Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juotiinko villissä lännessä oikeasti uskomattomia määriä alkoholia?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Viimeksi käsittelimme sitä, tuleeko voiveitsi pestä joka käyttökerralla. Kysymys synnytti kirjeiden tulvan. Moni oli ratkaissut ongelman leikkaamalla purkin kanteen raon veitselle.

Nimimerkki Voi veitsi puolestaan kirjoittaa: ”Matkallamme Keski-Ruotsissa 1995 löysimme eräästä pikkukaupasta muovisia voiveitsiä, joihin oli muotoiltu kynnys niin, että veitsen voi painaa kiinni margariinirasian reunaan ja rasian kannen sen jälkeen painaa tiiviisti kiinni. Veitsissä ei ole valmistajan nimeä, vaan ainoastaan teksti ’patents pending Sweden’. En tiedä, onko patentit mahdettu saada, emmekä ole sen jälkeen nähneet näitä veitsiä missään myytävänä.”

 

Jo poikana sarjakuvia lukiessani ihmettelin fiktiivisten lännen miesten juomatottumuksia. Tuntui, että viski oli likipitäen yleisin ”janojuoma”, ja moderneissakin westerneissä pullot ovat alati läsnä. Onko moisella läträämisellä mitään todellisuuspohjaa vai onko se juomateollisuuden lobbauksen tulosta?

– Kit Carson

 

Elokuvien antama kuva ei ole liioiteltu: vanhassa lännessä käytettiin alkoholia typerryttäviä määriä. Viski oli yleisin juoma, osin koska se säilyi hyvin. Usein kotitekoiset juomat olivat niin vahvoja, että nykyinen viskisieppo saisi puistatuksia. Turhaan ei puhuta ”villistä lännestä”.

Jeremy Agnew’n teoksessa Alcohol and Opium in the Old West: Use, Abuse and Influence kuvataan holtitonta ryypiskelyä, joka johti sosiaalisiin ongelmiin ja kuolemiin. Baaritappelut olivat surullista sekoilua: usein osallistujat olivat niin juovuksissa etteivät käsittäneet, mitä olivat tekemässä. Muun muassa Wyatt Earpin pikkuveli lähti kaksintaisteluun niin päissään, että unohti aseensa – vastustaja ampui hänet kylmästi.

Hurja juopottelu synnytti vastareaktion. Kieltolakia vaatineista tahoista merkittävin oli Anti-Saloon League, joka pääsi tavoitteeseensa vuonna 1920, kun alkoholijuomien valmistus ja myynti kiellettiin koko liittovaltion alueella.

 

Olemme miesystäväni kanssa tutustuneet kypsässä iässä ja havainneet, että meillä on kerta kaikkiaan erilainen maku. Vaatteissa hän yhdistelee värejä sattumanvaraisesti ja sisustuksessa suosii sekalaista ”krumeluuria”: on paljon pieniä koriste-esineitä, pitsiverhoja yhdistettynä kuviollisiin rullaverhoihin, pöydillä pitsiliinoja, joiden päällä lasivati, jonka päällä lasikulho, jonka päällä kynttilänjalka, jossa koristeellinen mansetti. Mielestäni oma kotini on kaunis ja maulla sisustettu: värit sointuvat yhteen, esineet ja taulut ovat kauniita ja yhteensopivia. Hänestä minun kotini ei näytä erityisen hyvältä. Meidän olisi kai mahdotonta sisustaa yhteistä kotia. Kerran hän esitti kysymyksen: missä on määritelty, että minun makuni olisi parempi ja oikeampi?

– OL, Järvenpää

 

Lyhyt vastaus: ei missään. Mutta asia ei ole yksinkertainen. Itse kävin lapsuudessani keskustelun musiikkisivistyneen tätini kanssa. Hän pilkkasi suosikkiyhtyettäni, jolloin parahdin, että makuasioista ei voi kiistellä. Hän vastasi: niin, on hyvää makua ja huonoa makua. Nyt aikuisena yrittäisin puolustaa valintaani sanoitusten monilla merkityksillä tai sillä, kuinka musiikki viittaa aiempaan ja luo uutta. Lukupiirini esteetikko sanoikin, että harjaantuminen on tärkeä osa niin sanottua makua.

Kauneutta määriteltiin jo antiikin aikana, mutta todella maun pohdintaan ryhtyivät brittiläiset filosofit 1700-luvulla. Yksi luetuimmista on David Hume ja erityisesti hänen esseensä Maun standardista (1757).

”Hume puhuu maun paradoksista. Paradoksi on, että makuasioista ei kannata kiistellä, mutta silti niistä kiistellään”, lukupiirin esteetikko tiivisti. ”Maku on kykyä tunnistaa kauneus, mutta kauneus on katsojan silmässä.”

Hume määrittelee kauneuden kokijan, ei tarkasteltavan kohteen kautta. Sen voi ajatella samanlaisena kuin värien tai makujen aistiminen, mikä tunnetusti vaihtelee ihmisestä toiseen. Toisaalta aistimista voi harjoittaa ja siinä voi tulla tarkemmaksi.

”Kyse ei ole siis siitä, mikä tekee esineestä kauniin, vaan millaisia ominaisuuksia on ihmisellä, jotta hän tunnistaa kauneuden.”

Hume listaa viisi tällaista ominaisuutta. Ne ovat: hienovaraisuus, harjaantuneisuus, vertailu, ennakkoluulottomuus ja hyvä ymmärrys (joka tarkoittaa omien ennakkoluulojen suitsimista ja ymmärrystä siitä, miten teos sijoittuu omaan lajiinsa).

”Lopulta Hume kuitenkin melkein puhuu itsensä pussiin”, esteetikko sanoi. Hume tulee todenneeksi, että subjektiivisuudesta huolimatta meillä kuitenkin selvästi on hyvän maun käsite. Kauniita ovat asiat, joita pitävät kauniina ne, jotka ovat hyviä aistimaan kauneutta.

Makunne saattavat olla yhteensovittamattomat, mutta esteetikko ehdotti parisuhdeleikkiä: ”Kuvailkaa omaa makuanne toisillenne ja yrittäkää perustella, millaisia käsitteitä siihen liittyy. Minkä periaatteiden mukaan asunnot on sisustettu? Voisiko olla mahdollista arvostaa kauneutta, johon liittyy erilaisia määreitä?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat