Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teekkaritytön jäljet löytyivät

Aino Eirikästä tuli valmistumisen jälkeen Aino Mustonen, ja hän jäi kotiin hoitamaan lapsia.

Sunnuntai
 
Studio Alppila
Kuva: Studio Alppila

Reilu viikko sitten sunnuntaisivuilla kerrottiin 1930-luvun teekkareista, joiden kuvat olivat sattumalta löytyneessä vanhassa valokuva-albumissa. Joukossa oli vain yksi tyttö, Aino Eirikkä Tampereelta. Hän valmistui diplomi-insinööriksi, mutta sitten hänen jälkensä harmittavasti katosivat.

Maanantaina toimitukseen otti yhteyttä Hannu Mustonen Perniöstä. Mustosen tytär oli huomannut Hesarissa koko sivun kokoisen valokuvan isoäidistä.

Hannu Mustonen on 68-vuotias reumaortopedi ja nuorin Aino Eirikän neljästä lapsesta.

Kerroimme jutussa, että Aino meni naimisiin Eirikkä-nimisen miehen kanssa. Se oli väärin päätelty. Eirikkä on Ainon äidin tyttönimi, jonka Aino otti, kun vanhemmat erosivat.

Aino vihittiin pastori Alpo Mustosen kanssa. Lapset syntyivät, tulirokko vei esikoisen, ja Aino jäi kotiin hoitamaan kolmea nuorempaa.

Hannu Mustonen muistaa olleensa vielä 50-luvulla mukana maastossa, kun äiti teki maanmittauksia. Karjalan evakot piti kotiuttaa pika-asutuslain mukaisesti.

Perhe muutti paljon isän papintehtävien mukana. ”Kauheaa kiertämistä”, Mustonen sanoo.

”Ainon olisi ollut vaikea hakeutua töihin, sillä töitä ei ollut.”

Aviomiehestä tuli kirkkoherra, ja seurakunnassa riitti tehtäviä. 1970-luvulla Aino ja Alpo Mustonen muuttivat 25 vuodeksi Ruotsiin Tierpin kuntaan. Aino Mustonen eli yli 90-vuotiaaksi ja kuoli Turussa vuonna 2002. ”Äiti oli vaatimaton ja pidättyväinen ihminen, sellainen hämäläinen”, Hannu Mustonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat