Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuksissa on tuhansia tyhjiä paikkoja

Sunnuntai
 

Olosuhteet ovat muuttuneet dramaattisesti viime syksystä. Näin kuvaa turvapaikanhakijoiden majoitustarvetta Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

Vastaanottokeskuksissa on majoitustilaa yli 26 000 ihmiselle, mutta paikoista liki joka viides eli noin 4 700 on tyhjillään. Lisäksi alaikäisille on noin 2 600 paikkaa.

Vastaanoton kustannuksiin on varattu tänä vuonna noin 290 miljoonaa euroa. Vielä ei Kuuluvaisen mukaan pysty arvioimaan, paljonko tyhjiin paikkoihin valuu rahaa.

Viime syksynä maahanmuuttoviranomaiset kutsuivat tilannetta turvapaikkakriisiksi, ja ruuhkassa sopimuksia vastaanottokeskusten perustamisesta tehtiin hyvin erilaisten toimijoiden kanssa.

Maahanmuuttovirasto on jo saanut neuvoteltua noin 10 000 paikan vähennyksestä. Tarvetta näyttää olevan toisellekin lakkautuskierrokselle, Kuuluvainen kertoo.

Keskusten pyörittäjien kanssa onkin jo avattu keskustelu siitä, voisiko jopa kevääseen 2017 asti voimassa olevia sopimuksia avata.

Ellei tulijamäärä kasva loppuvuonna merkittävästi, majoituspaikkoja voi jäädä tyhjilleen vielä tuhansittain.

”Neuvotellaan, voisiko sopimuksia kohtuullistaa tai pienentää kapasiteettia, vaikka sopimuksia ei kokonaan irtisanottaisi”, Kuuluvainen sanoo.

Keskuksia on lakkautettu ja lakkautetaan eri puolilta Suomea. Keskuksia on nyt noin 130, ja niistä noin 80 on SPR:n ylläpitämiä. Alaikäisten yksiköitä on noin 80.

Tärkeintä on Kuuluvaisen mukaan ylläpitää tarpeeksi paikkoja alueilla, joilla järjestetään turvapaikanhakijoiden haastattelut.

Ydinpaikkoja ovat pääkaupunkiseutu, Lappeenranta, Turun ja Vaasan seudut, Oulu ja Rovaniemi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat