Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne kannattaisi matkustaa, että sivistys lisääntyisi?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Nimimerkki Rouva Toivonkadulta kirjoittaa: ”Hei Sisko! Kiitokset oivasta ja sivistävästä palstastasi. Tänä sunnuntaina jäin ihmettelemään, mikä mahtaa olla nimimerkki PS Helsingin mainitsema vinskari, joka on teekupin kanssa koditon pöydättömässä olohuoneessa? Google ei osannut asiassa auttaa.”

Veikkaisin viinilasia, mutta ehkä PS Helsingistä voi palata asiaan ja kertoa tarkemmin etymologiasta.

Rouva jatkaa: ”Terveiset vielä nimimerkki Vallilan muijalle: Olen kuullut sanonnasta ikisinkun muunnelman ’jos ei heilaa helluntaina, niin on vapaa koko kesän’. (Lausutaan huokaisten helpotuksesta.)”

 

En ole koskaan käynyt ulkomailla. Olen pienipalkkaisessa työssä, mutta haluaisin kuitenkin lähteä lapseni (8 v) kanssa sivistäville matkoille. Haluan käyttää rahani kokonaistaloudellisesti edullisimmin, eli matkoilla pitää olla laatua. Minne meidän kannattaisi matkustaa, että sivistys lisääntyisi?

– Menolippu

 

Lukupiirissäni on muuan todellinen maailmanmatkaaja. Hän sanoi, että matkailu tosiaan on yksi tie sivistykseen.

”Sivistys on maailman selittämistä ja ymmärtämistä”, hän sanoi.

Toki on myös matkailua, joka ei sivistä tai ole sivistynyttä.

Olennainen kysymys on nyt, millaista matkailusivistystä haemme. Haluatteko omaksua taidetta tai historiaa – tai kohdata toisenlaisia elämänmuotoja ja muiden ihmisten todellisuuksia?

Maailmanmatkaaja sanoi, että hänelle sivistävintä on ollut Kiina, koska se oli niin kaukana omasta kokemuspiiristä. Toisaalta Pariisissa tai Italiassa voi kokea taidetta ja nähdä, ”mitä jonkun Caravaggion valot ja varjot todella ovat”.

”Sivistävää oli myös nähdä Kreikassa se, kuinka käsittämättömän taitavia veistoksia tehtiin tuhansia vuosia ennen kuin me edes piirtelimme tikku-ukkoja kallioon. Toisaalta sivistävää oli vierailla Ranskan Polynesiassa, jossa ihmiset elävät kalastamastaan kalasta, ja samalla nähdä elämäntyylien ja teknologian samankaltaistuminen.”

Taloudellinen puoli vaikuttaa paljon. Matkailija sanoi, että Kreikkaan pääsee verrattain edullisesti.

”Sekä Italia että Kreikka konkretisoivat fyysisesti – raunioissa ja museoissa – sitä, mille eurooppalainen kulttuuri rakentuu.”

Toinen sivistävä vaihtoehto olisi matkustaa jonnekin Eurooppa-keskeisen todellisuutemme ulkopuolelle. Se vain tulee usein väistämättä kalliimmaksi.

 

Hyvä ystäväni etsii vanhaa kansakouluaapistaan, jota sukulaistyttö lainasi mutta ei koskaan palauttanut. Nyt tämä nykyinen raavas mies ja menestyvä yrittäjä suree menetettyä aapistaan. Hän haluaisi palata aapisen maailmaan ja tunnelmaan ja elää uudelleen tärkeitä, kadotettuja hetkiä.

Pystyisitkö sinä, Sisko hyvä, meitä auttamaan? Aapista on käytetty Pohjois-Savossa Varpaisjärven pitäjässä, Jonsan kansakoulussa syksyllä 1964 ensimmäisellä luokalla. Ystäväni muistaa siitä varmuudella vain yhden asian: ö-kirjaimen sivulla oli teksti ”Pöllöt liikkuvat öisin”. Lisäksi hän muistaa kaksi asiaa, jotka ovat olleet joko kyseisessä aapisessa tai toisen luokan lukukirjassa: Iso hauki heitti pyrstöllään vedessä olevan appelsiinin taivaalle, ja appelsiinista tuli aurinko. Kirjassa oli tarina laivasta nimeltä Vellamo.

Soisin ystävälleni sen tunteen, kun hän yhtäkkiä sukeltaa vuosikymmenten taa ja elää syviä muistamisen ja oivaltamisen hetkiä.

– Tarja-Tuulikki Lumikari

 

Hälytin apuun aapisia tutkineen professori Leena Krokforsin sekä Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitajan Päivi Nordlingin. (Instituutin kokoelma on muuten vaikuttava, yli 1 400 aapista ja lukukirjaa).

Krokfors, joka on myös itse tehnyt aapisia, kertoi, että aapinen ja lukukirja ovat aina muodostaneet kokonaisuuden: ”Aapinen on ensimmäisellä luokalla ja lukukirja toisella. Ne ovat aina pari.”

Hyviä uutisia: molemmat asiantuntijat uskoivat löytäneensä oikean kirjan.

Kyseessä on Urho Somerkiven ja kumppaneiden Lasten oma aapinen tai sen lukukirja Lasten oma lukukirja (Otava 1964).

Ystäväsi muisti on kuitenkin tehnyt ehkä hiukan tepposia. Hauki ja appelsiini kyllä esiintyvät lukukirjan ensimmäisessä kappaleessa. Aapiskirjassa on tarina Vellamosta sekä pöllöaiheinen teksti, joka alkaa: ”Miten pöllö laulaa?” Mutta ö-kirjaimen kohdalla on teksti ”möröstä”, joka on pieni peikko.

Nordling selasi läpi useampia tuon ajan kirjoja mutta ei löytänyt mainitsemaasi lausetta. Hän kyllä löysi useita tekstejä, joissa puhuttiin yököistä, jotka lentelevät. Walt Disneyn Aku Ankan kultaisessa aapisessa taas on lause ”Pöllö lentää öisin”.

Todennäköisintä kuitenkin on, että punakantinen Lasten oma aapinen ja sen lukukirja ovat etsimänne teokset. Kirjoja kannattaa kysellä antikvariaatista tai etsiä nettidivareista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat