Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teuvo Hakkaraisen äiti on aina pelännyt poikansa puolesta – ”Tunsin Teuvon luonteen, että se ei ole hyvä”

Viitasaarelaisen koivusahan perustaja ymmärtää, mistä kansanedustajapojan ajatukset kumpuavat. Pakolaisista Hilja-Kyllikki on silti aivan eri mieltä.

Tommi Nieminen HS

Saksalainen moottori on varma kone. Se käynnistyy ensimmäisellä. Kuuluu vain pieni urahdus, kun sahapatruuna Hilja-Kyllikki Hakkarainen starttaa viisitoista vuotta vanhan E-sarjan Mercedes-Benzinsä.

Tuulilasin alareunassa on puolen metrin pituinen särö. Hakkarainen ei ole siitä huolissaan. Hän uskoo, että lasi kyllä kestää hänen elinaikansa, sillä hän täyttää lokakuussa jo kahdeksankymmentä vuotta.

”Tässä on käsikaasu, vakionopeudensäädin ja automaattivaihteet”, Hakkarainen sanoo ja kääntää Mersun kerrostalon parkkipaikalta autotielle.

Teuvo Hakkaraisen äiti Hilja-Kyllikki kertoo, millaiseen maailmaan hän kasvatti kolme poikaansa
Teuvo Hakkaraisen äiti Hilja-Kyllikki kertoo, millaiseen maailmaan hän kasvatti kolme poikaansa
Entinen sahayrittäjä Hilja-Kyllikki Hakkarainen on elänyt kovan elämän metsäteollisuuden miehisessä maailmassa. Sahan pelisääntöihin hän kasvatti myös kolme poikaansa, joista vanhin Teuvo on jo toisella kaudella kansanedustajana Helsingissä. Viikonloppuisin Teuvo käy edelleen sahurin hommissa Viitasaarella.

Hän kääntyy Viitasaaren pienestä keskustasta nelostielle, kohti pohjoista. Matkaamme Hakkaraisten sahalle, Haka-Woodiin, jonka Hilja-Kyllikki perusti miehensä Maunon kanssa jo vuonna 1962.

Vuosikymmeniä se tunnettiin kylillä ”Kyllikin sahana”. Tätä nykyä hän haluaa, että häntä kutsutaan Hilja-Kyllikiksi.

Hilja-Kyllikin ja Maunon pojista, Viitasaarella aikoinaan huonomaineisista ”Hakkaraisten pojista”, vanhin Teuvo ja keskimmäinen Tuomo kävivät jo kymmenvuotiaina sahalla apulaisina. Nuorin Terho oli vielä liian nuori hommiin.

Sahan piirissä pojat ovat myös pysyneet.

Petteri Kivimäki
Hilja-Kyllikki Hakkaraisella on olohuoneensa lipaston päällä lapsuudenkuvat kaikista kolmesta pojistaan, myös esikoisesta Teuvosta.
Hilja-Kyllikki Hakkaraisella on olohuoneensa lipaston päällä lapsuudenkuvat kaikista kolmesta pojistaan, myös esikoisesta Teuvosta.

Kun tämä juttu ilmestyy, on äitienpäivä. Hilja-Kyllikillä ei ole tyttäriä, vaikka hän niitä aikoinaan toivoi. On ne kolme poikaa, jotka tulivatkin jo mainituiksi.

Terhosta on tullut Haka-Woodin toimitusjohtaja. Usein viikonloppuisin sahalle saapuu Helsingistä myös veljessarjan vanhin, perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen.

Huhtikuuhun 2011 asti Hakkaraisten sahadynastia tunnettiin Viitasaaren ulkopuolella lähinnä metsäteollisuuden piireissä.

Kunnes heistä tuli kaikkien tuntema perhe. Tammikuussa 2011 Hilja-Kyllikki oli sairaalassa toipumassa nilkkaleikkauksesta. Teuvo soitti. Hän halusi lainata kuusi tonnia vaalivideon tekoon.

”Ajattelin, että kun Teuvo ei ole koskaan satsannut koulutukseen, niin satsaisi sitten vaikka tähän”, Hilja-Kyllikki sanoo.

Sahalla kuvattu koskettava video oli keskeinen osa Teuvon vaalikampanjaa. Ilman sitä hän ei olisi mennyt läpi.

”En minä paljon ole ehtinyt poikiani kasvattaa”, Hilja-Kyllikki sanoo. ”Olin sahan johdossa, joten pojat oppivat sahan toimintaan.”

Hakkaraisen veljekset ovat eri puusta. Hilja-Kyllikki sanoo, että Teuvo peri Maunon luonteen, Terho taas äidin luonteen. Mutta nämä ovat ulkopuoliselle tietenkin hankalia asioita, sillä tämä nyt on yhden ihmisen, Hilja-Kyllikin, näkemys. ”Tämä on myös sahan työmiesten näkemys”, Hilja-Kyllikki sanoo.

Viitasaari on 6 600 asukkaan metsäteollisuuskaupunki keskellä Järvi-Suomea.

Koska se on perinteisesti ollut keskustan ja Sdp:n valta-aluetta, ei kaupungissa oikein tiedetty, miten päin kääntyä, kun Permoskylän perussuomalainen sahuri Hakkarainen valittiin 3 385 äänellä eduskuntaan.

Häntä ei otettu tuolloin tosissaan, eikä moni ota vieläkään.

Viitasaari leimautui Hakkaraisesta, vaikka itse asiassa siellä häntä ei juuri äänestetä. Ylivoimaisen enemmistön äänistään Hakkarainen keräsi sekä vuoden 2011 että 2015 vaaleissa Jyväskylän lähiöistä ja lähiseuduilta.

Osaisikohan äiti kertoa, mikseivät viitasaarelaiset äänestä Teuvoa?

”Koska hänet tunnetaan täällä”, Hilja-Kyllikki sanoo.

Hän kääntyy nelostieltä Keiteleentielle. Sahan suuntaan.

Teuvo Hakkaraisen alkuvaiheet eduskunnassa jäävät meidän suomalaisten kollektiiviseen muistiin. Kansan syvimpien rivien protestiääni oli tullut lihaksi.

Hakkarainen matki Helsingin Sanomien haastattelussa imaamien rukouskutsua, puhui neekereistä, jätti humalassa työsalkkunsa moottoripyöräkerho Bandidoksen tiloihin.

”Se oli ihan hirveätä”, Hilja-Kyllikki huokaa.

Pojan touhu pelotti häntä enemmän kuin hävetti. Hän puolustaa Teuvoa sillä, että kun tämä kävi koulua 1970-luvun alussa, koulukirjoissa puhuttiin vielä neekereistä.

Äidin mielestä Teuvo joutui Helsingissä niin negatiiviseen julkisuuskierteeseen, ettei pää sitä kestänyt.

”Tiesin Teuvon nuoruudenaikaisen ryyppäämisen ja ajattelin, että tosi kauheata. Tunsin Teuvon luonteen, että se ei ole hyvä. Hän on aina ehdoton.”

Vielä suurempi yllätys Viitasaarella taisi monelle olla, että kevään 2015 vaaleissa Teuvo Hakkarainen keräsi peräti 5 557 ääntä ja luiskahti taas läpi. Tätä juttua varten haastateltu viitasaarelainen pitkän linjan vaikuttaja sanoo, ettei hän oikein osaa sanoa, mistä Hakkaraisen suosio johtuu. Edes Hilja-Kyllikki ei ole aina samoilla linjoilla kuin poikansa.

”Teuvo on väärässä tässä pakolaispolitiikassa. Ne ihmiset lähtevät pakoon kauheata tilannetta.”

Viime syksynä Syyriasta, Irakista ja Afganistanista tultiin Viitasaarelle asti. Muikunlahdessa on edelleen vastaanottokeskus. Myös Hilja-Kyllikki on nähnyt pakolaisia, mutta hän ei heistä häiriinny.

Vapaakirkolliseen herätysliikkeeseen kuuluva Hilja-Kyllikki on ollut 1970-luvulta ”koodee”, kuten hän itse sanoo. Kristillisdemokraatti siis. Se on vaalisalaisuus, onko hän äänestänyt Teuvoa.

”Yksi siskoistani väitti, että minä olen kääntänyt takkini. Että olen äänestänyt Teuvoa. Sanoin, etten ole. Että jos tarvitsee kääntää, niin ostan uuden takin enkä käännä vanhaa.”

Viitasaari on lähellä niitä seutuja, joilla aikoinaan kulki Pähkinäsaaren rauhan raja.

Tuo raja vedettiin, kun Ruotsi ja Novgorod tekivät rauhan vuonna 1323. Raja halkaisi Suomen kaakosta luoteeseen ja taisi kulkea hieman Viitasaaren pohjoispuolella. Moni ajattelee, että kyseinen raja jakaa edelleen Suomen kahtia: pohjoispuolella kytee herraviha ja EU-vastaisuus.

Hilja-Kyllikki Hakkarainen kääntää Mersun Keiteleentieltä Vesannontielle, joka vie suoraan sahalle. Teollisuus on täällä nojannut metsään jo 1800-luvulta, puunjalostus on pitänyt Viitasaaren elossa. Kaupungin viidenneksi isoin työllistäjä on Hakkaraisten koivusaha.

Eläkkeelle vuonna 2001 vetäytynyt sahayrittäjä Hilja-Kyllikki ei ole aivan helppo ihminen, eikä hän sellaista väitäkään. Voimalla hän on eteenpäin puskenut. Kahden vuoden takaisessa muistelmakirjassaan Sahanpuruja mustilla kiharoilla hän antoi vimmaisen tilityksen elämästään. Siinä on ollut paljon halkeamia, haavoja ja riitoja.

Jos Hilja-Kyllikiltä kysyy, Hakkaraisten sahadynastialla ja Viitasaaren johdolla on ollut huonot välit alusta lähtien. Naispuolista ja reumavaivaista sahayrittäjää ei ole kuulemma paikkakunnalla ymmärretty eikä tuettu.

”Aivan vapisin raivosta, kun jouduin kunnanjohtajan kanssa neuvottelemaan”, Hilja-Kyllikki sanoo.

Toki Viitasaarella on toisiakin näkökulmia, jopa täysin vastakkaisia.

Hilja-Kyllikin liikkeenjohdollisia taitoja on epäilty. Hakkaraisten miehistä on todettu jopa virallisessa yritystarkastajan raportissa – joka yleensä kirjoitetaan neutraalein sanankääntein –, että heillä on ”epämääräinen maine”.

Mitä kaikkea se oikeastaan mahtaa tarkoittaa? ”He ryyppäsivät, Teuvo ryyppäsi”, Hilja-Kyllikki sanoo.

Sitten hän lisää, että ei se nyt niin harvinaista ole Viitasaarella.

”Eivät he olleet sen kummempia kuin kirkonkylän yrittäjämiehet.”

Olemme perillä. Hilja-Kyllikki kääntää Mersunsa maantieltä Haka-Woodin toimiston pihaan. Sahan puolella työvuoro on juuri päättymässä.

Toimitusjohtaja Terho Hakkarainen käy kääntymässä. Hän on mies, joka vastaa yhdellä tai kahdella sanalla, mitä häneltä kysyykin. Puoli tuntia myöhemmin paikalle saapuu kansanedustaja Teuvo Hakkarainen. Täällä hän on tosin sahuri, Haka-Woodin haalarissa.

Petteri Kivimäki
Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ajaa viikonloppuisin ja vapaa-aikoinaan Helsingistä Permoskylään sahurinhommiin.
Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ajaa viikonloppuisin ja vapaa-aikoinaan Helsingistä Permoskylään sahurinhommiin.

Aluksi Teuvokaan ei halua puhua. Ei varsinkaan mitään, mikä liittyy äitienpäivään ja Hilja-Kyllikkiin. Kun puhe kääntyy sahaan, voi melkein kuulla, kuinka Teuvon elimistössä käynnistyy hidas lämpeneminen. Hän alkaa puhua sahaussuunnista. Tyvitukeista. Sydänpuusta.

”Ymmärsitkö sinä mitään?” hän kysyy.

Haka-Woodin pihamaalla on isoja koivutukkipinoja, jotka odottavat sahuria. Mahtaisiko Teuvo Hakkaraiselle riittää kaksi kautta Helsingissä?

Hän hymyilee ja mutisee. Että ei tämä toinen kausi ole ollut lainkaan niin vaikea kuin ensimmäinen. Sitten hän myöntää, että onnellisin hän on täällä Permosessa. Lopuksi hän kuitenkin arvelee, että ei se ole aivan mahdotonta, että hän osallistuisi seuraaviinkin vaaleihin.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään keväällä 2019. Siinä vaiheessa Teuvo Hakkarainen on ollut jo kahdeksan vuotta kansanedustajana eli hän on konkari. Mitä Hakkarainen on oikeastaan viime aikoina tehnyt Arkadianmäellä?

Skandaaliotsikoissa häntä ei ole näkynyt. Keväällä 2016 hän on tehnyt kaksi kirjallista kysymystä.

Ensimmäisessä hän ehdotti, että maahanmuuton kannattajat vastaisivat – vapaaehtoisella lisäverolla – maahanmuuton kuluista. Toisessa kysymyksessään hän ehdotti, että tuulivoiman tukeminen lopetetaan. Sen lisäksi hän on puhunut esimerkiksi Suomen eurojäsenyyttä vastaan ja – yhä uudestaan ja uudestaan – turvapaikanhakijoita vastaan.

Ei yllätyksiä siis. Mitä tästä kaikesta ajattelee hänen äitinsä?

”Uskon, että Teuvolla on jokin tehtävä”, Hilja-Kyllikki sanoo. ”Hän ei ole saanut vielä valmiiksi sitä, mitä haluaa.”

Ehkä se on näin. Ehkä siksi Teuvo tahtoi toiselle kaudelle. Mutta mahtaako hän olla onnellinen Helsingissä?

”Ei. Hän on onnellinen viikonloppuna Permosessa.”

Sitten Hilja-Kyllikki istuu Mersun kuskinpaikalle ja asettaa punaisen laukkunsa automaattivaihteiston päälle. On aika lähteä vanhuudenpäivien kotiin, kerrostaloon Viitasaaren keskustaan. Teuvo jää haalarissaan koivutukkien eteen ja hieman hätääntyy.

”Älä anna äidin ajaa”, Teuvo pyytää minulta. ”Aja sinä.”

Mutta hyvinhän Hilja-Kyllikki ajaa.

”Ei aja”, Teuvo sanoo.

Hilja-Kyllikki ei kuule keskusteluamme, sillä hän on jo autossa ja kiinnittää turvavyötään. Hän antaa Mersulle sen verran kaasua, että se liukuu liikkeelle. Hän kiertää takaisin keskustaan kiertotietä, Permosvuoren kautta.

Mäen päällä hän aloittaa Keski-Suomen maakuntalaulun. Ääni on kimakka, sävy viisikymmentälukulaisen totinen. Laulu nousee heti ensi tahdeissa korkealle:

Männikkömetsät ja rantojen raidat /

laaksojen liepeillä koivikkohaat /

Ah, polut korpia kiertävät, kaidat /

kukkivat kummut ja mansikkamaat!

Petteri Kivimäki
Nyt vanhuuden päivillään Hilja-Kyllikki Hakkarainen on muuttanut kerrostaloon Viitasaaren keskustaan.
Nyt vanhuuden päivillään Hilja-Kyllikki Hakkarainen on muuttanut kerrostaloon Viitasaaren keskustaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat