Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulisiko asuntolainastamme ”valuuttalaina”, jos Suomi siirtyisi takaisin markkaan?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Trafista lähestyttiin vielä punakynäasialla. Suoranaista kieltoa punakynien käytölle Trafissa ei ole, mutta osassa lomakkeita suositellaan punakynän välttämistä. Näin siksi, että punakynän jälki näkyy huonosti Trafin käyttämässä skannauksessa.

Lisäksi muutamissa lomakkeiden erityiskohdissa, kuten ajokorttiin kopioitavassa allekirjoituksessa, pitää käyttää mustaa kynää.

Pertti Ukkonen ja Lauri Puirola muistelivat, ettei veikkauskupongeissa saanut käyttää punaväriä. Kielto koski sekä lottoa että vakioveikkausta ja johtui siitä, että kaikki kupongit mikrofilmattiin. Filmiltä voitiin tarkistaa, ettei kupongin merkintöjä ollut muutettu. Veikkauksen käyttämä kamera ei kuitenkaan tallentanut punaista väriä, minkä vuoksi punakynän käyttö oli kielletty. Kielto purettiin, kun mikrofilmistä luovuttiin vuonna 1994.

 

Kaksi yksityishenkilöä on sopinut lainasta, jossa A lainaa B:lle 100 euroa kahdeksi vuodeksi. Koroksi sovitaan 12 kk:n euribor. Ensin vuoden euribor on koroltaan positiivinen, mutta toisen vuoden korontarkastuspäivänä 12 kk:n euribor on laskenut miinukselle. Miten korko pitäisi laskea, kun velkaa solmittaessa on toimittu oletuksella positiivisista koroista? Voiko velallinen vaatia vippaajaa maksamaan lainasta itselleen, jos kokonaiskorko painuu nimellisesti negatiiviseksi?

– Koronkiskuri

 

Jos sopimusehdot ovat suunnilleen tavanomaiset, 12 kuukauden euriboriin sidottu laina hinnoitellaan uudelleen vuoden välein. Mikäli sopimuksessa ei ole pykälää, joka asettaisi koron alarajan nollaan, korko olisi toisen vuoden ajan negatiivinen. Eli ensimmäisen vuoden laina saa positiivista korkoa, mutta sitten laina alkaisi ”lyhentää itseään” negatiivisen koron vuoksi.

Lainasopimuksen osapuolet voivat tietysti sopia muustakin, esimerkiksi siitä, että korko ei koskaan ole negatiivinen vaan aina vähintään nolla.

Kummoiseksi maksumieheksi lainaaja ei silti joutuisi. Nyt negatiivinen korko on niin matala, että se jäisi alle 2,5 senttiin. Näin se pyöristyisi maksupäivänä käteismaksussa nollaan.

 

Perheemme asuntolaina on sidottu euriborkorkoon, ja se on tietenkin euromääräinen. Jos Suomi palaisi käyttämään markkaa, mitä tapahtuisi asuntolainallemme? Olisiko perheellämme 1980-luvun kasinotalousvuosien tyylinen ”valuuttalaina”: ansiotulot markoissa, mutta laina euroissa?

– Tarkan markan mies

 

Kysymykseesi ei voi vastata varmasti, koska se riippuisi siitä, miten ero eurosta tapahtuisi. Olisiko Suomi ainoa lähtijä vai hajoaisiko koko euro? Asia riippuisi myös poliittisesta tahdosta.

Tikkaremmin pankkiiri arvioi kuitenkin, että euroerossa lainat muutettaisiin euroista markkoihin siinä missä tileillä olevat talletuksetkin. Silloin lainan korko sidottaisiin uuteen markkamääräiseen viitekorkoon.

Muutosta tarvittaisiin ennen muuta markan uskottavuuden vuoksi. Muuten eläisimme pitkään kaksoistaloudessa, jossa sadoilla tuhansilla ihmisillä olisi velkaa vieraalla valuutalla.

Ongelman muodostaisivat kuitenkin ulkomaisilta pankeilta otetut lainat, sillä niiden ehtoihin Suomen lainsäätäjä tuskin voisi vaikuttaa. Näin ne jäisivät luultavimmin ”valuuttalainoiksi”.

 

Olen nähnyt 1800-luvulta taulukon, jossa kaikilla Suomen kaupungeilla oli oma kellonaikansa. Ilmeisesti auringon mukainen ”oikea” aika. Koska ja miksi siirryttiin käyttämään aikavyöhykkeitä? Oliko syy esimerkiksi junaliikenteen yleistyminen?

– Aikakone

 

Vielä 1800-luvun puolivälissä paikkakunnilla käytettiin tavallisesti niiden omaa, auringosta saatavaa aikaa. Lennättimen ja rautatien mahdollistamat nopeat yhteydet tekivät kuitenkin käytännöstä hankalan. Kun rautatie Helsingistä Pietariin vuonna 1870 valmistui, piti päättää, käytetäänkö rautatiellä Helsingin vai Pietarin aikaa (näillä oli eroa runsaat 20 minuuttia).

Tilanne ratkaistiin jakamalla rataosuus kahtia: Helsingin aika oli voimassa Kaipiaisiin, ja siitä eteenpäin noudatettiin Pietarin aikaa. Paikkakuntien omat ajat pysyivät ennallaan.

Aikavyöhykkeistä sovittiin Yhdysvalloissa vuonna 1872, kun maa jaettiin neljään vyöhykkeeseen. Muu maailma seurasi perässä vuonna 1884.

Venäjällä tai Suomessa aikavyöhykkeitä ei kuitenkaan otettu käyttöön. Vuonna 1888 valtiopäivät anoivat keisarilta lupaa siirtyä koko maassa Helsingin aikaan, mutta keisari ei antanut toivottua määräystä. Keisari kuitenkin määräsi, että koko Suomen rautateillä tuli siirtyä Helsingin aikaan. Rautatien myötä Helsingin aika levisi vähitellen koko maahan, vaikka virallista määräystä ei koskaan annettu.

Aikavyöhykejärjestelmään Suomi liittyi vasta itsenäistymisen jälkeen. Siirtymä tehtiin vuoden 1921 vappuyönä. Koska Helsingin aika oli hieman jäljessä Itä-Euroopan vyöhykeajasta, kaikkia Suomen kelloja siirrettiin keskiyöllä 20 minuuttia ja 10,9 sekuntia eteenpäin.

Tarkemmin ajan historiasta voi lukea Helsingin yliopiston almanakkatoimiston sivuilta ilmaiseksi löytyvästä professori Heikki Ojan Aikakirjasta (2013).

Torsti Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat