Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian Brexit-leiriläiset rakastavat Eurooppaa, mutta eivät EU-kansalaisia, jotka tukkivat koulut ja terveysasemat

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina. Suurin kiistakysymys on maahanmuutto, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Matkustin keskellä arkipäivää Lontoon-bussilla. Meitä oli bussin alakerrassa 20 naista ja yksi mies. Naisista kolmella oli keppi, seitsemällä huntu, kahdella kirja, yhdellä verkkosukat ja neljällä liuta lapsia. Miehelläkin oli keppi mutta ei hampaita.

Olin lukevinani kirjaa, mutta oikeasti tarkkailin kanssamatkustajia. Ruuhka-ajan ulkopuolella se onnistuu, koska pystyy näkemään muutakin kuin lähimmän matkustajan hikisen niskan ja karvaisen korvakäytävän. Tunsin yllättäen suurta nautintoa, vaikka oli mukamas kiire. Olin kanssamatkustajieni kanssa yhtä lontoolaisessa bussikuplassa. Tenavatkin osasivat olla hiljaa.

Julkinen liikenne keskellä päivää on naisten valtakuntaa. Bussiin eivät työikäiset miehet eksy. Hidas, halpa ja helppo linja-auto on naisten, lasten ja eläkeläisten kulkupeli.

Bussissa näkyy myös se, kuinka Lontoo on täynnä meitä maahanmuuttajia. Riippuu reitistä, mutta keskellä arkipäivää kyytiin ei eksy montaa kantabrittiä. Ei kantabrittejä joka bussiin enää riittäisikään. Lontoon asukkaista reilusti yli kolmannes on syntynyt muualla kuin Britanniassa.

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina. Suurin kiistakysymys on maahanmuutto. EU-eroa kannattava Brexit-leiri haluaa muista EU-maista tulevan maahanmuuton kuriin ja rajat kunnolla omaan valvontaan. Brexit-leiriläiset jaksavat korostaa, että he rakastavat Eurooppaa. Se, mitä he eivät rakasta, ovat Britanniaan muuttavat EU-kansalaiset, jotka tukkivat koulut, terveysasemat, asuntomarkkinat, sosiaalipalvelut, valtatiet ja vieläpä julkisen liikenteen.

Keinuvassa bussissa syntynyt nautinnollinen olo muuttuikin nopeasti syyllisyydeksi. Tässä minäkin matkustan (osittain verorahoilla rahoitetussa) linja-autossa ja vieläpä istumapaikalla. En voi väittää edes rakentavani Britanniaa, esimerkiksi nostavani perunoita tai peseväni ikkunoita. Sitähän suuri osa EU-maahanmuuttajista tekee, hommia, joita britit itse eivät halua.

Osa EU-eron kannattajista haluaa EU-maahanmuuttajille samanlaisen pistesysteemin kuin se, jolla Australia rankkaa maahan pyrkijät. Brexit-leirin mukaan Britanniaan pitäisi päästää vain hyvin koulutettuja eurooppalaisia. Idean ironia on siinä, että näin koulutusta vaativat työt varattaisiin EU-maahanmuuttajille. Kantaväestölle jäisivät hommat, joista ei pisteitä yleensä saa, kuten perunannosto ja ikkunanpesu.

Äkkiä bussiin nousi mies – ja vieläpä työikäinen mies kaikkine hampaineen. Miehen paksu pomppa näytti vuodenaikaan nähden aivan liian lämpimältä. Piilotteliko hän jotain vatsan kohdalla? Onko tässä nyt turvallisuusuhka? Pitäisikö hypätä ulos?

Pomppasin pystyyn ja pyysin käytäväpaikalla istunutta aasialaisnaista – please! – antamaan tilaa. Nainen nyssyköineen ei ollut kuitenkaan nopeimmasta päästä. Kuljettaja oli jo kaasuttanut pysäkiltä, kun pääsin jalkeille. Nolostuneena teeskentelin, että enhän minä ulos, vaan kun iski suonenveto. Nainen katsoi säälien ja kehotti painamaan jalkaa lattiaan. Push, girl, push!

Ja niin painoinkin, koko loppumatkan. Typerä EU-immigrantti tukki taas kerran bussin käytävän. Turvallisuusuhka sen sijaan nukahti takapenkin nurkkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat