Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä oikeasti näyttää, kun tavallinen nainen treenaa – ja se on mahtavaa

HS kuvasi vuoden ajan videolle suomalaisia naisia harrastamassa urheilua.

Sunnuntai
 
Tältä oikeasti näyttää, kun tavallinen nainen treenaa – ja se on mahtavaa
Tältä oikeasti näyttää, kun tavallinen nainen treenaa – ja se on mahtavaa
HS kuvasi vuoden ajan videolle suomalaisia naisia harrastamassa urheilua. Kuvaus: Kaisa Rautaheimo, leikkaus: Arttu Luhtala.

Liikunta tuntuu pahalta, vaikealta ja raskaalta. Siksi tulee usein jäätyä sohvalle. Sitten vasta tuntuukin pahalta.

Ehei. Oikeasti treeni tuntuu hyvältä. Se tekee ihmiselle hyvää. Sitä tehdessä tuntee itsensä hyväksi. Ja sen jälkeen myös.

Kuvasimme vuoden ajan videolle tavallisia naisia harrastamassa eri lajeja: painonnostoa, uintia, lenkkeilyä vauvan kanssa, pesistä, lätkää, nyrkkeilyä, vatsatanssia, amerikkalaista jalkapalloa. Eri ikäisiä, näköisiä ja tasoisia liikkujia.

Kuvattavia ei ollut vaikea löytää, kaikki lähtivät innolla mukaan. Inspiraation antoi brittien tekemä tsemppivideo This Girl Can, jota jaettiin viime vuonna innolla sosiaalisessa mediassa myös Suomessa.

Sitä katsoessa iski hillitön halu tehdä oma versio videosta. Siitä tuli eräänlainen This Girl Can Finland, sama musiikki kuin briteillä, mutta suomalaiset naiset ja lajit. Silkkaa hikeä ja nautintoa!

Videon nimeksi tuli Treeni tuntuu.

Miltä treenaaminen tuntuu painonnostajasta?

”Vaikka se on fyysisesti raskasta, se on silti lepoa, elpymistä ja voimaannuttavaa, koska siihen liittyy vahvasti irtaantuminen arjesta ja työstä. Sillä hetkellä mieli on pelkästään siinä, mitä tekee”, sanoo videolla esiintyvä painonnostaja, 42-vuotias Karoliina Paukkala.

Fyysisesti treenissä tuntuu flowtila, ilo omasta itsestä ja siitä, mihin kroppaa voi käyttää.

”Tulee vahva olo, enkä tarkoita henkisesti, vaan kroppa tuntuu vahvalta, kun veri kiertää ja lihakset pakottaa. Sellainen tough girl -tunne”, sanoo Paukkala, joka valmistautuu syksyllä pidettäviin painonnoston veteraanien MM-kisoihin.

Entä miltä vatsatanssi tuntuu?

”Se tuntuu hyvin vapauttavalta, riemulliselta, ja naisellisuuden ilmaisu on tärkeää”, sanoo videolla tanssiva 68-vuotias Pirjo Adli. ”Kaiken lisäksi – vaikka tätä en tanssiessa ajattele – tulee kunnon kohotus.”

Adli on harrastanut vatsatanssia 25 vuotta ja vetänyt 20 vuotta tanssiryhmiä.

”Naiset antavat hirmuisesti energiaa, olkoon nuorempi tai vanhempi nainen, tulee hirveästi iloenergiaa”, Adli sanoo.

Suomessa melkein kaikki harrastavat liikuntaa. Vuonna 2014 miehistä 70 prosenttia ja naisista 76 prosenttia sanoi harrastavansa vapaa-ajan liikuntaa ainakin puoli tuntia kerrallaan, vähintään kaksi kertaa viikossa. Vähintään kolme kertaa viikossa liikuntaa harrasti miehistä 54 ja naisista 60 prosenttia.

Se tarkoittaa, että oikeasti liikunnan harrastajat ovat enimmäkseen ihan tavallista porukkaa, eivät mitään fitnesstähtiä. Ajatelkaa: suurin osa kadulla vastaan tulevista ihmisistä harrastaa jotain lajia.

Vaiettu totuus on, että Suomessa aikuiset harrastavat liikuntaa enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Olemme ykkösiä!

Brittien video liittyykin kansalliseen This Girl Can -kampanjaan, jolla kannustetaan siellä naisia liikkumaan – riippumatta siitä, miten hyviä urheilijoita he ovat, miltä näyttävät tai punoittaako naama, kun treenaa.

Brittien kampanjassa on piirteitä, joita Suomessa ehkä kritisoitaisiin. Tytöttely ja ulkonäöstä tai seksikkyydestä puhuminen voisi herättää ristiriitoja. Ja tietysti myös miehiä pitäisi kannustaa.

Pakkohan kenenkään ei ole urheilla, mutta kaikilla pitää olla oikeus nauttia liikunnasta. Jokainen on uimarantakunnossa.

Nyt talvikausi on treeneissä takana ja monen pitäisi löytää kesäksi jotain uutta. Miten HS:n videolla esiintyvät naiset tsemppaisivat muita?

”Kaikki naiset ovat kauniita. Se on totta, vaikka nainen itse ei sitä omin silmin hoksaa. Suomalainen on liian arvosteleva omaan kroppaansa nähden. Kauneus pitää vain löytää”, sanoo vatsatanssija Pirjo Adli.

”Tanssin myötä naisellisuus ja rohkeus lisääntyy, enkä tarkoita seksuaalisesti viettelevää rohkeutta, vaan toisenlaista rohkeutta, omanarvontuntoa. Oppii arvostamaan itseänsä”, Adli sanoo.

Painonnostaja Karoliina Paukkala uskoo, että jokaiselle löytyy laji, joka tuntuu heti alusta lähtien hyvältä. Esimerkiksi ylipaino ei ole kaikissa lajeissa ongelma.

”Miksi yrittää väkisin tehdä sellaista, joka ei ole itselle luontaista”, hän kysyy.

”Ei kaikkien kuulu juosta ja lenkkeillä. Pitää löytää laji, joka antaa enemmän kuin ottaa. Laji, jota voi tehdä iloisena eikä niin, että tuntee olevansa huono ja epäsopiva.”

”Pitää saada voimaantumisen kokemuksia, ei kannata tehdä sellaista, joka stressaa ja kuluttaa, kun maailma on täynnä eri urheilulajeja.”

Toivotaan, että myös videolta saa innostusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat