Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Rooman klubi ennusti, ja miten ennustukset toteutuivat?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Rooman klubin ”maailmanmalli” julkaistiin HS:ssä 22.2.1972.
Rooman klubin ”maailmanmalli” julkaistiin HS:ssä 22.2.1972.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Menkäämme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

 

1970-luvulla oli kova sana Rooman klubi ja sen ennuste maailmanlopusta. Ainakin öljyn piti loppua 20 vuodessa ja muunkin elollisen heti sen jälkeen. Wikipediassa on mainittu, että ihmiskunnan muutos on ennustettu osapuilleen oikein. Muut ennustukset on ”unohdettu”. Mitähän he silloisten lehtitietojen mukaan ennustivat ja miten ne toteutuivat, mieluummin ilman uusia jälkiviisaita selityksiä?

– Tapio

 

Vuonna 1968 perustettu Rooman klubi on tulevaisuudentutkimuksellinen keskustelufoorumi. Klubi on edelleen olemassa.

Suurinta huomiota Rooman klubi sai tosiaan 1970-luvulla. Erityisen kiinnostava oli klubin vuonna 1972 julkaisema Kasvun rajat -raportti. Massachusettsin teknillisen yliopiston professorien laatima kirja ylitti uutiskynnyksen myös Helsingin Sanomissa.

Muistat kuitenkin raportin ennustuksen hieman turhan synkkänä.

Alla oleva raportista kopioitu ”maailmanmalli” julkaistiin 22.2.1972. Saman vuoden lokakuussa lehdessä kerrottiin, että ”Kasvun rajat päätyi siihen johtopäätökseen, että kaikenlainen kasvupolitiikka johtaa viimeistään ensi vuosisadan puolivälissä romahdukseen”.

Raportin johtopäätökset eivät kuitenkaan olleet aivan näin suoraviivaisia, vaan siinä pohdittiin useampia vaihtoehtoja.

Vuonna 2014 Melbournen yliopisto teki selvityksen, miten hyvin kehitys vuoteen 2010 asti vastasi alkuperäisen raportin niitä ennusteita, joissa oletettiin, ettei ihmiskunta muuttaisi kurssiaan. Osumatarkkuus oli hyvä.

Väestönkasvu oli, kuten mainitsitkin, mennyt suunnilleen ennustetusti.

Henkeä kohden mitattuna teollisuustuotanto oli kasvanut ennustettua hieman hitaammin mutta ruuantuotanto ja palvelut puolestaan ennustetta nopeammin.

Helposti hyödynnettävät luonnonvarat, erityisesti öljy, eivät olleet huvenneet aivan yhtä nopeasti kuin ennustuksissa. Saasteiden kasvu ei ollut ollut ihan yhtä nopeaa kuin oli ennustettu, mutta samansuuntaista.

Kaikkiaan erot ennusteiden ja toteutumien välillä eivät olleet isoja.

Raportin uutisoinnista tuttua käännettä alaspäin ei ollut vielä havaittavissa, mutta tämäkin sopii vielä vuoden 1972 ennusteeseen. Kuten ”maailmanmallista” voi nähdä, käännekohdan arvioitiin tulevan noin vuodesta 2015 alkaen, mahdollisesti 2020–2030-luvuilla.

Myöhempikin ajankohta on mahdollinen. Ensimmäisen painoksen mukaan kasvun rajojen ennustetaan tulevan esiin sadan vuoden sisällä, siis noin vuoteen 2072 mennessä.

Kasvun rajoja on myös päivitetty useampaan otteeseen, viimeksi vuonna 2004. Päivityksessä pohditaan useita erilaisia skenaarioita, joista osassa romahdus olisi vältettävissä muun muassa torjumalla saasteita ja tehostamalla maataloutta ja luonnonvarojen hyödyntämistä.

 

Vietimme illan laivalla, sumu oli kova. Jos jostain syystä tällainen suuri ruotsinlaiva ajaisi täyttä nopeutta suoraan päin Kauppatoria, kuinka pitkälle se päätyisi?

– Laivamatkaajat

 

Kuvaamasi skenaario on hyvin epätodennäköinen, sillä ruotsinlaiva ei pääse täyttä 21,5 solmun vauhtia läpi Kustaanmiekan salmesta.

Mikäli laiva kuitenkin alkaisi vielä Suomenlinnan jälkeen kiihdyttää kohti Kauppatoria, olisi tikkaremmin asiantuntijoiden mukaan siinä ja siinä, pääsisikö laiva rantaan asti.

Ison ruotsinlaivan vaatima vähimmäissyväys on noin 6,8 metriä. Vauhdin kiihtyessä laiva ui kuitenkin syvemmällä, matalassa rantavedessä jopa yhdeksässä metrissä. Kauppatorin satama-altaan syvyys taas on torin uloimman osan, Keisarinlaiturin, kohdalla noin kolme metriä.

Laiva siis osuisi satama-altaan pohjaan jo noin sadan metrin päässä rannasta. Ensin sitä hidastaisivat muta ja lieju, mutta pian se ottaisi kosketuksen myös kallioon.

Kallio nostaisi laivan keulaa ylös. Samalla pohja saisi huomattavia vauriota hankautumisesta kalliota vasten.

Tästä huolimatta laivan vauhti voisi riittää ajamaan sen Keisarinlaiturin rantavalliin. Valli luultavasti murtuisi jonkin verran, mutta suuremmat vahingot kärsisi kuitenkin laiva. Rantavalliin laiva myös viimeistään pysähtyisi eikä nousisi torin päälle.

Torstin tikkaremmi on myös Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat