Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka köyhästä Suomesta tuli hyvinvointivaltio? Japanilainen Yuriko Shibayama löysi vastauksen 60-luvun kirjasta

Yleensä japanilaiset innostuvat Suomessa muumeista, arkkitehtuurista tai Ville Valosta. Yuriko Shibayaman mielestä kiinnostavinta maassamme on 60-luvulla kirjoitettu sosiaalipolitiikan klassikkoteos.

Marko Junkkari HS

Oli kaunis kesäpäivä vuonna 2006, eikä Rauman kaupunginkirjastossa ollut montaakaan asiakasta.

Japanilainen opiskelija Yuriko Shibayama antoi katseensa vaeltaa kirjariveissä, kun hänen huomionsa kiinnittyi kirkkaankeltaiseen selkämykseen. Kirjan kannessa oli luku 60, suurilla punaisilla numeroilla.

Shibayama tiesi heti, että tässä se oli. Tästä hän tekisi opinnäytetyönsä.

Pekka Kuusen 60-luvun sosiaalipolitiikka -teos oli Shibayamalle nimenä entuudestaan tuttu. Olihan hän opiskellut yliopistossa suomalaista yhteiskuntaa jo useamman vuoden. Hän tiesi Kuusen kirjan olevan suomalaisen sosiaalipolitiikan klassikko.

”Mutta en ollut ennen pitänyt Pekka Kuusen kirjaa kädessäni”, hän kertoo.

Shibayama halusi tehdä gradunsa Suomesta, mutta aihetta hän ei ollut löytänyt. Hän etsi aihetta, joka selittäisi Suomesta jotain olennaista.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio oli Japanissa tunnettu käsite, mutta sillä tarkoitettiin lähinnä Ruotsia. Shibayamaa kiinnosti, miten Suomi oli pystynyt luomaan yhtä kattavat hyvinvointipalvelut, vaikka lähtökohdat olivat paljon Ruotsia huonommat. Sodan jälkeen Suomi oli pahasti runneltu köyhä maatalousmaa.

Hän ryhtyi kopioimaan Pekka Kuusen kirjaa kaupunginkirjaston kopiokoneella, aukeama aukeamalta.

Pekka Kuusi (1917–1989) oli monessa mukana. Hän oli alkoholitutkija ja Alkon pääjohtaja. Hän oli Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan dosentti. Sdp:n kansanedustajana Kuusi oli 1966–1970 sekä sosiaaliministerinä 1971. Mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan vuonna 1961 ilmestyneestä merkkiteoksestaan, joka oli valtava myyntimenestys.

Pekka Kuusi toimi kansanedustajana 1966–70.
Pekka Kuusi toimi kansanedustajana 1966–70.

Kirjan suuri ajatus oli se, että oikein suunnattu sosiaalipolitiikka edistää talouskasvua. Tulonsiirrot eivät ole vain kuluerä, vaan ne pitäisi mieltää investointina, jonka avulla yhä useammat saadaan mukaan kasvattamaan yhteistä kakkua. Kun talous kasvaa, kaikille riittää taas enemmän jaettavaa.

Kuusen kirja oli ohjelmanjulistus, jonka avulla maatalousvaltaista Suomea ryhdyttiin modernisoimaan. Suomesta rakennettiin hyvinvointivaltio.

Nykyisin Pekka Kuusesta ei puhu juuri kukaan. Hyvinvointivaltio on jo pitkään ollut valmis. Pikemminkin rakennelma on alkanut rispaantua nurkista. Syksyllä eduskunta päätti, ettei päivähoito ole enää jokaisen lapsen oikeus.

Ville Valon, Alvar Aallon ja muumit vielä ymmärtää, mutta mikä saa japanilaisopiskelijan innostumaan Pekka Kuusesta?

Vastausta pitää hakea Vimpelistä.

Vuonna 1983 syntynyt Yuriko Shibayama on kotoisin Jokohamasta, Tokion eteläpuolelta. Suomesta hän ei tiennyt juuri mitään ennen kuin tapasi koulussaan suomalaisen vaihto-oppilaan. Koulun päätyttyä Shibayama vieraili ystävänsä luona Etelä-Pohjanmaalla Vimpelissä. Hän ihastui Suomeen.

”Vimpeli on pieni paikka, mutta asiat on hyvin organisoitu. Kaikki toimii: infra, palvelut, koulu.”

Shibayama pääsi opiskelemaan yhteiskuntatieteitä Wasedan yliopistoon Tokioon. Aivan ensimmäisenä hän meni pohjoismaita käsittelevään seminaariin. Hän oli kurssin ainoa opiskelija.

Wasedan yliopiston pohjoismaiden tutkimuksen laitos on pieni, ja siellä tutkitaan pääasiassa Ruotsia. Tämä ei lannistanut Shibayaman Suomi-intoa. Lukuvuoden 2004–2005 hän oli vaihto-opiskelijana Helsingin yliopistossa.

Shibayama halusi tehdä lopputyönsä Suomesta, mutta se ei ollut ihan yksinkertaista. ”Oli hyvin vaikea löytää aihetta, joka vakuuttaisi professorini”, Shibayama kertoo. Kun hän kertoi tekevänsä lopputyönsä Pekka Kuusesta, professori ei innostunut. Eikä ihme. Kuusi ei ole maailmalla tunnettu, vaikka 60-luvun sosiaalipolitiikka onkin käännetty englanniksi.

Shibayaman avuksi tuli Paavo Lipponen. Eduskunnan silloinen puhemies vieraili syksyllä 2006 Tokiossa. Professori otti Yuriko Shibayaman mukaan Lipposen kunniaksi järjestetylle vastaanotolle Suomen Japanin-lähetystöön. ”Jännitti”, muistelee Shibayama.

Shibayama kertoi gradunsa aiheesta Lipposelle, joka kehotti ottamaan yhteyttä ulkoministeri Erkki Tuomiojaan. Olihan Tuomioja tehnyt väitöskirjansa Pekka Kuusesta. Shibayama lähetti Tuomiojalle sähköpostia. Tämä vastasi heti.

Vihdoin professori vakuuttui. Jos ulkoministeri on tutkinut Pekka Kuusta, aiheen on oltava merkityksellinen.

Yuriko Shibayaman Pekka Kuusi -gradu valmistui tammikuussa 2008. Opinnäytteen viimeistely oli melkoinen puserrus, sillä hän teki sitä työn ohessa. Syksyllä hän oli mennyt töihin suomalaiseen Golla-yritykseen. Tehtävänä oli avata Gollan tietä Japanin markkinoille.

Golla valmistaa designlaukkuja ja reppuja kännyköille, tietokoneille ja muille elektronisille vimpaimille.

Vuonna 2012 Shibayama muutti Helsinkiin, kun hänet pyydettiin töihin Gollan pääkonttoriin. Hän on nykyisin yhtiön kansainvälisestä myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja.

Shibayama kertoo, että Suomi näyttää erilaiselta, kun asuu täällä eikä ole vain käymässä. ”Olen vähän eksyksissä”, hän naurahtaa.

”Ennen olin innostunut ja utelias kaikesta Suomeen liittyvästä. Nyt näen, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia.”

Häntä ihmetyttävät esimerkiksi suomalaisten lyhyet työpäivät. Jos työaika loppuu kello 17, ihmiset lähtevät kotiin vaikka iso projekti olisi kesken.

”Japanissa ja Aasiassa ihmiset tekevät töitä paljon enemmän kuin Suomessa. Suomessa pitää siis saavuttaa lyhyemmässä ajassa samat tulokset, jotta pärjätään kansainvälisessä kilpailussa.”

Toisaalta tässä on Shibayaman mukaan hyvätkin puolensa. ”Pitää keskittyä käyttämään aika mahdollisimman tehokkaasti, pitää mennä suoraan asiaan. Ei ole aikaa pohtia epäolennaisuuksia.”

Japani on kova kilpailuyhteiskunta. Nuoret kamppailevat parhaista opiskelupaikoista ja sitten työpaikoista. ”Jos onnistut, niin elämäsi on todella hyvää. Jos et, niin sinulla on suuria vaikeuksia”, Shibayama sanoo.

Japanissa yhteiskunnan turvaverkot ovat niin matalalla, että niihin pudotessa kopsahtaa helposti maahan saakka.

Useille etuuksille määritellään vain minimirajat, esimerkiksi kesälomaa on vain reilu viikko. Moni yritys tarjoaa kuitenkin työntekijöilleen paremmat edut.

Suomessa etuudet eivät jousta.

”Onhan se aika hassua, että Suomen verottaja määrittelee eurolleen kuinka paljon työntekijöille maksetaan ulkomaan päivärahaa eri maissa.”

Shibayama ei ole viime vuosina juurikaan miettinyt Pekka Kuusta. Kaikki aika menee bisnekseen. Silti hän innostuu, kun pääsee puhumaan aiheesta.

Hän muistuttaa, että Suomesta olisi tullut hyvinvointivaltio ilman Pekka Kuustakin. Iso osa 60-luvun sosiaalipolitiikka -kirjassa esitellyistä uudistuksista oli julkaisemisen aikaan jo tekeillä.

Kuusen merkitys oli siinä, että hän teki suuren synteesin, kokosi 1960-luvun alun ajatukset yhdeksi ohjelmaksi.

”Samaa tarvittaisiin nykyäänkin”, Shibayama sanoo. Uuden synteesin tekijä tuskin olisi sosiaalitieteilijä. Pikemminkin se voisi olla suunnittelija, teollinen muotoilija tai vaikka arkkitehti. Shibayaman mukaan uudessa ohjelmassa pitäisi korostaa luovuutta.

”Kuusen viesti oli kollektiivinen, suunnattu kaikille. Nyt viestin pitäisi olla henkilökohtaisempi, sillä emme elä enää tehdastyön aikaa. Yhteiskunnan pitäisi tukea yksilön intohimoa.”

Ehkäpä sen tekijä voisi olla joku ulkomaalainen, joka näkee Suomen ainutlaatuisuuden tuorein silmin. Miten olisi Shibayaman synteesi Suomelle?

Shibayama kieltäytyy kunniasta. Mutta väitöskirjan hän haluaisi jossain vaiheessa tehdä. Tietysti Suomesta ja siitä, mikä Suomessa on olennaista.

”Olen miettinyt, että väitöskirjan aiheena olisi Kela, Kansaneläkelaitos.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Yuriko Shibayaman Pekka Kuusi -gradu valmistui vuonna 2008. Shibayaman mielestä Kuusen kirja kokosi hyvin yhteen 60-luvun alun ajatuksia yhteiskunnan muutoksesta.
Yuriko Shibayaman Pekka Kuusi -gradu valmistui vuonna 2008. Shibayaman mielestä Kuusen kirja kokosi hyvin yhteen 60-luvun alun ajatuksia yhteiskunnan muutoksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat