Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata vuotta sitten Kilpisjärvellä pamahti 150 tonnia venäläisten sotatarvikkeita, mutta jääkäriliikkeen johto ei juhlinut

Neljä suomalaisjääkäriä kävi räjäyttämässä asevaraston Käsivarressa. Pamaus oli ainakin kova, kirjoittaa Ilkka Malmberg Ensimmäisen maailmansodan aikaan -sarjassa.

Sunnuntai
 
Juha Sorri
Jään peittämä Kilpisjärvi toukokuun lopulla vuonna 2001.
Jään peittämä Kilpisjärvi toukokuun lopulla vuonna 2001. Kuva: Juha Sorri

Tasan sata vuotta sitten maailmansota jauhaa jo neljättä kuukautta Verdunia, mutta myös maailman ääressä Kilpisjärvellä pamahtaa kerran kunnolla. Suomalaiset jääkärit räjäyttävät 6. kesäkuuta yöllä venäläisen asevaraston.

Kertomus neljän jääkärin – Heiskasen, Willamon, Suvirinteen ja Relanderin – pitkästä reissusta on jännittävä ja sankarillinen, mutta jääkäriliikkeen johto ei ollut siitä pelkästään mielissään. Eikö tarkoitus ollut ponnistella Suomen itsenäistymisen puolesta eikä käydä sotaa Saksan rinnalla? Venäläisistä jääkärit olivat siviileiksi naamioituneita terroristeja.

Saksalaiset yrittivät värvätä suomalaisia tekemään tihutöitä. Näille ”pommareille” tai ”sprengareille” maksettiin hyvin, mutta kaikki jääkäritkään eivät hyväksyneet sabotaaseja. Ne kuitenkin kiehtoivat varsinkin jääkäreistä nuorimpia ja intomielisimpiä.

Nämä neljä suomalaisjääkäriä olivat lähteneet kuukautta aikaisemmin Lockstedtin leiriltä kohti Kilpisjärveä.

Tietä oli vain Karesuvantoon, ja loppumatka oli kuljettava jalan. Siihen meni kaksi viikkoa. Kaiken aikaa oli varottava venäläisiä ja ruotsalaisia viranomaisia. Reput olivat painavia, sillä niissä olivat räjähdysaineet.

Kilpisjärvi oli kesäkuun alkupäivinä vielä paksussa jäässä. Oli kelirikkoaika, ja Saanan juurelle oli koottu valtava varasto Norjan Skibotniin tuotuja aseita, ammuksia ja sotatarvikkeita. Ne olivat 50 metriä pitkissä ja kymmenisen metriä korkeissa pinoissa.

Aseet ja ammukset olivat matkalla itärintamalle. Venäjä oli eristetty, sillä Saksa oli sulkenut Itämeren, ja tavara piti laivata Norjan satamiin ja kuljettaa hevosilla ja poroilla läpi Lapin radanvarteen. Kierros oli valtava. Näin Suomi tuli vedetyksi mukaan maailmansodan tapahtumiin.

Neljä miestä marssi suoraan asevaraston päällikön, suomalaisen merikapteenin, puheille. He herättivät tietysti taakkoineen epäilyksiä. Jääkärit sanoivat olevansa menossa kalaan Norjaan ja saivat jäädä yöksi.

Yö oli uneton. Miehet nukkuivat räjähdysainereput pään alla ja mauseri kädessä. Yöllä käväisi venäläinen rajasotilaskin ihmettelemässä vieraita.

Aamulla suomalaiskapteeni kehotti miehiä jatkamaan matkaansa. He jäivät kuitenkin jonkin matkan päähän odottelemaan.

Illan suussa he näkivät kapteenin ja yhden vartijan lähtevän kohti Norjaa. Jääkärit palasivat asevarikolle ja puhuttelivat paikalla olevia suomalaisvartijoita. Nämä ymmärsivät tilanteen.

Jääkärit asettivat räjähdyspanoksia ammuskasoihin. Luoteja oli miljoonittain, samoin kranaatteja ja lastuvillaan pakattuja kenttäpuhelimia. Valtavia keriä piikkilankaa.

Puolen yön aikaan varasto lensi ilmaan. Samaan aikaan lähestyi kapteeni, ja jääkärit vangitsivat hänet. Kapteeni pakotettiin revolverin kanssa kirjoittamaan kuitti, jonka mukaan varastoon oli tuotu sotilastarvikkeita Norjasta ja ne olivat matkalla rintamalle. Vartijat pyydettiin todistajiksi. Paperi piti tehdä, se oli saksalaistyyppistä säntillisyyttä.

Lopuksi sytytettiin lastuvillasta vielä komea tulipalo ja lähdettiin hevosella pakoon. Korkea musta savupilvi nousi Saanalta.

Haaparannalta jääkärit lähettivät sähkeen, jossa oli sovittu koodi: ”Sage Maximilian, daß John schon verheiratet ist.” Operaatio oli onnistunut.

Pamaus oli ollut kyllä komea, mutta moisen tavaramäärän tuhoaminen ei ole yksinkertaista. Vaikka varastoa tuhoutui 150 tonnia, tavaraa oli ollut niin paljon, että siitä jäi ehjäksi lähes 90 prosenttia. Maailmansodan mittakaavassa hävikillä ei ollut suurta merkitystä.

Jääkäriliikkeen johto ei juhlinut. Sitä ei ollut informoitu asiasta etukäteen. Suomalaisetkaan eivät välttämättä pitäneet siitä, että sotaa käytiin näin omassa maassa. Pelättiin, että tuhotyö vain provosoisi venäläisiä.

832 päivää rauhaan. Helsingin Sanomat seuraa ensimmäistä maailmansotaa. Edellinen osa Kun tavara tuli pohjoisesta ilmestyi 24. huhtikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat