Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahin on ohi ja Suomi nousee taantumasta, uskovat ekonomistit HS:n kyselyssä

Yli 60 ekonomistia vastasi HS:n talouskyselyyn. Heistä 94 prosenttia uskoo, että Suomen taantuma on ohi. Tuhti kasvu alkaa vasta, kun vienti vetää. Nyt ollaan rakentamisen ja kotimaisen kulutuksen varassa.

Marko Junkkari HS
Tommi Nieminen HS

Kun katsoo kuopan pohjalta, hahmottaa alueen valtavan koon.

Yhdeksän torninosturin puomit halkovat taivasta. On auto- ja henkilönostureita, maansiirtokoneita, betoniautoja, jyriä. Tuolla raudoitetaan jotain. Nyt täytyy väistyä – takaa vyöryy kuorma-auto täynnä mursketta.

Helsingin Kalasataman Redi on jättimäinen rakennustyömaa. Työntekijöitä on 550. Kuopan pinta-ala on kolme hehtaaria, syvyys parikymmentä metriä. Parin minuutin välein työmaan yli suhahtaa oranssi metro. Se näyttää epätodelliselta täältä kuopan pohjalta.

Rediin nousee kauppakeskus, pysäköintilaitos, kuusi asuintornia sekä yksi toimisto- ja yksi hotellitorni. Pilvenpiirtäjiksi niitä voi Suomessa kutsua, sillä ne ulottuvat jopa 132 metriin. Nyt niistä on valmiina vasta jalustat, joissa kulkevat hissikuilut. Viereen on valmistumassa Kalasataman uusi terveyskeskus.

Projektin arvo on noin miljardi euroa. Siksi Redi on symboli.

Sami Kero / HS
Nosturien parvi urakoi kauppakeskus Redin työmaamontussa Helsingin Kalasatamassa.
Nosturien parvi urakoi kauppakeskus Redin työmaamontussa Helsingin Kalasatamassa.

Suomen talous näyttää vihdoin kipuavan syvästä kuopasta. Bruttokansantuote romahti vuonna 2009 peräti 8,3 prosenttia. Sen jälkeen toipuminen on ollut hidasta. Suomen talous supistui vuosina 2012, 2013 ja 2014.

Viime vuonna bruttokansantuote kääntyi hienoiseen kasvuun. Sinänsä 0,5 prosenttia ei ole paljon, mutta luku ei ollut enää miinusmerkkinen. Ja mikä parasta: Alkuvuonna kasvu näyttää hieman vauhdittuneen. Tilastokeskus kertoi perjantaina talouden kasvaneen alkuvuonna peräti 1,6 prosenttia.

Taloudessa on siis tapahtunut käänne. Tästä ekonomistit ovat yhtä mieltä.

Helsingin Sanomat kysyi yli sadalta ekonomistilta näkemyksiä Suomen taloudesta. Vastauksia tuli 62. Vastaajista peräti 94 prosenttia kertoi uskovansa myönteisen suunnan jatkuvan Suomen taloudessa.

Otos on kattava, sillä vastauksia tuli ekonomisteilta kaikista taloustutkimuslaitoksista, pankeista, yliopistoista, valtionvarainministeriöstä ja Suomen Pankista.

”Taantuma on vähitellen jäämässä taakse. Vähäisten investointien, työvoimapanoksen supistumisen ja heikon tuottavuuskehityksen vuoksi on kuitenkin suuri riski, että talouskasvu jää pysyvästi hitaaksi”, kommentoi Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti.

Valtaosa ekonomisteista oli Mäki-Fräntin kanssa samoilla linjoilla. Pahin on ohi, mutta varsinaisesta nousuhuumasta ei ole syytä puhua.

Ekonomisteilta kysyttiin myös: onko odotettavissa oleva talouskasvu riittävää Suomen työllisyystilanteen parantamiseksi?

Vastaajista 55 prosenttia vastasi ei. Moni odotti silti pientä paranemista. ”Auttaa hyvin lievästi”, sanoi esimerkiksi Helsingin yliopiston kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen.

Ekonomistien vastauksista piirtyy kuva Suomen talouden tilasta. Teollisuuden eri toimialoilla on nihkeää. Vienti ei vedä. Talouskasvu pohjaa ennen kaikkea kotimaiseen kysyntään.

Talouden valopilkku on rakentaminen. Tilastokeskuksen mukaan rakentaminen kasvoi alkuvuonna 8 prosenttia. Muuttoliike kasvukeskuksiin vauhdittaa asuntorakentamista. Liike- ja kauppakeskusrakentaminen on vilkasta etenkin pääkaupunkiseudulla. Redin lisäksi Helsinkiin on rakenteilla toinen jättihanke, Keski-Pasilan Tripla. Sinne tulee kauppakeskus, joukkoliikenneasema, asuntoja, hotelleja ja toimistoja.

Otetaan siis kaikki ilo irti orastavasta talouskasvusta.

”Positiivinen talouskasvu, hidaskin sellainen, on merkittävämpi tekijä psykologisesti kuin kansantaloudellisesti. +0,1 prosenttia on tunnelmaltaan aivan erilainen kuin –0,1 prosenttia”, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Tässä jutussa etsitään talouden positiivisia merkkejä.

 

Röntgeneitä maailmalle

Heleniuksen Raimo on lopputestaaja. Hän on harvinaisuus, tehdastyöläinen Helsingin kaupunkialueella.

Hänen tehtävänsä on varmistaa, että Planmecan linjalta Herttoniemessä tulee pelkkää priimaa. Yritys valmistaa hammashoitoyksikköjä ja röntgenlaitteita, ja peräti 98 prosenttia myynnistä on vientiä.

Terveysteknologia on globaali buumiala, ja kelpo kevät on ollut myös Planmecalla.

”Näkymät ovat kohtuullisen hyvät, mutta en näe vielä räjähdysmäistä kasvua. Alkuvuoden luvut ovat lähes 10 prosentin kasvua, mutta voisi se olla vieläkin paremmin”, sanoo varatoimitusjohtaja Tuomas Lokki.

Lokin ilonaihe on Yhdysvaltojen talouskasvu ja piristyvät terveydenhoitomarkkinat – sinne vienti vetää.

Sami Kero / HS
Tuotantotyöntekijä Raili Värttiö asensi kesäkuun alussa hammaslääkärin hoitoyksikköä Planmecan tehtaalla Helsingin Herttoniemessä.
Tuotantotyöntekijä Raili Värttiö asensi kesäkuun alussa hammaslääkärin hoitoyksikköä Planmecan tehtaalla Helsingin Herttoniemessä.

Toisen tärkeän vientikohteen Kiinan talous on hidastumaan päin, Euroopassa kasvu taas on hidasta kuin vaivaiskoivulla.

Jos koko Suomen teollisuudella vetäisi kuin Planmecalla, puhuisimme jo talousbuumista. EK:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan teollisuuden luottamus kuitenkin heikkeni toukokuussa, koska valmiiden tuotteiden varastot kasvoivat. Myös teollisuuden tilauskanta on tavanomaista niukempi.

Se tarkoittaa sitä, että juuri nyt talouskasvumme on paljolti kotimaisen kulutuksen – eli meidän perus-Niemisten ja tavis-Junkkarien – uskon, toivon ja lompakon löysyyden varassa.

Liikejuristi näki valon

”Näkyvissä on varovaista valoa”, sanoo Jari Vikiö. Hän on suuren lakiasiaintoimiston Boreniuksen senior partner.

Vikiöllä on näköalapaikka talouden tarkasteluun, sillä Borenius keskittyy liikejuridiikkaan. Se auttaa asiakkaitaan esimerkiksi yrityskaupoissa.

Yritysjärjestelyiden vilkkaus kertoo taloudellisesta aktiviteetista. Kun kasvu kiihtyy, kaupat lisääntyvät. Useimmiten kaikkein suurimmat kaupat tehdään suhdannehuipussa.

Erityisen paljon yritysjärjestelyjä tehdään nyt Vikiön mukaan sosiaali- ja terveyssektorilla sekä energia-alalla. Yrityksistä myös maksetaan paljon, monessa tapauksessa hinnat ovat ylittäneet taantumaa edeltäneen hintatason, Vikiö sanoo.

Uutta on myös se, että kiinalaiset sijoittajat ovat tulleet Suomen markkinoille. Vikiö ei kuitenkaan julista vielä nousukautta alkaneeksi. Pikemminkin yrityksissä on hänen mukaansa hyväksytty ”uusi normaali”.

”Suurin muutos lienee se, että nyt on kääritty hihat ja ryhdytty todella toimimaan tässä uudessa ympäristössä.”

Taksialan syöksy päättyi

Hiljennytäänpä kuuntelemaan hetkeksi helsinkiläistä taksiyrittäjää Pauli Alasta. Jos jokin reagoi nopeasti suhdanteisiin, niin taksitilaukset.

”Hiljaista pitelee. Aikoinaan Helsingin hotelleilla oli jono odottamassa, enää ei ole”, Alanen sanoo.

Buumivuosien kysynnästä on siis turha haaveilla. Alanen on kuitenkin varovaisen optimistinen. Hän näki, kuinka 1990-luvun alun lamassa mentiin syvälle alas, mutta kun pohja saavutettiin, kysyntä vilkastui nopeasti.

”Alkuvuosi on ollut samaa tuttua, mutta tärkeää on, ettei pudotusta ole enää. Silleen valoisana ollaan. Jos ei alaspäin enää mennä, kyllä tässä näkkileivässä pysytään.”

Näkkileipää lupaa myös Taksiliiton tiedottaja Anne Jormanainen. Taksitilausten määrä laski vuodet 2012–2015, mutta vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä lasku pysähtyi. ”Pohja on nyt saavutettu. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella on lähdetty jo pieneen nousuun, ja pääkaupunkiseudulla tilausten määrä on laskenut enää himpun verran.”

Työttömyys ja Google-haut

”Kooveegee” on nuorison suosima räyhäkäs ilmaisu, jolla kehotetaan keskustelukumppania katsomaan asia Googlesta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Joonas Tuhkuri totteli ja katsoi. Hän selvitti, miten ihmisten tekemien Google-hakujen yleisyyden perusteella voi arvioida työttömyyden kehittymistä.

Oletus on siis se, että jos ihmistä uhkaa työttömyys, hän googlaa työttömyyteen liittyviä asioita. Tuhkuri on aiemmin tutkimuksessaan havainnut, että hauilla ja työttömyydellä on korrelaatio. Nyt hän testasi kuuden termin yleisyyttä: työttömyyskassa, työttömyyspäiväraha, ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha, työttömyyskorvaus ja ansiopäiväraha.

Mitä Google-haut kertovat Suomen suhdanteesta juuri nyt?

”Niiden perusteella työttömyydessä ei näy suuria muutoksia lähitulevaisuudessa. Tämän voi tulkita tavallaan hyväksi merkiksi, sillä työttömyys on ollut aiemmin kasvussa”, Tuhkuri sanoo.

Helmat heiluvat

Perjantaina 20. toukokuuta Marimekon perinteisessä muotinäytöksessä Esplanadin puistossa hameiden helmat heiluivat. Se ei ollut hyvä merkki Suomen kansantaloudelle.

Yksi kuuluisimmista – ja erikoisimmista –  talouden suhdanneteorioista koskee hameiden helmojen pituutta. Kyseessä on niin sanottu helmalinjateoria (Hemline Theory), jonka kehitti ekonomisti George Taylor vuonna 1926. Sen mukaan hameiden helmat lyhenevät nousukaudella ja pitenevät taloustilanteen synkentyessä.

Marimekko esitteli näytöksessään kevään ja kesän 2016 mallistoa. Hameiden helmat olivat todella pitkiä, nilkat tuskin näkyivät.

”Helmat ovat koko ajan menneet pidemmiksi”, sanoo Minna Kemell-Kutvonen. Hän toimii Marimekon kodintuotteiden ja kuviosuunnittelun johtajana.

Kemell-Kutvosen mukaan helmalinjateoria on kiinnostava, sillä muoti heijastelee taloutta ja aikaansa ja suunnittelijat ottavat kantaa ajan ilmiöihin. ”Mentaalitasolla kun ajattelee asiaa, niin varmaan nousukaudella on kepeämpi tunnelma. Silloin tulee ehkä laitettua vähemmän vaatteita päälle.”

Kun helmalinjateoria syntyi lähes sata vuotta sitten, korrelaatioon vaikuttivat ilmeisesti myös silkkisukat. Kasvukaudella naisilla oli varaa hankkia silkkisukkia. Tällöin helmat lyhenivät, jotta sukat näkyivät. Teoria ei välttämättä enää pidä kovin hyvin paikkaansa.

”Ihmisten tyylit ovat hyvin pirstaloituneita. Katumuodissa näkee samaan aikaan niin pitkiä, keskipitkiä kuin lyhyitäkin helmoja”, Kemell-Kutvonen sanoo.

Helmojen lyhenemistä hän ei suostu ennakoimaan eikä paljasta Marimekon mallistoja etukäteen.

Voi kuitenkin olettaa, etteivät helmat lyhene ainakaan nopeasti.

”Olemme omaa kestävää tyyliä luova talo. Me emme tee kauhean nopeita äkkikäännöksiä”, Minna Kemell-Kuvonen sanoo.

”Nyt kun on saatu helmat heilumaan, hetki niitä myös heilutellaan.”

Pörssin kello kilahtaa

Kello on viime aikoina kilahtanut tiuhaan pörssitalossa Fabianinkadulla.

Kellon kilautus kuuluu listautumisseremonioihin. Uuden pörssiyhtiön edustajat pääsevät kilauttamaan sitä ensimmäisen pörssipäivän alkamisen kunniaksi.

Toukokuun alussa listautui Qt Group, joka lohkottiin Digiasta. Huhtikuussa pörssin päälistalle menivät Tokmanni, Lehto Group, Siili Solutions ja Taaleri. Maaliskuussa pikkuyhtiöiden listalle First Northiin listautuivat Ahola Transport ja Suomen Hoivatilat.

Viime vuonna pörssilistautumisia oli peräti 12. Vielä muutama vuosi takaperin listautumisia ei ollut käytännössä lainkaan.

Sijoituspalveluja tarjoava Elite listautui First Northiin marraskuun lopussa.

”Listautumisella keräsimme lisää pääomia, jotta voisimme edelleen jatkaa nopeaa kasvua”, sanoo Eliten toimitusjohtaja Daniel Pasternack. Yhtiö on tehnyt puolessa vuodessa 5 yrityskauppaa.

Samppanja kuohuu

Kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa Alkossa myytiin 102 000 litraa samppanjaa, mikä on 6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvu jatkui myös huhtikuussa.

Se lupaa hyvää Suomen taloudelle. Ainakin jos on uskominen Nordean ekonomistia Pasi Sorjosta.

Sorjonen on puhunut samppanjaindeksistä pitkään. Itse hän suhtautuu siihen puolivakavasti, mutta kuten oheisesta grafiikasta näkee, samppanjan myynti ja talouskasvu korreloivat hyvin. Kun yritykset saavat tilauksia, niitä voidaan juhlia samppanjalla.

Alkon tuotekoulutuspäällikkö Jukka Sopenperä uskoo korrelaatioon, vaikka samanaikaisesti samppanja on myös arkipäiväistynyt. ”Jos menee baariin töiden jälkeen, moni tilaa nykyisin oluttuopin sijaan lasin kuohuvaa, usein samppanjaa.”

Sami Kero / HS
Tiina Henriksson ja Ulla Hartikainen joivat torstai-iltana samppanjaa Helsingin Hernesaaren uudessa bileravintolassa.
Tiina Henriksson ja Ulla Hartikainen joivat torstai-iltana samppanjaa Helsingin Hernesaaren uudessa bileravintolassa.
Oopperassa oiva kevät

Kansallisoopperan kevät on mennyt erittäin hyvin, kertoo oopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen.

Tänä vuonna täyttöaste on ollut 92 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että näytökset ovat olleet lähes järjestään täynnä. Vuosi sitten vastaava luku oli karvan verran pienempi eli 91,3 prosenttia. Näytöksiä on kuitenkin ollut viime vuotta enemmän, joten kävijämäärä on noussut selvästi.

Oopperaa ei voi suoraan käyttää suhdannemittarina, sillä menestys on kiinni myös ohjelmistosta. Nyt keväällä suurin hitti oli Oopperan kummitus -musikaali.

”Näppituntumalta sanoisin, että taantuma ei niin suoraan näy meillä. Jos ihmisillä ei ole varaa mennä ulkomaille lomalle, he tulevat oopperaan pienelle lomalle.”

Hitit uhoavat buumia

Vuosien alamäen jälkeen äänitemyynti on kääntynyt Suomessa kasvuun. Äänitetuottajien järjestön IFPI:n mukaan musiikin myynti kasvoi 7 prosenttia tammi–huhtikuussa. Yli puolet kertyi suoratoistopalveluista kuten Spotifystä.

Mitä suomalaiset Spotifystä juuri nyt kuuntelevat? Ja mitä se kertoo taloudesta?

Kuluvalla viikolla Suomen virallisen listan kärjessä on hauskanpitoräppiä. Ykkösenä JVG:n Hehkuu, kakkosena Petri Nygårdin Pannaan Suomi kuntoon ja kuudentena Elastisen Täytyy jaksaa.

”Nyt jyllää hedonismi”, sanoo Universal Musicin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen. Listahiteissä räpätään ryyppäämisestä, seksistä ja hauskanpidosta.

Viikon nousija oli maanantaina julkaistu Teflon Brothersin Hubba Bubba. 80-lukulaisella diskokompilla varustetun biisin kertosäe on tosin pahaenteinen: ”Se kaikki oli vain kuplaa, tiesin että se poksahtaa.”

Äänitemyynnillä on merkitystä talouden tilan hahmottamisessa, jos uskoo amerikkalaista taloustieteilijää Robert Prechteriä. Hänen mukaansa listahitit kertovat talouden tunnelmista. 1960-luvun nousukaudella listoilla jylläsivät optimistiset Beatles ja Beach Boys, 1970-luvun öljykriisin myötä alkoi hevin ja punkin valtakausi. 1980-luvun pörssihuumassa kuunneltiin Michael Jacksonia ja Madonnaa, 90-luvun taantumassa taas apeaa grungea.

Suomalaisten musiikkimakua on tosin vaikea tarkastella Prechterin opein, sillä molli-iskelmän ja hevin suosio kestää suhdanneheilunnan. Taantumavuosien symboli olkoon Arttu Wiskarin vuonna 2011 ilmestynyt Tuntematon potilas. Se kertoi muistisairaan ikäihmisen halusta kuolla pois.

Vienti vetää Vuosaaressa

”Kontit Vuosaaressa liikkuvat todella hyvin, mutta kyse on enemmänkin siitä, että nyt Suomessa jaetaan markkinaosuuksia”, sanoo Vuosaaren sataman johtaja Jukka Kallio.

Vaikka Vuosaaressa tavaraa on kulkenut tammi–huhtikuussa yli 8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, se ei kuitenkaan kerro Suomen vientiteollisuuden tilasta.

Tosiasiassa Suomen vienti oli maaliskuussa 2016 peräti 10 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Vuosaaren modernilla suursatamalla menee hyvin vain siksi, että se on onnistunut kahmimaan konttiliikennettä muilta Suomen tavarasatamilta.

Asuntolainat kasvussa

”Kyllähän Helsingissä markkina vetää, kasvukeskuksissa kauppa käy, mutta syrjäseuduilla haasteet ovat lisääntyneet”, sanoo helsinkiläinen kiinteistönvälitysalan yrittäjä Janne Kumpulainen.

Trendi Helsingissä on nyt Kumpulaisen mukaan se, että kansa ei katso niin paljon koon perään, vaan haluaa asunnon läheltä palveluita, työpaikkoja ja kouluja. Toinen takavuosien iso trendi – täysremonttia vaativien halpojen asuntojen osto – on ohitse.

Kumpulaisen edustamalla Kiinteistömaailma-ketjulla on ollut kelpo alkuvuosi Helsingissä. Kiinteistöjä on myyty 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Se on pääkaupunkiseudun trendi. Suomen Pankin mukaan suomalaiset nostivat huhtikuussa 2016 euromääräisesti enemmän asuntolainoja kuin yhtenäkään kuukautena yli kolmeen vuoteen.

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntokauppa lähti pääkaupunkiseudulla kasvuun jo syksyllä 2015 ja jatkoi kasvua keväällä 2016.

Lennämme taas etelään

Talouden kuumemittari kertoo, kuinka suomalainen matkustaa.

Taantumassa pienituloinen suomalainen pelaa varman päälle ja ostaa risteilyn Tallinnaan tai Tukholmaan. Nousukaudella hän lentää etelään. Hentoa auringonvaloa on tunnelin päässä.

”Tämän kesän valmismatkoista olemme myyneet tässä vaiheessa 75 prosenttia. Samaan aikaan viime vuonna oli myytynä vain 68 prosenttia”, kertoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Matkatoimistoilla on tiedossa kuitenkin haastavat ajat, sillä bisnes on siirtymässä matkatoimistoilta verkkoon ja omatoimimatkailuun. Alan ennustamista helpottaa, että suomalaisturisti on uskollinen kuin kultainennoutaja: Turkin Alanya, Kreikan Kreeta ja Rodos sekä Espanjan Kanariansaaret ovat pysyvästi suosiossa.

Pakettiautoja pk-firmoille

”Kyllähän ne on noi Fordit ja Volkkarit. Vanhempi Hiacekin käy”, kertoo Marko Laine suomalaisten suosimista pakettiautoista.

Hän tietää, sillä hän on Espoon Rinta-Joupin autoliikkeen myyntipäällikkö.

Suomalaiset ostavat taas pakettiautoja. Se lupaa hyvää. Pakettiautoja nimittäin hankkivat erityisesti pienten ja keskikokoisten yritysten omistajat.

”Monen hiljaisen vuoden jälkeen pk-yritysten autokalusto alkaa olla sellaista, että monen on pakkokin jo vaihtaa”, Laine sanoo.

Autokauppa ylipäätään heräsi henkiin syvähorroksen jälkeen. Autoalan keskusliitto arvioi, että vuonna 2016 Suomessa myydään 116 000 autoa, mikä olisi 7 prosentin kasvu edellisvuoteen verrattuna.

Kyse ei ole vain talouskasvusta. Vuodenvaihteessa alennettiin autoveroa, ja vuoden 2015 jälkipuoliskolla oli käytössä romutuspalkkio, jossa autoilija sai 1 500 euron alennuksen uudesta autosta romutettuaan yli kymmenen vuotta vanhan kotteron.

”Autoala on herkkä indikaattori”, sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio. ”Jos mentaliteetti on se, ettei joka päivä tule yt-uutisia eikä ole pelkoa talouden syöksykierteestä, kukkaronnyörit alkavat höltyä.”

Edelleen ollaan silti kaukana autokaupan huippuvuosista, jolloin myytiin 130 000–180 000 autoa. ”Ei tässä vielä paitaa päältä revitä”, Kallio rauhoittelee. ”Mutta voisi ajatella, että ihmisten luottamus ja uskallus auton vaihtamiseen on palautumassa.”

Tyyris liikelounas

Pian 80 vuotta täyttävä ravintola Savoy Helsingin Eteläesplanadilla on isokenkäisten paikka, jossa jo alkuruoat hipovat kolmeakymppiä.

Savoylla on komppaniallinen kanta-asiakkaita, joten sillä menee kohtuullisesti taantumassakin. Hiljaisimmat vuodet olivat 2010–2012. Nyt taas kasvetaan.

”Viime vuosi oli Savoyssa 2000-luvun toiseksi paras. Tänä vuonna vauhti on samaa, tulossa on isot prosentuaaliset kasvuluvut”, sanoo Savoyn ravintolatoimenjohtaja Toni Niemi.

Savoy on ylväästi elitistinen ja melko tyyris, ja Niemi korostaa, ettei Savoy huokeuteen pyrikään. Tähtäin on laadussa. Toki Niemi toivoo, että ylimmässä kerroksessa sijaitseva Savoy olisi aavistuksen helpommin lähestyttävä.

”Ettei olisi kynnystä.”

Laatuhotelli vauhdissa

Radisson Blu Plaza Hotel seisoo kelpo kulmassa Helsingin ydinkeskustassa, sillä se on kulttuurimatkailijoiden Kansallisteatterin ja uhkapelureiden Casino Helsingin välissä.

Halvin kahden hengen huone maksoi verkon hotellivaraussivustojen kautta tämän viikon perjantaina 214 euroa, joten hotelli houkuttelee liikematkailijoita ja aavistuksen varakkaampaa väkeä.

Miltä juuri nyt näyttää? Onko kesä jo tukossa?

”Ollaan muutaman prosentin kasvussa, mutta kesä–heinäkuussa tullaan tekemään ennätyslukuja. Silloin Helsinki täyttyy kansainvälisistä seminaareista ja aasialaisista matkailijoista”, sanoo Radisson Blu Plazan hotellinjohtaja Klaus Ek.

Mitä tarkoittaa ”ennätyslukuja”? Sitäkö todella, että kesä–heinäkuussa hotelli tekee paremman tuloksen kuin kertaakaan aiemmin?

”Sitä. Kokonaisliikevaihdon suhteen.”

Ek sanoo, että Radissonissa kasvua lisäävät erityisesti kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat. He nostavat hotellin kesällä lentoon. Sama vireys koskee meitä suomalaisia. Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset yöpyivät Suomen majoitusliikkeissä maaliskuussa 2016 yhteensä 7,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työpaikkoja tarjolla

Suomessa oli 1. maaliskuuta 2016 yhteensä 48 000 avointa työpaikkaa. Se on 9 prosenttia enemmän kuin tasan vuotta aiemmin. Toisaalta Suomen talouden kohtalonalueella – Helsingin ja Uudenmaan suuralueella – avoimien työpaikkojen määrä väheni.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Minna Wallenius on silti varovaisen optimistinen.

”Voi olla, että työnantajien odotukset ovat vähän positiivisemmat kuin vuosi sitten”, hän sanoo. ”Mutta ei noita voi vielä hirveän vahvana merkkinä ottaa.”

Wallenius rohkaistuu kuitenkin ja puhuu ”vakiintuneesta kasvutrendistä”, sillä myös vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä avointen työpaikkojen määrä kasvoi.

Luomua ja koiranruokaa

Luomuruoka on talouskasvun indikaattori. Sen kohdalla moni kuluttaja joutuu tekemään vaikean periaatepäätöksen: luomuun liitetyt arvot vai lompakon paksuus?

Taantumassa yhä useampi joutuu joustamaan periaatteistaan, sillä luomutuotanto nostaa usein elintarvikkeiden hintaa. Juuri nyt luomun menekki on kovassa kasvussa ainakin S-ryhmässä.

”Tämän vuoden tammi–huhtikuussa luomun myynnin kasvu on ollut 20 prosenttia”, kertoo S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Väitetään myös, että nousukaudella kansa ostaa laadukkaampaa koiranruokaa kuin taantumassa. Ainakin S-ryhmän koiranruokamyynti on vuoden 2016 alussa ollut selkeästi suurempaa kuin vuosina 2012–2015.

”Koska myynnin volyymi ei ole kehittynyt samalla tasolla, voi tulkita, että koiranruuissa on ollut siirtymää arvokkaampiin tuotteisiin”, Alarotu sanoo.

Yhä useampi peni saa siis luksusruokaa. Signaali sekin: taantuma on ohi.

Ahneus voitti pelon

Talous ei ole vain tilastodataa. Se on myös vaikeasti mitattavia henkisiä suureita.

Taantumassa yritykset eivät investoi, vaan ne käpertyvät sisäänpäin ja keskittyvät leikkaamaan kuluja. Nousukaudella taas tulevaisuudenusko lisää taloudellista aktiviteettia, jopa uhkarohkeutta.

Mitä sanoo onnellisuusfilosofi Frank Martela: onko Suomi selviämässä henkisestä taantumastaan?

”Minulla ei ole asiasta mitään tieteellistä näyttöä. En osaa sanoa”, Martela sanoo.

Yrityskonsultti Jari Sarasvuo sen sijaan osaa. Hän kertoo, että talouskasvun viriämisestä on selviä merkkejä.

”Ahneus on voittanut pelon.”

Sami Kero / HS
Ilona Savola ja Pinja Bruun nauttivat kuohuviiniä ravintola Hernesaaren rannassa Helsingissä.
Ilona Savola ja Pinja Bruun nauttivat kuohuviiniä ravintola Hernesaaren rannassa Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat