Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi virallista lomaketta ei voi allekirjoittaa punaisella?

Torsti tietää -palstalla kysytään, miksi virallisia lomakkeita ei saa kirjoittaa punaisella kynällä.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Punaista jälkeä tekevää kynää ei kelpuuteta virallisiin lomakkeisiin.
Punaista jälkeä tekevää kynää ei kelpuuteta virallisiin lomakkeisiin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viimeksi käsiteltiin suurten lukujen nimiä. Ilkka Laakso ja Lauri Honka huomauttivat, että vaikka Torsti kirjoitti biljoonan tarkoittavan Venäjällä miljardia, on venäjäksi tavallisempaa puhua miljardista, kun tarkoitetaan tuhatta miljoonaa (yhdeksän nollaa).

Muuten Venäjällä suurten lukujen nimissä käytetään tosiaan niin sanottua lyhyttä järjestelmää, jossa triljoona on miljoona miljoonaa (12 nollaa). Venäläiset matematiikan hakuteokset kuitenkin mainitsevat biljoonan miljardin synonyymiksi.

Torsti toivottaa lukijoilleen hauskaa vappua, mutta aloitetaan kysymyksellä, joka katsoo jo hieman pidemmälle.

 

Helatorstai on suunniteltu siirrettäväksi viikonloppuun, jotta tuottavuus kasvaisi. Helatorstaina kuitenkin koko Etelä-Suomen mökkikansa suuntaa nokan kohti Järvi-Suomea. Matkan varrella käydään Prismoissa, K-kaupoissa, lähikaupoissa, rautakaupoissa, ostetaan loimulohta pienyrittäjältä, linnunpönttöjä parkkipaikkojen papoilta, vasaroita ja haravoita peräkontti täyteen.

Kuinka suuren raharyöpsähdyksen tämä nälkäinen ja puuhakas porukka työntää talkooviikonlopun aikana Etelä-Suomesta muualle maahan? Kumpi edistää kansantaloutta enemmän, tämä kaupankäynnin boosteri vaiko se, että ollaan torstaina töissä tavalliseen tapaan?

– Hattu pois piipunpäältä

 

Tikkaremmin kauppiasjäsenet kertovat, ettet ole ihan hakoteillä. Arkipyhän tuoma pitkä viikonloppu tosiaan piristää kauppaa ja ohjaa sitä kaupungeista maakuntiin. Arviot myynnin kasvusta tavalliseen viikkoon verrattuna vaihtelivat muutamasta prosentista jopa kahteenkymmeneen.

Jos myynnin kasvuksi arvioidaan 10 prosenttia, puhutaan koko vähittäiskaupassa noin 30–40 miljoonasta eurosta. Tänä vuonna summa voi nousta korkeammaksikin, koska kaupat saavat olla vapaasti auki pyhinäkin.

Kaupan piristysruiske on kuitenkin selvästi pienempi kuin arkipyhän työnantajille aiheuttama kustannus, jonka Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi vuonna 2013 olevan noin 440 miljoonaa euroa.

Jos arkipyhää halutaan puolustaa taloudellisesti, tulisi pohtia sitä, voisiko pitkän viikonlopun ajatella lataavan siinä määrin akkuja, että muiden päivien tuottavuus paranee ja kompensoi vapaan kustannukset. Tällaista laskelmaa Torsti ei löytänyt, mutta ehkä joku lukija osaisi vinkata?

 

Saan eteeni allekirjoitettavaksi virallisen lomakkeen. Se kehotetaan allekirjoittamaan jäljen säilyttävällä kynällä, mutta ”ei kuitenkaan punaisella”. Mikä on kiellon syy? Etsiydymmekö kansalaissodan voittajien ideologiaan vai kirjapainoteknisten seikkojen pariin?

– Punakynäilijä

 

Kiinnostava kysymys. Torsti muistaa itsekin joskus törmänneensä pyyntöön välttää punakynää. Soittokierros verottajalle, poliisiin, Trafiin ja Kelaan paljasti kuitenkin, että ainakaan näillä viranomaisilla ei ole erityistä punakynäkieltoa. Poliisin lupakorttien allekirjoitukset tosin tehdään virkailijan läsnä ollessa tarkoitusta varten hankituilla kynillä (nykyään lähinnä sähköisellä kynällä), jotka eivät ole punaisia.

Arkistolaitoksen julkaisema asiakirjahallinnon oppikirja toteaa, että minimivaatimus asiakirjatyössä käytetyille kynille on, etteivät ne ole vesiliukoisia eivätkä haalistu valossa. Väristä ei kuitenkaan sanota mitään.

Verohallinnosta kuitenkin vinkattiin, että punainen väri on lomakkeiden koneellisessa luennassa käytetyille skannereille hankala. Tämä lienee mainitsemasi punavärin kiellon syy. Ideologisiin syihin Torsti ei usko.

Ainoa Torstin tietoon tullut punakynäkielto oli ylioppilaskirjoituksissa. Oppilas ei saa käyttää punaista, sillä se on varattu opettajan tarkastusväriksi.

 

Kuinka suurilta hiilidioksidipäästöiltä on vältytty ydinvoiman ansiosta? Montako tonnia tai laivalastia hiiltä tai öljyä on jäänyt polttamatta, kun sähköä ja lämpöä on tuotettu ydinvoimalla? Onko määrällä merkitystä? Montako vuotta tai päivää lopullinen tuho siirtyy, kun hiilidioksidista johtuva ilmastonmuutos siirtyy ehkä jopa viikkokaupalla?

– Tapio

 

NASA:n ilmastotutkijat Pushker A. Kharecha ja James E. Hansen arvioivat vuonna 2013, että ydinvoiman käyttö on korvannut noin 64 gigatonnia kasvihuonekaasupäästöjä hiilidioksidiekvivalenteiksi muunnettuna.

Määrä vastaa kaikkia ihmisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä noin kahden vuoden ajalta. Tässä ovat siis mukana sähköntuotannon lisäksi kaikki energiantuotannosta, liikenteestä, metsien hävittämisestä ynnä muusta aiheutuvat päästöt.

Vaihtoehtoisesti ydinvoiman voi ajatella korvanneen useita satoja hiilivoimaloita. Ennustaminen on hankalampaa, mutta jatkossa ydinvoimalla voidaan arvioida vähennettävän hiilidioksidipäästöjä jopa 80–240 gigatonnilla vuoteen 2050 mennessä. Korkein arvio perustuu siihen, että ydinvoimalla korvattaisiin nimenomaan kivihiiltä.

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma.

Sähköposti: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Torsti on myös Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat