Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aamiainen on päivän paljastavin ateria

Heti heräämisen jälkeen ei tehdä jänniä kokeiluja, vaan turvaudutaan rutiineihin. Juuri siksi aamiainen kertoo nauttijastaan paljon, kirjoittaa Venla Rossi.

Sunnuntai
 
Venla Rossi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Vaihdoimme ystävän kanssa ruokaan liittyviä tapojamme viikoksi. Hänen piti opetella kokkaamaan kotona, minun syömään ulkona ja hakemaan take away -ruokaa. Kokeilu oli jännittävä, opettavainenkin. Vain yksi asia tuntui sietämättömältä. Aamut.

Normaalisti aamuni menevät näin: herään, juon kahvia ja luen lehden. Siinä vierähtää helposti yli tunti. Ystävälläni on tapana sännätä sängystä suihkuun ja siitä suoraan vakiokahvilaan. Näin minunkin olisi siis pitänyt toimia vaihtoviikon ajan, mutta keskiviikon jälkeen en enää pystynyt siihen. Ystävä taas koki päivän valuvan käsistään sillä aikaa, kun hän boksereissaan opetteli keittämään puuroa.

Kumpikaan ei oikein tiennyt, missä vaiheessa pitäisi pestä hampaat.

Ruokaan liittyy tunteita ja rutiineja, eivätkä ne milloinkaan ole niin tärkeitä kuin aamuisin. Kun ihminen on puoliksi unimaailmassa, hän on suojaton. Hänen on yön tiedottomuuden jälkeen rakennettava itsensä uudestaan ja varustauduttava alkavaan päivään.

Kirjailija Hunter S. Thompson kutsui aamiaista ”psyykkiseksi ankkuriksi”. Kirjallisuudessa ja elokuvissa aamiainen on usein ateria, joka kertoo henkilöhahmosta eniten. Miksi? Koska on syytä olettaa sen toistuvan samantyyppisenä joka päivä. Lukija voi muodostaa mielikuvan Tolkienin hobittien luonteesta pelkästään sen tiedon perusteella, että heidän päiväjärjestykseensä kuuluu kaksi aamiaista.

Suomalaiset ovat nykyään ruuan suhteen ennakkoluulottomampia kuin ennen, mutta eivät ennen lounasaikaa. Puolinukuksissa ei tehdä jänniä kokeiluja.

Päivän ensimmäinen ateria kertoo paitsi kirjojen hahmoista, myös meistä itsestämme: viihdymmekö kotona, onko aikataulu aina liian tiukka, arvostammeko enemmän herkuttelua vai terveysvaikutuksia?

Helsingin yliopiston dosentti Mari Niva kertoo, että aamiaiskulttuuri muuttuu Suomessa hitaasti. Tämä havaittiin suuressa tutkimuksessa, joka tehtiin Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa. Siinä verrattiin vuonna 1997 syötyjä aterioita vuonna 2012 syötyihin.

Paljastui, että viidentoista vuoden aikana suomalaisten aamiaiset eivät olleet juuri muuttuneet.

Hiilihydraattien välttelystä on puhuttu paljon. Silti yleisin ruoka suomalaisissa aamiaispöydissä vuonna 2012 oli edelleen leipä. Meillä syödään myös paljon puuroa. Ruotsissakin puuro on ollut aiemmin suosittua, mutta viime vuosina kananmuna on kiilannut sen edelle. Suomessa perinnearvot tuntuvat olevan proteiiniarvoja tärkeämpiä.

Jotkut väittävät, että heidän elimistönsä on erilainen. ”Ei vain tule nälkä ennen puoltapäivää.” Tunne on varmasti todellinen, mutta syy tuskin liittyy fysiologiaan. Todennäköisempää on, että illan viimeinen ateria on nautittu myöhään ja se on ollut raskas. Samasta syystä esimerkiksi Italiassa aamiaiseen kuuluu perinteisesti vain pieni leivonnainen ja kahvi: Etelä-Euroopan syömiskulttuuri painottuu iltaan.

Aamiaista on väitetty ravitsemuksellisesti päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kaikki vitamiinit pitäisi tankata jo aamulla.

”Ravitsemusterapeutit ovat yksimielisiä lähinnä siitä, että aamiainen kannattaa syödä. Sen väliin jättämisestä seuraa usein ahmimista myöhemmin päivällä”, Mari Niva kertoo.

Nykyajan ihmiset haluavat ruualta elämyksiä, mutta heillä on kiire. Siksi asioita pyritään tiivistämään, tutkija toteaa. Jos arkena aamiainen välillä jääkin syömättä, nautitaan se viikonloppuna pitkän kaavan mukaan. Silloin jo nimestä kuulee, että kyseessä on usein kahden aterian yhdistelmä: breakfast ja lunch ovat yhdessä brunch, brunssi.

Helsingin Kalliossa on nykyisin leipäjonojen lisäksi brunssijonoja. Brunssista onkin tullut gentrifikaation eli asuinalueiden keskiluokkaistumisen symboli. Helsingissä alkaa viikonloppuisin olla vaikeaa saada yhdeksältä aamulla kahvikupillista tai yhden maissa lounasta, sillä joka paikassa tarjotaan vain brunssia.

Toimittaja David Shaftel kirjoitti kaksi vuotta sitten New York Timesissa, että brunssi sopii hyvin nykykulttuuriimme, jossa aikuistumista halutaan lykätä yhä pidemmälle. Ja onhan brunssissa ihana hedonismin vivahde: nukutaan myöhään ja ahmitaan herkkuja herkkujen perään. Brunssin yhteydessä nautittu lasi kuohuviiniä tuntuu vähemmän syntiseltä kuin kolmostuoppi naapuribaarissa, vaikka promillemäärä olisi sama – ja kello yksitoista aamupäivällä.

Ei ole ihme, että brunssista on Suomessakin tullut niin suosittu. Me rakastamme seisovaa pöytää, jossa saa varmasti syödä itsensä kylläiseksi. Suomalainen ruokataivas oli vuosikymmeniä ruotsinlaivan buffet. Brunssi on usein siitä vain hieman hienostuneempi muunnos. Viime aikoina on tosin näkynyt pieniä merkkejä siitä, että pöytiin tarjoiltu aamiainen mietittyine annoksineen on yleistymässä, kenties jopa syrjäyttämässä brunssin.

Monet selaavat nykyään aamiaisella älypuhelinta tai tablettia. Ymmärrän sen, vaikka pidän enemmän sanomalehdestä. Minulle kahvin lisäksi tärkeintä aamulla on yhdessäolo asuinkumppanin kanssa, mutta ei puhuminen. Siihen olen valmis vasta aamiaisen puolivälissä. Lehti tai puhelin antaa syyn juoda kahvia yhdessä, hiljaa. Ne ovat tärkeitä hetkiä.

Muusikko Johnny Cashilta kysyttiin kerran eräässä haastattelussa, mikä on hänen käsityksensä taivaasta. Laulaja vastasi kuudella sanalla. ”This morning, with her, having coffee.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat