Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon epävirallinen maailmanmestari on maa, jota ei ole olemassa – saamelaisten joukkue viidenneksi

Jalkapallon epävirallisesta MM-tittelistä kisasivat kansat, joilla ei ole omaa valtiota – maassa, jota ei ole olemassa. Saamelaisilla oli kisoissa oma joukkue.

Sunnuntai
 
FA Sápmi
Saamen jalkapallomaajoukkueessa pelaa nyt kolme suomalaista. Takarivissä vasemmalta Samuli Laitila (numero 9), Jirijoonas Kanth (7) ja Jarkko Lahdenmäki (4).
Saamen jalkapallomaajoukkueessa pelaa nyt kolme suomalaista. Takarivissä vasemmalta Samuli Laitila (numero 9), Jirijoonas Kanth (7) ja Jarkko Lahdenmäki (4). Kuva: FA Sápmi

Oletko koskaan kuullut Chagossaarten jalkapallomaajoukkueesta? Saksa tietysti voitti vuoden 2014 MM-kisat, mutta tiesitkö, että myös Nizzan kreivikunta on jalkapallon hallitseva maailmanmestari?

Ei tiennyt ainakaan Rovaniemen palloseuran puolustaja Jarkko Lahdenmäki, 25, kun hänet kutsuttiin edustamaan Saamen jalkapallomaajoukkuetta Abhasiassa pelattavaan valtiottomien kansojen MM-turnaukseen.

”En ollut kuullutkaan näistä joukkueista tai koko tapahtumasta, kun minua pyydettiin tänne. Youtubesta katselin, millaista jengiä on vastassa”, Lahdenmäki kertoo puhelimitse aurinkoiselta Mustanmeren rannikolta.

Abhasian epävirallisten MM-kisojen takana on jalkapallojärjestö Conifa. Siihen kuuluvat joukkueet edustavat erilaisia itsehallintoalueita tai vähemmistökansoja. Sellaisia kuin Romanian unkarilaiset székelyt, Länsi-Armenia ja chagossaarelaiset, jotka potkittiin 1970-luvulla pois Intian valtamerellä sijaitsevilta kotisaariltaan, Yhdysvaltojen sotilastukikohdan tieltä. Ja tietysti Saamen jalkapallomaajoukkue FA Sápmi.

Saamen joukkueessa on enimmäkseen ruotsalaisia ja norjalaisia pelaajia. Suomalaisia on tänä vuonna mukana kolme: Lahdenmäen lisäksi Abhasiaan lähtivät Samuli Laitila Laajasalon palloseurasta ja Jirijoonas Kanth Kiffenistä. Kaikilla on saamelaistaustaa.

”Isoäiti on Nellimin kylästä Inarinjärven rannalta. Mie en osaa puhua saamea, mutta perinteisiä tapoja, metsästystä ja kalastusta, koitan harrastaa, minkä futikselta aikaa jää.”

Saamen maajoukkue on omalla tasollaan huomattavasti menestyneempi kuin Suomen Huuhkajat. Ainakin maaleja syntyy. Vuonna 2006 FA Sápmi esimerkiksi rökitti Monacon 21–1, ja nyt Abhasian kisojen heti ensimmäisessä ottelussa saamelaiset kävelivät Somalimaan yli numeroin 5–0. Lahdenmäki teki ottelun toisen maalin.

”Alkusarjoissa on vielä aika suuret tasoerot”, Lahdenmäki kuittaa vaatimattomasti.

Isäntäjoukkue Abhasia hautasi kuitenkin saamelaisten mestaruustoiveet torstain puolivälierissä. Se voitti Saamen 2–0, ja saamelaisten on nyt tyytyminen parhaimmillaan viidenteen sijaan.

”Tänään on kolmelta vastassa, mikäs se nyt oli, United Koreans of Japan. Loppuun asti pelataan”, kertoo Lahdenmäki perjantaina.

Georgiasta irtautunut epävaltio Abhasia sai tänä vuonna järjestää MM-kisat ikään kuin lohdutuspalkintona. Etelä-Ossetian ja Abhasian joukkueet jäivät viime vuonna ulos Unkarissa järjestetyistä EM-kisoista, kun kisaisäntä ei myöntänyt niille viisumia. Conifa korvasi asian Abhasialle antamalla sen nyt isännöidä MM-kisoja.

Tänä vuonna epäonni potki sitten romanien joukkuetta, joka ei saanut kaikille pelaajilleen passeja. Sen tilalle nousi Pohjois-Italian itsehallinnosta haaveilevia edustava Padania.

Lahdenmäki kertoo, että puitteet Abhasiassa ovat komeat, vaikka sodan jäljet näkyvät yhä.

”Mie veikkaan, että nämä abhasialaiset haluavat nyt näyttää. Avajaisissa oli hieno meininki, sitten meillä oli Abhasian matsissa 8 000 katsojaa, ja vaihtoaitiossa on oikein nahkaiset kuppipenkit.”

Maattomien joukkueiden keskusjärjestö Conifa korostaa, että politiikka ei kisoihin kuulu. Kansainvälisesti kiistelty Abhasia saa nyt kuitenkin ottaa julkisuudesta kaiken irti. Abhasiaa pitävät itsenäisenä valtiona ainoastaan Venäjä, Nicaragua ja Venezuela – jostain syystä myös Nauru ja Vanuatu.

”En mie osaa politiikasta kommentoida. Onhan tämä tämmöinen kehitteillä oleva maa vielä, ja aika venäläiseltä näyttää. Otteluihin ollaan kuljettu poliisisaattueessa.”

Turnauksen finaali pelataan tänään sunnuntaina. Kirjoitushetkellä finaalijoukkueet eivät olleet vielä tiedossa, mutta välieriin olivat selvinneet isäntäjoukkue Abhasian lisäksi Pohjois-Kypros, Padania ja Punjabin joukkue.

Juttua päivitetty 7.6. klo 10.55: Juttuun on lisätty kilpailun tulokset.

Jalkapallon uusi epävirallinen maailmanmestari on Conifan turnauksen isäntäjoukkue Abhasia. Se voitti finaalissa Punjabin rangaistuslaukauskilpailussa.

Kolmanneksi sijoittui Pohjois-Kypros.

Saamen joukkue sijoittui turnauksessa viidenneksi. FA Sápmi voitti turnauksessa Somalimaan 5-0, United Koreans of Japanin 2-1 ja Länsi-Armenian 3-0. Se kuitenkin hävisi Punjabille 1-0 ja Abhasialle 2-0.

Turnauksessa pelasi 12 maata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat