Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnosta voi innostua, jos sieltä pääsee halutessaan pois

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Luonto ei ole koskaan ollut minulle erityisen läheinen, eivätkä ne elämykset, jotka minulle ovat olleet syvimmin merkityksellisiä, ole koskaan olleet lähtöisin luonnosta. Ymmärrän kyllä aivan hyvin, mitä monet näkevät siinä, mutta en silti itse näe sitä.

Olen aina kokenut, että edustan tässä vähemmistöä. Ainakin kirjallisuutta, jossa luonnosta innostumattomuutta koetettaisiin perustella älyllisesti, on hyvin vähän.

Eräs poikkeus on essee Wordsworth in the Tropics, jonka kirjailija Aldous Huxley julkaisi vuonna 1928. Siinä hän esittää, että luontoa voi rakastaa vain sellainen ihminen, joka on jo onnistunut kesyttämään sen ja alistamaan sen tahtoonsa.

Huxleyn kritiikin kohteena on klassikkorunoilija William Wordsworth (1770–1850). Tämän tuotannossa luontoa luonnehtii kauneus ja spontaani ilo, joka vie sitä katsovan ihmisen henkistyneeseen ja hurmioituneeseen mielentilaan.

Wordsworth ei kuitenkaan poistunut Euroopasta. Hän teki luontoon kiertomatkoja kävellen – yhteensä satoja tuhansia kilometrejä – mutta rajoittui kotimaahansa Britanniaan sekä Keski-Eurooppaan.

Niiden sijaan, sanoo Huxley, hänen olisi pitänyt mennä trooppiseen viidakkoon: ”kosteaan ja tukahduttavaan pimeyteen, iilimatojen ja ilkeästi sotkeentuvien rottinkipalmujen keskelle”. Siellä ”joet merkitsevät rämpimistä, uimista, alligaattoreita. Tasangot ovat soita, metsiä, kuumetauteja; vuoret joko vaarallisia tai kulkukelvottomia. Matkustus on työlästä raivautumista sotkuisen, piikikkään ja myrkyllisen pimeyden läpi.”

Jos ihminen sanoo rakastavansa ”luontoa” täsmentämättä, millaista luontoa hän tarkoittaa, hänelle on oikeus esittää vastaesimerkiksi sellaisia osia luonnosta, joiden keskelle joutuessaan kukaan ei todellisuudessa rakastaisi niitä.

Suomessa valokuvaaja I. K. Inha (1865–1930) on usein mielletty samanlaiseksi luonnon merkityksellistäjäksi kuin Wordsworth. Inhan teoksessa Suomen maisemia (1909) on kuitenkin kiinnostava kohta, jossa hän kirjoittaa käynnistään Pohjois-Karjalan Enossa.

Nähdessään korvenraivaajan raatavan pellollaan Inha hahmotti äkkiä luonnon ”kolkkouden, arvottoman kylmyyden”. ”Näin sen vihamielisenä voimana, ihmisen ja hänen viljelyksensä vainolaisena. Mieleeni välähti, kuinka lämpöisesti avara viljelysaukea niittyineen, kukkatörmineen, aaltoilevine laihoineen hengähtää vastaan, kun rasittavan salomatkan jälkeen ilmaudun metsästä ja lähden astelemaan leppoisata niittypolkua.”

Selvästi Inha sai tässä samanlaisen ajatuksen, jonka Huxley olisi suonut Wordsworthille. Inhan ”kukkatörmäkin” on melkein kuin Wordsworthin kuuluisimman runon ”narsissiryhmä kultainen”.

Kehitys ei kuitenkaan mene vain yhteen suuntaan. Kun luonto lyödään maahan, se voi lyödä takaisin.

Esseessään Huxley toteaa, että luonnon romantisointi on helppoa hänen kaltaisilleen ihmisille, jotka elävät ”lauhkean taivaan alla Henry Fordin aikakaudella”. 90 vuotta myöhemmin ei enää voi sanoa samaa. Ilmastonmuutos uhkaa lämmittää taivaan; itse asiassa Huxleyn kammoksuma tropiikki on sen myötä leviämässä yhä pohjoisemmaksi. Ja Henry Fordistakin tulee juuri nyt päällimmäisenä mieleen autonvalmistajien päästöskandaali.

Huxleyn perusajatus on silti yhä pätevä. Jos luonnosta pääsee pois heti halutessaan, se herättää ihmisessä hyvin erilaisen kokemuksen kuin luonto, jossa on pakko oleskella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat