Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU syntyi hiilestä ja teräksestä – nyt pitäisi löytää yhteinen hiili johon puhaltaa

Robert Schumanin 66 vuoden takainen julistus antoi meille Euroopan unionin. Sillä on nyt tarkoitus hukassa, kirjoittaa Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Sunnuntai
 
SIPA press
Robert Schuman puhui, Jean Monnet vasemmalla.
Robert Schuman puhui, Jean Monnet vasemmalla. Kuva: SIPA press

Kaikki alkoi hiilestä ja teräksestä. Niitä oli tarvittu eurooppalaisten tuhoamiseen ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa.

Ranska halusi muuttaa historian kulun. Se tahtoi sitoa kaksi maanosan tärkeää valtiota yhteen tavalla, jonka jälkeen ”sota Ranskan ja Saksan välillä ei ole enää ajateltavissa eikä käytännössä mahdollinen”.

Näin sanoi Ranskan ulkoministeri Robert Schuman (1886–1963) kuuluisassa julistuksessaan 9. toukokuuta 1950. Pariisissa puhunut Schuman ehdotti tuolloin Euroopan hiili- ja teräsyhteisön luomista.

Ehdotus oli päällisin puolin simppeli: alistetaan Ranskan ja Saksan hiilen ja teräksen tuotanto yhteisen korkean viranomaisen alaisuuteen. Ajatus oli: Eipä taota enää aseita, vaan otetaan yhteinen vastuu tuotannosta ja talouden kehityksestä. Emme ole sydänystäviä, mutta pakottakaamme itsemme yhteiseen kohtaloon.

Hiili- ja teräsyhteisö syntyi jo vuotta myöhemmin. Siitä kehittyi Euroopan talousyhteisö ja 1990-luvun alussa Euroopan unioni.

Schumanin 66 vuoden takainen julistus oli käänteentekevä hetki Euroopan historiassa. Huomenna maanantaina sen kunniaksi vietetään vuotuista Eurooppa-päivää.

Teksti on morsiamen isän hääpuheen mittainen, kaksi ja puoli aanelosta.

Näin se alkaa: ”Maailmanrauha voidaan turvata vain luovin ponnisteluin, joilla pystytään vastaamaan rauhaan kohdistuviin uhkiin.”

Mitä julistuksen hengestä on jäljellä? Aika paljonkin, vaikkei sitä tämän päivän Euroopassa joka päivä pysähdy ajattelemaan. Eihän tässä esimerkiksi ole sitten vuoden 1945 nähty uusia sotia Ranskan ja Saksan välillä, eikä sellaista voisi edes kuvitella.

Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori Hanna Ojanen tuntee julistuksen hyvin, mutta lukee sen pyynnöstä uudelleen.

”Ensinnä huomaa, että tässä on paljon tuttua tämän päivän pohdinnoista. Erityisesti yhteisvastuullisuus, sen tärkeys. Solidaarisuudesta puhutaan nykyään mitä erilaisimmissa yhteyksissä”, Ojanen sanoo.

Eurooppalainen rauhanprojekti on siten monilta osin onnistunut. Mutta eurooppalaisten riitelyä, itsekkyyttä ja kyräilyä mikään julistus tai yhteisö ei ole lopettanut.

”Aikaamme leimaa erityinen limittäisten ja päällekkäisten kriisien tuntu, muttei toisaalta kriisistä selviämisen tuntu, kuten sodan loppuminen kuitenkin oli”, Ojanen toteaa.

Brysselissä tänä päivänä käytäviä keskusteluja yhdistää alakulo ja epävarmuus tulevasta. Kreikan velkakriisi voi kärjistyä uudelleen, mikä voisi panna jälleen yhteisvaluutta euron koetukselle.

Maahanmuutto puolestaan on ajanut ahtaalle toisen suursaavutuksen, rajattoman Euroopan Schengen-sopimuksen. Jopa Ruotsi ja Tanska ovat ottaneet rajatarkastukset uudelleen käyttöön.

Britannian uhkaava ero unionista voisi käynnistää dominoilmiön, joka ravistelisi koko EU:ta. Tällä hetkellä Brysselissä on yksi EU-virkamiehiä yhdistävä harrastus: hengityksen pidättely Britannian 23. kesäkuuta järjestettävän kansanäänestyksen edellä.

Venäjän aggressiivisuus ja arvaamattomuus on ajanut EU-maat keskenään erimielisiin leireihin, vaikka yhteisestä pakotepolitiikasta onkin onnistuttu pitämään kiinni.

Schuman-seuran puheenjohtaja Ossi Tuusvuori huomauttaa, että vaikka Schumanin julistukseen kirjattiin toive eurooppalaisesta liittovaltiosta ja Ranskassa puuhattiin Euroopan yhdysvaltojakin, tie yhteiseen onnelaan tiedettiin pitkäksi.

”Eurooppaa ei rakenneta hetkessä eikä millään kokonaisratkaisulla. Siihen tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla luodaan ensin aito yhteisvastuullisuus”, Schuman sanoi.

Tuusvuoren mukaan Euroopassa on yhä vallalla ajatus, että taloudellisen kasvun perusta on vahvassa yhteistyössä, integraatiossa ja pyrkimyksessä lainsäädännön yhtenäistämiseen.

Mutta samanaikaisesti EU:n yhtenäisyyttä repii Saksan ja Ranskan tapaisten suurmaiden sanelupolitiikka, ja toisaalla unionin yhteisiä arvoja kyseenalaistavat pienemmät jäsenmaat, kuten Puola ja Unkari.

Hanna Ojanen miettii, mikä voisi olla tämän päivän Euroopassa ”jokin uusi, suuri asia, joka saisi yhdentymisen raiteilleen, talouskasvun vauhtiin tai sen solidaarisuuden kasvamaan. Mitä olisivat tämän päivän hiili ja teräs?”

Siihen ei ole helppoa vastausta. Voisiko energiapolitiikka toimia kymmenien kansojen liimana? Näin ei ainakaan nyt ole.

”Esimerkiksi yhteinen pakolaispolitiikka ei tähän riitä. Se ei ole samalla lailla ’välttämätön’ ja todella maiden keskinäisiin suhteisiin ja kansalaisten elinoloihin vaikuttava ala, vaan vain lyhyen tähtäimen poliittisten voittojen mahdollistaja”, Ojanen sanoo.

Komissiossa puuhataan kaikenlaista digitaalisista sisämarkkinoista kiertotalouteen, mutta ei niistäkään suureksi kertomukseksi taida olla.

Hiilestä ja teräksestä nyt ei varmasti ole enää Euroopan yhteiseksi tarinaksi, vaikka vielä niitä tuotetaan ja tarvitaan. Hiilestä EU pyrkii eroon ilmastotavoitteidensa vuoksi, terästeollisuus taas on vaikeuksissa etenkin Kiinan ylituotannon vuoksi.

Schumanin julistuksessa listattiin konkreettisia toimenpiteitä, mutta se sisälsi myös abstraktimpia tavoitteita, kuten sivistys sekä ”järjestäytynyt ja elävä Eurooppa”, jotka julistuksen kuulijakunnan oletettiin laajasti jakavan, sanoo puhetaidon opettaja ja teologian tohtori Juhana Torkki.

Torkin mukaan melko arvoituksellinen on julistuksen lause, jossa luvataan hiilen ja teräksen tuotannon yhdistämisen ”koituvan koko maailman hyväksi ketään hylkimättä tai syrjimättä”.

Torkille tulee mieleen antiikin ajan opettajat, jotka puhuivat käsitteestä locus communis. Se tarkoittaa ajattelun yhteisiä ankkuripisteitä.

”Epämääräisten ja abstraktien locusten tarkoitus ei olekaan ilmaista täsmällisesti mitä tehdään, vaan antaa arvovaltaa ja juhlavuutta tavoitteille. Ne luovat yhteyttä. Ne ovat kuin jumalanpalveluksen liturgiset kankaat, hymnit ja merkit, joista ihminen huomaa: ’Olen kirkossa.’”

Jos EU olisi kirkko, siellä olisi nyt hartaan sijasta rauhaton ilmapiiri. Yleistunnelma on kaikkea muuta kuin pyhä, yhteys ja solidaarisuus ovat hukassa.

Schumanin julistus oli nimestään huolimatta pitkälti ranskalaisdiplomaatti Jean Monnet’n (1888–1979) kirjoittama. Euroopan isäksikin kutsuttu Monnet oli pragmaattinen taustavaikuttaja, joka antoi poliitikkojen paistatella valokeilassa, sanoo Euroopan historian tutkija Juhana Aunesluoma, joka toimii nyt Minnesotan yliopistossa vierailevana professorina.

Hän huomauttaa, että Schumanin julistukseen kirjattiin toive eurooppalaisen liittovaltion rakentamisesta, vaikkei liittovaltio ollut Monnet’lle mikään ideologinen päämäärä.

Monnet ajatteli, että integraatio on tarpeellinen mutta vaikea projekti, joka ei välttämättä nauttisi kansan enemmistön tukea.

”Eliitin on vietävä integraatiota eteenpäin vastustuksesta huolimatta”, Aunesluoma kertoo Monnet’n ajattelusta.

Eliitin on pidettävä kansasta huolta.

Kuten 1950-luvulla, myös tänään eliitin ja kansalaisten näkemys Euroopan integraatiosta voi poiketa suurestikin. Useat EU:n syventämishankkeet ovat kärsineet takaiskuja kansanäänestyksissä. Kansa ei ole aina pitänyt eliitistä huolta.

Viime syksynä tehdyssä Eurobarometri-kyselyssä vain hieman yli kolmannes EU-kansalaisista vastasi, että Euroopan unioni on positiivinen asia. Neljännes ajatteli EU:sta negatiivisesti ja loput neutraalisti, mikä selittää unionia kiivaasti haastavien poliitikkojen suosion joka puolella maanosaa.

Jos Britannia eroaa unionista, voisiko seuraavaksi olla Ranskan vuoro? Se ei ole täysin mahdoton ajatus.

Maan presidentiksi pyrkii ensi vuoden vaaleissa äärinationalistinen Marine Le Pen, jonka mielestä yhteisvaluutta euro oli virhe. Hän on luvannut kansanäänestystä EU-jäsenyydestä, mikäli hänet valitaan presidentiksi.

Mitkä olisivat tunnelmat tulevina Eurooppa-päivinä, jos Schumanin julistuksen syntykehtokin sanoisi unionille hyvästi?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat