Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministerin kehitysyhtiö on paluu ihanalle 1980-luvulle

Sunnuntai
 
Marja-Leena Helin
Bogart Co. hurmasi suomalaisia diskohumpalla 1980-luvulla.
Bogart Co. hurmasi suomalaisia diskohumpalla 1980-luvulla. Kuva: Marja-Leena Helin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) julkisti torstaina valtion omistajaohjauksen uuden linjaukset. Suurin uutinen oli se, että valtio perustaa uuden kehitysyhtiön.

Kehitysyhtiön!

Termistä tuli välittömästi hyvä mieli.

Ensinnäkin ”kehitysyhtiö” kuulostaa paljon paremmalta kuin ”myyntiyhtiö”. Nyt ei olla myymässä kansallisomaisuutta vaan kehittämässä sitä.

Kaikkein parasta termissä on kuitenkin sen retrohenkisyys. Siitä tulee heti mieleen 1980-luku, jolloin kaikki oli vain kerta kaikkiaan paljon paremmin – muistattehan: oma markka, lupaus lapsilisien kolminkertaistamisesta, olkatoppaukset, Radio City, clearing-kauppa, Jukka Keitele ja pörssitalon Cafe Adlon.

Ja ne kehitysyhtiöt: Sponsor, Expaco, Spontel, Eficap, Keraspo, Pikespo, Panostaja, Interpolator ja tietysti Mancon.

Sitten kasinotalous ajoi seinään. Kehitysyhtiö Mancon meni konkurssiin vuonna 1989. Tuli lama. Kehitysyhtiöistä tuli kirosana. Sen sijaan kieleen ilmestyivät venture fundit ja private equity. Kunnalliset kehitysyhtiöt nimettiin kehittämisyhtiöiksi.

Mutta nyt kehitysyhtiöt ovat taas täällä! Sipilä aikoo perustaa myös parlamentaarisen neuvottelukunnan pohtimaan valtion omistamista. 1980-luvun hyvästä meiningistä puuttuu enää talouskasvu –  ja täystyöllisyys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat