Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansliapäällikkö Päivi Nerg haluaisi, että jokainen turvapaikan saanut voisi tuoda perheensä Suomeen

Sisäministeriön kansliapäällikkö kertoo, mitä tapahtui viime syksyn kaoottisina viikkoina. Kun turvapaikanhakijoita kuljettanut bussi lähti Torniosta, kuljettaja ei aina tiennyt, mihin oli ajamassa.

Ville Blåfield HS
Mika Ranta HS

Maanantai-ilta 21. syyskuuta vuonna 2015 oli jännittynyt. Tornion kaupunginvaltuusto kävi kolmetuntisen keskustelun kunnan entisen yhteislyseon tilojen vuokraamisesta maahanmuuttajien järjestelykeskukseksi.

Tiukan keskustelun lopuksi äänestettiin: osa perussuomalaisten ja vasemmistoliiton valtuutetuista esitti, että kaupunginhallituksen päätösesityksen vastaisesti järjestelykeskuksen perustamista kuntaan ei sallittaisi.

Torniossa äänestyksen tulosta jännitti myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Oikeastaan päätös valtakunnallisen järjestelykeskuksen perustamisesta oli jo tehty, ja Nergistä päätös tuntui huojentavalta ja järkevältä pöydällä olleisiin vaihtoehtoihin verrattuna. Asia olisi kuitenkin mutkistunut, jos Tornion kaupunki olisi asettunut hanketta vastaan.

”Jos valtuusto oikeasti olisi päättänyt, että ette muuten keskusta perusta, ja me olisimme edenneet suunnitelmassa siitä huolimatta, olisimme tehneet virkavirheen. Se oli kunnan kiinteistö.”

Lopulta Tornion kaupunginvaltuusto hyväksyi järjestelykeskuksen perustamisen äänin 29–14.

Keskus aloitti toimintansa yhteislyseon tiloissa seuraavana aamuna, tiistaina 22. syyskuuta. Noina viikkoina yhdessä yössä toimiminen oli sisäministeriölle, Maahanmuuttovirastolle ja Suomen Punaiselle Ristille tuttua.

Elokuun alusta asti virkamiehet olivat toimineet poikkeustilassa. Kun vielä keväällä Suomeen oli saapunut runsaat 300 turvapaikanhakijaa kuukaudessa, kesän aikana määrä oli hypännyt tuhansiin. Elokuussa turvapaikanhakijoita saapui 2 894, syyskuussa 10 836.

Hallituksessa tilanne kuului sisäministeri Petteri Orpon (kok) rooteliin. Käytännössä poikkeustilan äkkiratkaisuja joutui johtamaan kansliapäällikkö Nerg.

Tällä viikolla Nerg palkittiin johtamistavastaan ja esiintymisistään, kun viestinnän ammattilaisten yhdistys ProCom valitsi hänet Vuoden johtajaksi.

”Johtajana Päivi Nerg on näyttänyt esimerkkiä itsensä likoon laittamisesta sekä ammattimaisesta ja avoimesta toimintatavasta, jolla ylläpidetään yhteiskuntarauhaa kiihkeän kansalaiskeskustelun keskelläkin”, totesi ProComin puheenjohtaja Taina Pieski palkintoperusteluissa.

Maatalous- ja metsätieteiden maisteri, agronomi Päivi Nerg nousi sisäministeriön korkeimmaksi virkamieheksi vuonna 2012, kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen ministerikaudella. Tuolloin hän oli toiminut kolme vuotta valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtajana. Ennen ministeriöitä Nerg oli työskennellyt muun muassa Kuopion yliopistossa, Atrialla ja Lihapolar oy:llä.

Ylennystä kritisoitiin poliittiseksi virkanimitykseksi. Nerg oli pyrkinyt eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa kristillisdemokraattien listalta mutta eronnut puolueesta jäätyään varasijalle – itse asiassa hän ehti olla kristillisdemokraattien jäsen vain kolmen kuukauden ajan.

Oli Nergin valinta alkujaan poliittinen tai ei, ministerin vaihduttua Räsäsestä kokoomuslaiseen Orpoon kansliapäällikön ja ministerin suhde neutralisoitui ainakin sikäli, että enää historiasta ei löydy yhteistä puoluekirjaa.

Toukokuussa 2015 sisäministeriksi noussut Orpo peri ministeriön mukana jo tehtäväänsä asettuneen kansliapäällikön.

Kesän turvapaikanhakijavyöryä kokenutkaan virkamies ei tosin osannut ministerilleen ennustaa.

”Vielä toukokuussa 2015 meidän taitavat analyytikot laativat sisäisen turvallisuuden uhka-analyysiä, ja laajaperäinen maahanmuutto oli listalla kai kahdeksantena”, 58-vuotias Nerg muistelee nyt.

Hän istuu Helsingin Erottajalla Tullihallituksen vanhassa talossa, jonka sisäministeriö on vallannut jouduttuaan evakkoon omien tilojensa peruskorjauksen alta. Väistötilat ovat sokkeloiset, jos kohta juhlavat kaakeliuuneineen ja huoneita jakavine pilareineen.

Kulunutta vuotta muistellessaan Nerg puhuu punnitusti. Kansliapäälliköstä välittyy kriisiä purkaessa kiihkoton mutta jämäkkä kuva – juuri näistä ominaisuuksista häntä kai kiitelläänkin.

Aivan aluksi Nerg pyörittää päätään.

Hän ihmettelee ääneen, miten on mahdollista, että turvapaikanhakijamassat tulivat lopulta EU-maiden rajoille niin suurena yllätyksenä.

”Olin itsekin käynyt Turkin pakolaisleireillä. Oltiin kyllä nähty Syyriasta tulevien paineet, ne ihmiset olivat olleet jo vuosia siinä Euroopan ulkorajoilla. Mutta kenellekään ei ollut tullut pieneen mieleen, että yhtäkkiä pakolaiset lähtisivätkin liikkeelle, ottaisivat määränpääkseen Euroopan.”

Nerg näkee eurooppalaispäättäjien ja -virkamiesten sokeuteen jalonkin syyn.

”Ajatus oli ollut, että kriisit saataisiin ratkaistua. Oltiin niin keskitytty Libyan, Syyrian, Irakin tilanteen ratkaisuun, että tätä vaihtoehtoa ei nähty. Oli oikeasti kaikille yllätys, että ne ihmiset eivät enää kestäneetkään olla siellä leireillä, vaan sieltä alettiin tulla yli.”

Ensimmäiseksi massat näkyivät Välimerellä. Suomen rajoille tilanne ehti elokuun alussa.

”Ruotsin tilanne meidät pysäytti”, Nerg sanoo.

”Kun Ruotsiin alkoi tulla tosi paljon turvapaikanhakijoita, ymmärsimme, että on tapahtumassa jotain sellaista, joka kohtaa kohta Suomenkin. Kun Ruotsista alkoi kuulua, että nämä eivät haluakaan jäädä tänne vaan etsivät rautateitä ja busseja, joilla pääsisivät Haaparantaan, havahduimme.”

Jälleen Nerg jää hetkeksi hämmästelemään.

”Ihmisen maailma on mielenkiintoinen. Sitä ajattelee, että miksi ne Ruotsista tänne tulisi. Että Ruotsiinhan on aina tullut paljon pakolaisia, ei ne ole aikaisemminkaan sieltä Suomeen tulleet.”

Keväällä 2015 Suomessa toimi 17 turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Kesän edetessä kävi ilmeiseksi, että lisää tarvitaan, lopulta lähes kymmenkertainen määrä. Sisäministeriön alaiseen Maahanmuuttovirastoon perustettiin operatiivinen tilannekeskus. Poikkeustilannetta ohjaamaan koottiin kriisijohtamisryhmä, johon kutsuttiin ministeriön, Maahanmuuttoviraston ja poliisin johdon lisäksi Suomen Punainen Risti.

”Sitten tulivat mukaan omilla edustajillaan muun muassa tasavallan presidentin kanslia, valtioneuvoston kanslia ja ulkoministeriö. Koko valtioneuvosto oli jossain vaiheessa mukana. Alkoi tulla rajapintoja joka puolelle.”

Kriisijohtamisryhmän istuntoja johti paikalla ollessaan sisäministeri, muutoin kansliapäällikkö Nerg. Ryhmä kokoontui sisäministeriön Erottajan-tilojen kuudennessa kerroksessa joka päivä.

Joka päivä myös ryhdyttiin jakamaan yhteinen tilannekuvaraportti, joka tilattiin keskusrikospoliisilta. Raportissa seurattiin Suomeen päivittäin saapuneiden turvapaikanhakijoiden ja perustettujen vastaanottokeskusten määrää ja niiden ympärillä tapahtuneita erikoistilanteita, kuten viranomaiset rähinöitä ja mielenilmauksia kutsuvat.

”Päätöksentekokyky oli joka päivä siinä saman pöydän ympärillä.”

Ja päätöksentekokykyä todella tarvittiin. Seitsemäntoista vastaanottokeskuksen käytävätkin alkoivat pullistella ylipaikoille otetuista turvapaikanhakijoista, ja oli äkkiä keksittävä kymmeniä kouluja, leirikeskuksia ja entisiä hotelleja, jotka voitaisiin muuttaa uusiksi vastaanottokeskuksiksi.

Kaisa Rautaheimo / HS
Tornion linja-autoasemalla jonotettiin Kemin-bussiin syyskuussa 2015.
Tornion linja-autoasemalla jonotettiin Kemin-bussiin syyskuussa 2015.

”Kun Torniosta lähti bussilastillinen turvapaikanhakijoita, heille piti löytyä vastaanottokeskus. Järjestelykeskuksen perustamisesta alkanut viikko oli pahinta aikaa. Silloin piti joka ilta löytää sille seuraavalle bussilastille tai kahdelle tai kolmelle uusi vastaanottokeskuspaikka. Käytännössä se tarkoitti uuden keskuksen perustamista. SPR teki siinä valtavan työn.”

Nergin kuvaus kaoottisimmista öistä on lennokas.

”Kun Torniosta lähti bussi, bussikuski ei tiennyt, mihin turvapaikanhakijat viedään. Hän lähti ajamaan etelään, ja yön aikana tuli tieto, että minne. Hirveällä kiireellä tehtiin vuokrasopimuksia, osa takautuvastikin. Onneksi oli olemassa pykälät, että se oli mahdollista.”

Nerg viittaa lakimuutoksiin, ”järjestelykeskuksen perustamispykäliin”, jotka oli tehty 1990-luvun taitteessa, kun pelättiin Neuvostoliiton hajoamisen vaikutuksia. Poikkeustilanteessa myös esimerkiksi kilpailutussääntöjä voidaan EU:n vastaanottodirektiivin mukaisesti ohittaa.

Tuohon vaiheeseen liittyy myös kansliapäällikkö Nergin suurin itsekritiikki kaoottisen syksyn toiminnasta. Kun vastaanottokeskuksia jouduttiin perustamaan hetkessä, jäi uuden keskuksen isäntäkunta monesti tiedonkulussa hännille.

”Ei kenelläkään ollut mitään mahdollisuuksia informoida paikallisia vaikka Vääksyssä, kun se keskus piti yön aikana perustaa. Aamulla vain bussi tuli pihaan. Ei kerta kaikkiaan ehditty edes kunnanjohtajaa informoida, että tämä alkaa huomenna.”

Jos turvapaikanhakijat onnistuivat yllättämään korkeat virkamiehet ja ministeriön analyytikot, onnistuivat siinä myös kantasuomalaiset.

Sosiaalisessa mediassa, kansliapäällikölle aiemmin tuntemattomissa verkkojulkaisuissa ja vastaanottokeskusten ympärillä eri puolilla Suomea alkoi voimistua kriittinen ääni. Sävy, jollaista Nerg ei ennen kansalaiskeskustelussa ollut kuullut.

”Ei me sitäkään osattu ennustaa, sitä ilmapiirin muutosta. Ei ymmärretty, että kun tulee tällainen ulkoiseksi koettu uhka, johon liittyy niin paljon pelkoa herättäviä asioita… Kun tulee pääsääntöisesti islamilaistaustaisia, pääosin nuoria miehiä. Että sellainen pelkotila herättää tässä yhteiskunnassa nukkuvan karhun”, Nerg pohtii.

Yleensä hyvin vakavana esiintyvää kansliapäällikköä jopa hieman hymyilyttää, kun hän muistelee uutiskuvia nahkatakki päällä ja kännykkä kädessä Haaparantaan saapuneista nuorista miehistä. Yhdistelmä tuntui olevan monelle kantasuomalaiselle käsittämätön ja turvattomuutta kylvävä.

”Yhtäkkiä ajatellaan, että meidän kaikkien ongelmien syy ovat ne turvapaikanhakijat. Siihen liittyi paljon pelonsekaista mielipidettä, johon linkittyi vahvasti se, että minulla itselläni menee huonosti ja sen syypää on tuo toinen.”

”Ihmisille, jotka jollain tavalla kokivat, että yhteiskunta oli heitä potkinut päähän, meistä tuli tämän yhteiskunnan pahimmat luopiot. Turvapaikanhakijoista ja meistä, jotka tilannetta hoidimme. Nyt kritiikki on jo jonkin verran laantunut, mutta aina jos joku asia on julkisuudessa tai on itse tv-lähetyksessä, niin seuraavana päivänä kaikki tulee taas silmille.”

Nergiä kummeksutti erityisesti, että kriittiseen huutosakkiin liittyi kansanryhmiä, joita aiemmat yhteiskunnan kriisit eivät ole provosoineet.

”Se oli outo piirre, että oli keskiluokkaistakin väkeä, joka ei ymmärtänyt, mistä on kyse. Sellaisia ihmisiä, jotka normaalisti suhtautuvat asioihin rauhallisesti. Tässä ei ollut enää kyse vain ääriliikkeistä.”

Vaikka lienee rehellistä myöntää, että uusi tilanne ja monet uutiskuvat olivat häkellyttäviä virkamiehillekin.

”Oli ihmisiä, jotka tulivat taksilla Tukholmasta Haaparantaan. Oli siinä piirteitä, joita me viranomaisetkin ihmeteltiin, että mistä tässä on kyse.”

Tilannekuvaraportti kertoi, että joukossa oli myös järjestelmän väärinkäytöksiä ja rikollisuutta. Silti kansalaisten pelko ja turvapaikanhakijoita kohtaan osoitettu aggressio yllättivät Nergin. Kansalaiskeskusteluun ei kuitenkaan ollut pakko ottaa kantaa – toisin kuin poliittisten päättäjien avauksiin.

”Jos joku poliittinen päättäjä sanoo, että ’rajat kiinni’, niin mehän joudutaan oikeasti tekemään valmiussuunnitelmat sen varalta.”

Ruotsin rajan sulkemista esittivät ratkaisuksi yksittäiset perussuomalaiset poliitikot. Sisäministeriössä laadittiin asiallinen suunnitelma esitetyn politiikan käytännön toteutukseksi.

”Mietittiin, että silloin varmaan otetaan rajamiehet itärajalta Haaparantaan, perustetaan uusi rajanylityspaikka… Virkamiehessä tällainen keskustelu herättää sen ajatuksen, että jos nyt syntyy tällainen ajatus, niin meillähän täytyy olla suunnitelma valmiina. Se suunnitelma tehtiin silloin nopeasti.”

Nerg on tyytyväinen, että valtakunnallisen järjestelykeskuksen perustaminen voitti suunnitelmana länsirajan sulkemisen.

”Meillä oli kuitenkin kykyä käydä jollain tavalla analyyttista keskustelua siinä tilanteessa, todistaa, että tuo ei ole järkevää. Että järjestelykeskus on viisaampi ratkaisu. Ja poliittisilla päättäjillä oli valmiutta tehdä se päätös.”

Kun järjestelykeskus oli perustettu ja sitä seurannut kaoottisin viikko oli ohi, kansliapäällikkö Nergin valtasi helpotus. Hallinnan tunne palasi.

”Tuntui, että nyt me taas tiedetään, miten tämä homma hoituu. Kaikki voima pystyttiin panemaan siihen, että saatiin vastaanottokeskuksia pystyyn.”

Enimmillään vastaanottokeskuksia oli toiminnassa 140. Tämän vuoden maaliskuusta alkaen keskuksia on alettu jo sulkea vähentyneen tarpeen vuoksi.

Kriisijohtamisryhmä harvensi päivittäiset kokoontumisensa tammikuussa kahteen kertaan viikossa. Nyt ryhmä kokoontuu enää joka toinen viikko. Keskusrikospoliisin tilannekuvaraportti on muuttunut viikoittaiseksi.

Helmikuussa turvapaikanhakijoiden määrä laski alle tuhannen, ja maaliskuussa palattiin viime vuoden kevään tasolle, jolloin turvapaikanhakijoita saapui kuukaudessa alle 400.

Mika Ranta / HS
”Kenellekään ei ollut tullut pieneen mieleen, että yht’äkkiä pakolaiset lähtisivätkin liikkeelle, ottaisivat määränpääkseen Euroopan”, Päivi Nerg kertoo.
”Kenellekään ei ollut tullut pieneen mieleen, että yht’äkkiä pakolaiset lähtisivätkin liikkeelle, ottaisivat määränpääkseen Euroopan”, Päivi Nerg kertoo.

Samaan aikaan, kun tilanne on rauhoittunut, Suomen turvapaikanhakijapolitiikka on kiristynyt – tai ehkä rauhoittuminen on kiristyneen politiikan seurausta. Toukokuussa kansliapäällikkö Nerg matkusti Afganistanin Kabuliin neuvottelemaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakolaisten palauttamisesta.

Matkalla sovittiin, että Suomi ja Afganistan ”tehostavat yhteistyötä vapaaehtoisesti Afganistaniin palaavien turvapaikanhakijoiden paluun järjestämisessä”.

”Kun aidosti kuunteli siellä, mitä Afganistanissa tapahtuu, ja näki sen tilanteen, niin kyllä minä ymmärrän, että sieltä lähdetään. Kun kysytään, että ovatko nämä elintasopakolaisia, lähteneet vain hakemaan parempaa elämää, niin minä ajattelen, että täytyy olla aikamoinen intiaani, että vain siitä syystä tekee tämän matkan, kotoansa lähtee. Kyllä siellä aina joku syy on.”

”Mutta toisaalta Kabulin arki myös yllätti. Kun siellä katsoi paikallisia, niin lapset menivät kouluun, monelta osin elettiin ihan normaaliakin elämää. Joku Syyria on sitten taas ihan toisenlainen. Eihän sinne ole menemistä.”

Työskennellessään valtiovarainministeriössä Nerg joutui osaltaan hoitamaan Suomen osuutta Kreikan velkakriisissä. ”Se oli tähän verrattuna lainausmerkeissä helppo kriisi. Tämä laajaperäinen maahanmuutto herättää vielä eri tavalla kansallistunteita, tähän sotkeutuu uskontoja.”

Ja uskomattomia, traagisia ihmiskohtaloita. Kuluneilla viikoilla Suomessa on herättänyt kohua tiukentuneen perheenyhdistämispolitiikan kuvaksi muodostunut irakilaisperheen äidin ja kolmevuotiaan lapsen käännytyspäätös. Korkein hallinto-oikeus antoi sille maanantaina täytäntöönpanokiellon. Se on voimassa, kunnes KHO päättää valitusluvasta.

Tätä haastattelua tehtäessä tuo kohu ei vielä ole noussut julkisuuteen, mutta perheenyhdistämis- ja -erottamispolitiikasta Nerg puhuu silti. Hänelle itselleen – perheelliselle ihmiselle – perheenyhdistämisen vaikeuttaminen on ollut koko vyyhdin vaikein kysymys.

”Minulla on sellainen perusymmärrys ihmisen elämästä, että jos saat jostain oleskeluluvan, haluaisit perheen sinne kanssasi. Kotoutumisenkin kannalta se olisi tärkeää. Toivoisin, että me Euroopassa löytäisimme mallin, jolla se olisi mahdollista.”

Nerg sanoo ymmärtävänsä politiikkaa, jolla pyritään karsimaan Suomen ”vetovoimatekijöitä” turvapaikanhakijamassojen kohdemaana.

”Mutta toisaalta on tämä inhimillinen puoli. Haluaisin luoda mallin, jossa jokainen turvapaikan saanut voisi tuoda perheensä mukanaan. Se ehkäisisi myös monia turvallisuusuhkia, joita kohtaamme turvallisuusviranomaisina.”

Nyt virkamiesten ja Punaisen Ristin katse on kääntynyt akuutin kriisin hoidosta seuraavaan vaiheeseen, mahdollisesti turvapaikan saavien uusien suomalaisten kotoutumiseen.

Vaikka mistä sitä tietää, mitä seuraava maailmanpolitiikan perhosen siivenisku saa aikaan.

”Kyllä tämmöisten yllättävien tilanteiden hallinta tulee olemaan monimutkaistuvassa maailmassa aina vain vaikeampaa. Turha tuudittautua hallinnan tunteeseen”, Päivi Nerg sanoo.

Rauhallisella nuotillaan hän kuitenkin vakuuttaa, että syksyn kaaoksesta on opittu. Että nyt tilanne on hallinnassa.

”Tässä vaiheessa minulle aina sanotaan, että noin te vuosi sittenkin sanoitte.”

Kansliapäällikkö naurahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat