Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen tuottamat murskausvideot ovat paluu elokuvan alkuhämärään

Miljoonat ihmiset katselevat, kun Lauri Vuohensilta tuhoaa esineitä hydrauliikkaprässillä. Se ei ole ihme, sillä juuri sellaisia olivat ensimmäiset elokuvatkin, kirjoittaa Tommi Uschanov.

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Vuoden erikoisimpia mediailmiöitä niin Suomessa kuin maailmallakin on ollut tamperelainen Lauri Vuohensilta, joka YouTubessa julkaisemissaan videoissa puristaa kasaan erilaisia esineitä sadan tonnin hydrauliikkaprässillä. Videokanavalla on jo yli miljoona tilaajaa, ja sen sisältöä on katseltu sata miljoonaa kertaa.

Puristusvideot tuovat mieleen elokuvatutkimuksen erään avainkäsitteen. Yhdysvaltalainen elokuvan varhaishistorian tutkija Tom Gunning otti vuonna 1986 käyttöön käsitteen ”attraktion elokuva”, johon on sittemmin viitattu lukemattomia kertoja eri yhteyksissä. Latinalaisperäinen attraktio-sana tarkoittaa houkutinta, vetonaulaa, täkyä.

Fiktiivisistä henkilöhahmoista tarinaa kertova elokuva oli pitkään melko tuntematon elokuvan alalaji. Elokuvia alettiin tehdä kaupalliseen levitykseen vuonna 1895, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa niistä oli vuoteen 1906 saakka fiktioelokuvia vain vähemmistö. Pitkä ”koko illan elokuva” tuli yleiseksi vasta noin vuonna 1913, eli sen vakiintuminen kesti lähes 20 vuotta.

Tätä ennen hallitsevana olivat Gunningin analysoimat attraktion elokuvat. Niiden kesto vaihteli puolesta minuutista noin viiteen. Niissä esitettiin jokin yksittäinen asia tai tapahtuma, joka oli uusi ja hämmentävä – ja koko elokuva oli siinä. Katsojille tuotti mielihyvää näytetyn asian pelkkä näkeminen, eikä heille edes yritetty kertoa mitään tarinaa.

Gunning itse huomautti jo viime vuosikymmenellä, että YouTube ja muut digitaaliset videoiden levityskanavat ovat merkinneet puolittaista paluuta varhaisen elokuvan lyhyeen ja tarinoita vieroksuvaan tyyli-ihanteeseen. Mutta miksi sitten juuri murskausvideot edustavat sen uutta tulemista kaikkein puhtaimmillaan?

Videot kuvaavat sitä, kuinka teknologia poistuu normaalilta turvalliselta soveltamisalueeltaan ja jokin asia tuhoutuu tämän seurauksena. Täsmälleen sama aihe oli tavattoman suosittu myös attraktion elokuvissa. Monissa niistä nähdään, miten ihmiselle, esineelle tai tekniselle laitteelle ”käy pahasti”.

Esimerkiksi brittiläisen Cecil Hepworthin 43 sekuntia kestävä How It Feels to Be Run Over (1900) on kuvattu maantiellä. Auto ajaa suoraan kameraa kohti, ja sen kolme matkustajaa vilkuttavat varoitukseksi, mutta turhaan. Kuva pimenee ja filmi loppuu moniselitteiseen tekstiin: ”?? !!! ! Voi! Äiti on varmasti tyytyväinen.”

Sadoissa eri elokuvissa näytettiin samalla tavoin auto- ja junaonnettomuuksia, räjähdyksiä, silpoutumisia tai muita tekniikkaan liittyviä katastrofeja – ilman juonenkuljetusta, ihmissuhteita tai muuta turhaa ylimääräistä.

Näiden elokuvien suosiota on uskottavan tuntuisesti selitetty sillä, että ne vapauttivat psyykkisiä paineita, joita liittyi sellaisiin uusiin ja pelottaviin asioihin kuin autot ja muu tekniikka. Kun eletään epävarmaa ja huolestuttavaa aikaa, katsojien on tyydyttävää saada nähdä, kuinka tuhon omaksi joutuu joku tai jokin muu kuin he itse.

Me emme jää junan alle tai räjähdä vaan tuo joku tuolla valkokankaalla. Samalla tavoin me emme myöskään murskaudu puristimessa, vaan nuo leluautot tai tuo puhelin. Kun katsomme fyysistä puristamista sivusta, se lievittää hetkeksi henkistä puristusta, jonka alaisina joudumme arjessa selviytymään. Mikäpä sen mukavampaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat