Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko euro Suomen valuutta vuonna 2026, vapautuuko kannabis? Vastaa HS:n suureen tulevaisuuskyselyyn

Mitä tapahtuu kymmenen seuraavan vuoden aikana? HS kerää lukijoiden arvioita tulevaisuudesta.

Sunnuntai
 
Jussi Nukari / lehtikuva
Kuluva vuosi näyttää hyvältä saimaannorpalle, mutta uskotko norpan selviävän kymmenestä seuraavasta vuodesta?
Kuluva vuosi näyttää hyvältä saimaannorpalle, mutta uskotko norpan selviävän kymmenestä seuraavasta vuodesta? Kuva: Jussi Nukari / lehtikuva

Hajoaako euro? Loppuuko pakkoruotsi? Vapautuuko kannabis? Entä miten käy saimaannorpan?

Läheinen tulevaisuus yliarvioidaan, kaukainen aliarvioidaan, kirjoitti viestinnäntutkija Osmo A. Wiio aikanaan.

Ja katso, onko kymmenen viime vuoden aikana arkemme kuitenkaan mullistunut? Tai onko sitä järisyttänyt mikään muu esine kuin älypuhelin?

Nyt haluamme tietää, mitä uskotte tapahtuvan kymmenen seuraavan vuoden aikana. Siksi olemme koostaneet kyselyn, jossa on 20 tulevaisuuteen liittyvää väittämää. Se käsittelee vuosikymmeniä puhuttaneita aiheita, asevelvollisuutta ja pakkoruotsia, mutta myös mitättömämpiä kysymyksiä.

Haluamme tietää, milloin Suomen seuraava uusi ydinvoimala mielestänne käynnistyy ja onko Suomessa kymmenen vuoden kuluttua enemmän hyppyrimäkiä kuin mäkihyppääjiä. (Nyt hyppääjiä on hieman yli kolme per mäki.)

Kysymykset ovat yksinkertaisia: uskotko, että jokin väittämä tapahtuu vuoteen 2026 mennessä ja jos, niin minä vuonna. Kyse on silkasta spekulaatiosta, joten jokainen vastaus on yhtä oikea tai väärä.

Väittämissä olemme pyrkineet äärimmäiseen konkretiaan, mutta jos jokin sanamuoto jää epäselväksi, tuhahda paheksuvasti ja tulkitse se, kuten parhaaksi näet.

Lisäksi huomioi vastatessasi, että kyse ei ole siitä, pidätkö asioita positiivisina tai negatiivisina muutoksina, vaan ainoastaan siitä, uskotko muutosten tapahtuvan.

HS julkaisee myöhemmin laajan lähitulevaisuutta ja sen ennustamista käsittelevän artikkelin, jossa kyselyä käytetään aineistona.

Jussi Nukari / lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat