pitävät läheisyydestä ja erityisesti korvien rapsutuksesta.
Åke ja Åsa pitävät läheisyydestä ja erityisesti korvien rapsutuksesta.

Yksi mieleenpainuvimmista asioista aasissa on sen huuto. Ääni voi olla voimakkuudeltaan jopa sata desibeliä ja kuulua kolmen kilometrin päähän.

Lehtivuori kuvailee aasin huudon muistuttavan vuvuzela-soittimen ääntä. Vuvuzela on muovinen, noin metrin mittainen puhallin, jota kutsutaan myös stadiontorveksi.

On vaikea yhdistää vuvuzelaa otsatukkansa takaa luimuilevaan Åkeen, jota yritämme eri tavoilla maanitella esittelemään ääntään videolle. Kahden tunnin päästä on pakko luovuttaa: aasi ei huuda käskystä tai edes lahjomalla.

”Ei se ole ihme, sillä minä olen kaikin tavoin yrittänyt opettaa ne hiljaisemmiksi. Nykyään naapurit sanovat, että ääni ei kuulu sisälle heidän taloihinsa”, Lehtivuori toteaa tyytyväisenä.

Mutta tapahtuu se lopulta sittenkin, kunhan nauhurit ja videokamerat on pakattu ja hyvästit melkein jätetty. Talon takaa kuuluu voimakas, miltei mekaanisen kuuloinen ääni, jota on vaikea yhdistää eläimiin ylipäätään. Lehtivuori ilahtuu.

”Ne taisivat tykästyä teihin. Tässä on tällainen jäähyväisten haikea sävy.”

Voit kuunnella esimerkin aasin huudosta täältä:

Oikaisu 1.5.2016 kello 10.55: Toisin kuin kuvateksteissä luki, Maisa Lehtivuoren sukunimi on Lehtivuori, ei Lehtimäki.

Kaisa Rautaheimo / HS
Aasit ovat hevosia rauhallisempia ratsuja. Naapurin kuusivuotias lapsi onnistui Perusmäessä kerran jopa nukahtamaan aasin selkään.
Aasit ovat hevosia rauhallisempia ratsuja. Naapurin kuusivuotias lapsi onnistui Perusmäessä kerran jopa nukahtamaan aasin selkään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat