Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kympin tyttö pelkää virheitä – ja sulkee samalla itseltään ovia

Sunnuntai
 
Sonja Saarikoski
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Aina välillä sitä miettii: mitä jos kaikki olisi toisin. Siksi toisinaan tulee pohdittua kavereiden kanssa, mitä oikein tekisi, jos ei tätä.

Joku sanoo lääkäriä, toinen palomiestä ja kolmas dramaturgia. Itse vastaan yleensä: jos en kirjoittaisi, haluaisin olla aivotutkija. Aivojen kautta kulkee kaikki, mitä itse kukin maailmasta tietää. Siellä tapahtuvat valinnat, virheet ja viehättymiset.

Neurobiologian kehitystä nyt voi verrata fysiikassa suunnilleen sata vuotta sitten tapahtuneeseen kehitykseen, joka mullisti maailmaa. Silti moni perustavanlaatuinen kysymys on vielä ratkaisematta – vaikkapa se, miten tietoisuus syntyy ja kuinka tieto oikeastaan tallentuu aivoihin.

Fysikaalisella ja neurobiologisella tutkimuksella on yhdistävä piirre: molempiin tarvitaan matematiikkaa. Sen opiskeluun en ole panostanut.

Yläasteen päättötodistuksessa matematiikan numeroni oli kymmenen, joten lukiossa luontevin valinta olisi ollut pitkä matematiikka. Mutta koska olin niin sanottu ”kympin tyttö”, sama numero löytyi monesta muustakin aineesta. Luokassani oli ainakin yksi minua selvästi parempi laskija. Hän teki lukion pitkän matematiikan tehtäviä jo varhain. Siihen minä en olisi pystynyt.

Muihin vertailemalla tulin siihen johtopäätökseen, että olin vielä parempi joissakin muissa asioissa kuin matematiikassa, esimerkiksi äidinkielessä ja musiikissa. Ajattelin, että parempi valita lyhyt matematiikka – keskitytään nyt niihin vahvuuksiin.

Tarinani on tavallistakin tavallisempi. Tutkimusten mukaan juuri tytöt tekevät ”sisäistä vertailua” ja jättävät pois asioita, joissa ajattelevat olevansa vähemmän hyviä kuin toisissa, sanoo matematiikkaan liittyvistä asenteista väitellyt Laura Tuohilampi.

Erityisen vahvana sisäinen vertailu näkyy matematiikassa. Pojilla vastaavaa ilmiötä ei ole ainakaan yhtä voimakkaana. He voivat ajatella olevansa hyviä historiassa ja vähemmän hyviä matematiikassa mutta valita silti pitkän matematiikan.

Tutkimusten mukaan tyttöjen kynnys valita pitkä matematiikka on oleellisesti poikia korkeampi. Siinä missä pojat jonkin verran yliarvioivat taitojaan, tytöt aliarvioivat niitä.

Ero suhtautumisessa alkaa kasvaa jo alakoulussa. Yläkoulun päättyessä tytöt uskovat omiin taitoihinsa paljon poikia vähemmän, vaikka taitotaso on keskimäärin sama, kertoo Jyväskylän koulutuksen tutkimuslaitoksen professori Jouni Välijärvi.

Huomaan saman nopealla kyselykierroksella Facebookissa: entisistä yläastekavereistani pitkän matematiikan valitsi vain kaksi tyttöä, pojista paljon useampi.

Tytöistä molemmat vaihtoivat lyhyeen matematiikkaan. Toinen kertoi, että uskoo tehneensä niin, koska samalla pitkän matematiikan kurssilla ei ollut tuttuja. Kun laskut tuntuivat vaikeilta, hän ei kehdannut kysyä.

Näin olisin varmaan itsekin tehnyt. Kympin tytön logiikka on, että pitäisi osata jo valmiiksi. Ja virheitä, niitä kympin tyttö pelkää enemmän kuin mitään muuta. Parempi jättää vaikealta tuntuvat asiat tekemättä, ettei vain sattuisi mitään.

Tänä keväänä Talousguru-kilpailun voittanut 19-vuotias Maija Löyskä, joka muuten oli ainoa tyttö kymmenen finalistin joukossa, pohtii EK:n blogissa tyttöjen ja matematiikan suhdetta. Hän kirjoittaa:

”Kärsivällisyys todella on ratkaiseva tekijä laskutaitojen kehittymisessä. Se tarkoittaa sitä, että tekee virheitä ja jatkaa yrittämistä niistä huolimatta. Virheiden sietäminen on kuitenkin haastavaa sellaisille, jotka kasvatetaan liian varovaisiksi ja itsekriittisiksi – siis monille tytöille.”

Kasvatetaan. Varovaisuuden ja kriittisyyden asenteet opitaan muun muassa koulussa.

Jos keittiö vanhakantaisesti rajataan naisen alueeksi, on matematiikka stereotyyppisesti miehinen, kirjoittaa maailman parhaaksi opettajaksi ehdolla ollut matematiikan opettaja Maarit Rossi uusimman Pirkka-lehden kolumnissaan.

Vaikka tytöt osattaisiinkin kasvattaa joksikin muiksi kuin numeroita lahnasilmin töllöttäviksi perfektionisteiksi, tarvitaan vielä syy: mitä minä matematiikalla sitten tekisin.

Maarit Rossille kysymys on yhtä hölmö kuin jos kysyisi, miksi ihmisen täytyy syödä. Jo autolla ajaminen ja omista rahoista huolehtiminen vaativat matematiikkaa, hän huomauttaa puhelimessa. Ja koko tulevaisuus pohjautuu matematiikkaan – esimerkiksi se, kuinka ilmastonmuutos ratkaistaan.

Taloustieteenkin kieli on nykyään matemaattinen. Yritysjohto tulee yleensä teknisiltä ja kauppatieteellisiltä, matematiikkaa vaativilta aloilta. Syyt naisjohtajien vähyydelle löytyvät jo koulusta.

Mutta koska yläkouluikäiset eivät ole kovin faktaorientoituneita – aivotutkimuksenkin mukaan aivot ovat valmiit päätöksentekoon vasta 25–30-vuotiailla – suurin merkitys on simppeleillä mielikuvilla, kivoilla kokemuksilla, kavereilla ja kannustuksella, konkreettisilla esimerkeillä. Maarit Rossi esimerkiksi panee oppilaat tilastoimaan toistensa silmien väriä ja sisarusten määrää.

Opiskelemme kieliä, jotta voisimme kommunikoida ihmisten kanssa. Moni matemaattisesti suuntautunut ihminen sanoo, että myös matematiikka on kieli – kaiken lisäksi universaali sellainen.

Vaikka minulle haave aivotutkijan urasta on vain hassua mielikuvitusleikkiä, olisihan universaalia kieltä hienoa osata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat