Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi nuoriso kulkee rikkinäisissä farkuissa? Ovatko ne repeytyneet käytössä?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Hiljattain puhuimme lukemaan oppimisesta. Wolof kirjoittaa: ”Kaikkein vaikeinta se on uskoakseni niillä, joiden oma äidinkieli ei ole kirjakieli. Törmäsin ilmiöön matkalla Senegalissa: ihmisten äidinkieli voi olla wolof, serer tai mandinka, mutta ainoa kirja- ja koulukieli on ranska. Eli he lukevat pelkästään vieraalla kielellä, mikä tekee melkein kaikista jollain tavalla ’kielipuolia’. Suurimmalle osalle asioiden ilmaiseminen etenkin kirjallisesti on vaikeaa.”

Viimeksi käsittelimme myös hyvän maun käsitettä. Jaakko kirjoittaa: ”Kun poikamme oli viisivuotias, hän erään kerran sanoi, ettei tykkää päivällispöytään tuodusta ruuasta. Vastasin siihen, että minusta se on hyvää, mutta makuasioista on turha kiistellä. Mihin poika napautti, että nimenomaan makuasioista pitää kiistellä. Mitä kiistelemistä on tosiasioissa?”

Etevä lapsi.

Lisää aiheesta kirjoittaa PS, Helsinki: ”Hyvä maku on aina sidottu aikaan, paikkaan, muotiin ja tottumukseen. Tummaan pukuun ja valkoiseen kauluspaitaan pukeutunut mies ilman solmiota on tänään aivan tyylikäs ja kelvollinen. Kaksikymmentä vuotta sitten hän olisi ollut kauhistus. Puoli vuosisataa sitten kirjava solmio olisi ollut mauton. Sitten skragakauppiaat päättivät, että hiirenharmaaseen mieheen pitää saada vähän väriä. Nimimerkki OL, Järvenpää kauhistelee miesystävänsä krumeluuria makua. Minä taas jaksan kummastella minimalisteja. Ystäväpariskunnalla on olohuoneessaan sohva mutta ei sohvapöytää. Pöytä kuulemma söisi huoneen avaruutta. Eivät tosin ole vielä keksineet, mihin panisivat teekuppinsa ja vinskarinsa telkkaria katsellessaan.”

 

Terve Sisko! Voisitko auttaa? Miksi nuoriso kulkee kaduilla rikkinäisissä farkuissa kesät talvet? Onko käynyt mahdollisesti niin, että housut ovat jo alun perin olleet huonoa laatua ja repeytyneet käytössä omia aikojaan? Vai onko ne tarkoituksella revitty repsottamaan auki? Pitäisikö minunkin repiä mukavat farkkuni hajalle pysyäkseni muodissa mukana?

– Seitsenkymppinen

 

Kuulen hätähuutosi, mutta ei huolta: historiallinen perspektiivi auttaa ahdistukseen aina. Laajalle levinnyt revitty farkkumuoti syntyi 1980-luvun lopulla, rock- ja hevimusiikin siivittämänä. Se oli tuossa mittakaavassa jotain uutta: vielä 70-luvulle asti risaiset farkut olivat kertoneet lähinnä huono-osaisuudesta. Nyt ne viestivät viileästä asenteesta ja ”vaihtoehtoisesta” (vaikkakin varsin yleisestä) rock-identiteetistä.

Sisareni eli nuoruutensa juuri näinä vuosina, ja muistan, miten vanhempani piinasivat häntä ostamalla uudet, ehjät farkut aina juuri kun hän oli vaivoin onnistunut repimään edelliset polvista rikki.

Myöhemmin vaatefirmat vastasivat tarpeeseen valmistamalla kuluttajille valmiiksi turmeltuja farkkuja. Kaupassa ne tunnetaan joko nimityksellä ripped tai distressed.

Entä tuleeko sinun nyt repiä housusi?

Seitsenkymppisyydessä on se etu, että muodin seuraamista ei enää odoteta. (Sallittua se on.)

 

Sinkkuihmisenä helluntai herättää oman elämäntilanteeni parrasvaloihin. Vanha kansa opettaa meille: jollei heilaa helluntaina, ei koko kesänä. Moderni ja ilmeisen sinkkupohjainen porukka väittää: ”jos ei heilaa helluntaina, niin jono juhannuksena”. Rakas Sisko, mihin naisihmisen pitäisi luottaa? Minkälaista tieteellistä näyttöä helluntaiheilan ja surkean flaksin välille löytyy? Entä millä todennäköisyydellä voin varata vuoronumerolaitteeseen uuden rullan juhannukseksi?

– Vallilan muija

 

Helluntaiheilattomuuden ja pariutumisen suhteelle ei nykymaailmassa ole löydettävissä tieteellistä pohjaa.

Agraari-Suomessa helluntai oli kesän alku, jota juhlittiin tanssimalla, laulamalla ja saunomalla (ja saunassa tehtiin lemmenloitsuja). Näihin aikoihin myös nuoret muuttivat aittoihin asumaan, ja senhän arvaa, mitä siitä seurasi.

Helluntai oli siis pakattu täyteen heilastelun mahdollisuuksia, kun muina päivinä oli hiljaisempaa.

Sanonta ahdistaa tänä päivänä yksinäisiä, jotka toivoisivat löytävänsä kumppanin.

On syytä muistaa, että sanonta on peräisin ajalta, jolloin palveluita, tapahtumia ja ihmisiä ei ollut tarjolla joka päivä. Väki oli liikkeellä helluntaina ja sitä edeltävällä viikolla. Nykyisin ihmiskohtaamisen mahdollisuus ei ole rajattu mihinkään yhteen hetkeen vuodessa. On siis kohtuutonta ladata tuohon päivään erityisiä odotuksia.

En lataisi liikaa painetta myöskään juhannukseen. Suurin osa ihmisistä viettää juhlan maaseudulla, ennalta sovituissa kokoonpanoissa. Tuntemattoman kohtaaminen silloin on epätodennäköisempää kuin vaikkapa tänään, kun luet tämän, nouset ylös ja lähdet ulos hiukan kävelylle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat