Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoinen ei saa puhua mustista eikä mies feminismistä – saako kukaan sanoa enää mistään mitään?

Kun valkoinen puhuu mustista tai mies feminismistä, moni älähtää. Se, kuka puhuu, tuntuu olevan tärkeämpää kuin se, mitä sanotaan.

Sonja Saarikoski Ville Tietäväinen kuvitus

Kysymys oli ulkonäöstä. Anonyymissa opiskelijapalautteessa ihmeteltiin, miten tuonnäköinen ja tuolla tavalla pukeutuva ihminen voi opettaa sukupuolentutkimusta.

Opettajahan näytti kuuluvan enemmistöön. Hän näytti heteronaiselta. Palautteen lähettänyt opiskelija ajatteli ehkä, ettei sen näköinen ihminen ole kykenevä informoimaan opiskelijoitaan sukupuolen moninaisuudesta – siis siitä, että sukupuoli voi olla jotain muutakin kuin mies tai nainen.

Kyse ei vaikuttanut olevan opetuksen sisällöstä, vaan siitä, kuka opettaja oli. Palautteesta voi päätellä, että opiskelija olisi halunnut luokkahuoneen eteen jonkun ihan muunlaisen ihmisen.

Tällaisia vaatimuksia on Suomessa esitetty viime aikoina muitakin.

Yksi tunnetuimmista julkisuusteoreetikoista on Frankfurtin koulukuntaan kuulunut Jürgen Habermas. Hän on sanonut, että yhteiskunnallisesti parhaat ratkaisut löytyvät, kun kuka tahansa saa osallistua keskusteluun, jossa paras argumentti voittaa. Ihan riippumatta siitä, kuka argumentin on esittänyt.

Ajatushan on upea, suorastaan aineeton. Se antaa ymmärtää, että on todella olemassa maailma, jossa kaikki voivat puhua ja tulla kuulluiksi.

Totuus ei ole ihan näin nätti.

Feministiteoreetikot ovat muistuttaneet, että on olemassa syrjittyjä ryhmiä, joiden pääsy julkiseen keskusteluun on huomattavasti vaikeampaa kuin valtaväestön. Siksi ajatus parhaasta argumentista on hyvä mutta ei toimi käytännössä. Sen huomaa ihan vain lehtiä lukemalla – ylivoimaisesti useimmin kommentoimassa on valkoinen keski-ikäinen mies. Tai jos ei mies, niin ainakin valkoinen.

Julkisuus on yksipuolinen, joten sitä pitäisi muuttaa. Antaa tilaa niille, joita kuullaan vähemmän. Eteen on noussut kysymys: pitäisikö niin kutsutun enemmistön vaieta silloin, kun kyse ei ole heitä itseään koskevista asioista?

Kun Åbo Akademin professori Alf Rehn kirjoitti toukokuussa Ylen Ykkösaamuun kolumnin feminismistä, häntä moitittiin stereotypioiden toistamisesta, heteronormatiivisuuden pönkittämisestä ja sellaisten sanojen käyttämisestä kuin peppu, rinta ja seksipeto. (Heteronormatiivisuus tarkoittaa oletusta kahdesta sukupuolesta, jotka ovat vieläpä heteroseksuaaleja.)

Rehnille ehdotettiin, että hän ensi kerralla pyytäisi itsensä sijaan jonkun vähemmän etuoikeutetun puhumaan feminismistä.

Huhtikuussa tanssitaiteilija Sonya Lindfors kirjoitti vastineen hänen Noble Savage -tanssiteostaan arvioineelle Hufvudstadsbladetin kriitikolle. Lindfors antoi ymmärtää, ettei valkoinen kriitikko ollut käsittänyt vain mustien tanssijoiden esittämää teosta oikein, koska sitä ei ollut tehty hänen kaltaisilleen.

Helmikuussa blogisti Koko Hubara puolestaan kirjoitti Ruskeat tytöt -blogissaan, että Finlandia-voittaja Laura Lindstedt syyllistyy kulttuuriseen omimiseen kirjassaan Oneiron. Kulttuurinen omiminen tarkoittaa sitä, että joku lainaa toisen kulttuurin piirteitä ja hyötyy niistä.

Oneironissa on eri taustoista tulevia naisia. Erityisen harmissaan Hubara oli amerikanjuutalaisen syömishäiriöisen Shlomithin tarinasta.

Hän kirjoittaa: ”Ihmisenä, joka on saanut juutalaisen kasvatuksen ja tapellut syömishäiriötä vastaan lapsesta saakka, koen hyvin loukkaavana, että yksi kokemuksistani ja olemassaoloistani on yksinkertaistettu jännittäväksi tarinaksi kantasuomalaisen naisen toimesta. Miksi hän ei voinut kirjoittaa tarinaa kantasuomalaisen, evankelisluterilaisen naisen näkökulmasta? Ja miten seitsemän ei-suomalaista naista edes puhuu suomea keskenään?”

Hubara puhuu siis fiktiosta – mielikuvituksen tuotteesta.

Hubara närkästyi myös siitä, että kirjassa olevat hepreankieliset osuudet oli myöhemmin käännetty suomeksi. Hänestä se oli osoitus siitä, ettei ihmistä, joka osaa molempia kieliä, pidetty potentiaalisena lukijana.

Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa vaikuttaa siltä, että ongelma on ollut ennen kaikkea siinä, ettei kirjoittaja ole kuulunut siihen ryhmään, josta kirjoittaa. Eikö tällainen ajattelu johda Knausgård-ilmiöön – siihen, että jokainen voi lopulta puhua vain itsestään?

Viime vuonna toimittaja Jonathan Chait kirjoitti New York Magazineen esseen otsikolla Not a very P.C. thing to say, siis Ei kovin poliittisesti korrekti asia sanoa. Esseessään Chait sanoo, että hänen kaltaiselleen valkoiselle miehelle keskustelu on usein vaikeaa, koska puheen sisältöä tärkeämpää on se, että hän on valkoinen mies.

Esseen ydinviesti oli, että Yhdysvalloissa niin sanottu poliittisen korrektiuden kulttuuri on mennyt niin pitkälle, että se uhkaa jo liberalismia, ihmisten vapautta olla ja puhua. Poliittisella korrektiudella viitataan sellaiseen puheen tapaan, joka ei loukkaa ketään tai mitään.

Etenkin yhdysvaltalaisilla yliopistokampuksilla on nähty jos jonkinlaista mielenosoitusta ja kannanottoa muun muassa rasismia vastaan. Toukokuun lopussa ilmestyneessä New Yorkerissa kirjoitetaan muun muassa Oberlin-yliopistossa järjestetystä mielenosoituksesta, johon osallistuneet olivat tuohduksissaan, koska afrikkalaiseksi nimetty ruoka ei ollut ihan oikeasti afrikkalaista.

Kirjoituksessa puhuttiin myös trigger warningeista, joita professoreilta odotetaan. Puheessa nämä ”liipaisinvaroitukset” tarkoittavat, että ihmistä pitää varoittaa etukäteen, jos hän joutuu kohtaamaan jotakin mahdollisesti loukkaavaa tai hänelle traumaattista.

Yliopistoissa niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin on myös perustettu safe spaceja eli turvatiloja, joihin saavat mennä vain tietyn identiteettiryhmän edustajat – esimerkiksi transsukupuoliset, mustat, homoseksuaalit ja niin edespäin.

Tarkoitus on hyvä: saada ihmiset voimaan paremmin ja tuntemaan olonsa turvallisemmaksi. Sitä voi verrata keskusteluihin, joita on Suomessakin käyty vaikka siitä, millainen kielenkäyttö on sopivaa.

Esimerkiksi vielä 1990-luvulla Suomessa puhuttiin ihan tosissaan, onko hyväksyttävää sanoa neekeri. Mikäli haluaa antaa itsestään jollain tavalla järjellisen kuvan, sanaa ei nykyään käytä. Ja hyvä niin.

Tämä on kuitenkin vasta alku. Muutoksen on jatkuttava. Mutta millaisen muutoksen? Kun kielestä poistetaan syrjiviä sanoja, pyritään luomaan kaikille yhdenvertaisempi ympäristö. Sen sijaan erilaisilla varoituksilla ja turvatiloilla ihmisiä oikeastaan suojellaan maailmalta ja toisiltaan.

Jos ihmiset liittoutuvat yhä vahvemmin samanlaisten ihmisten kanssa, vaarana on, että meistä tulee toisillemme entistä vieraampia. On pelottava ajatus, ettemme voisi samastua ihmisiin, joilla on erilainen tausta kuin itsellämme.

Suomessa trigger warningeihin ja safe spaceihin törmää ehkä eniten Facebookin Feministiryhmä-keskusteluryhmässä. Siellä varoitellaan monista asioista – keskusteluissa ilmenevästä maskuliinisesta diskurssista, kuukautisista, heteronormatiivisuudesta, Amerikan poliittisesta maailmasta, Kanye Westin räppilyriikoiden kielenkäytöstä, rasismista, väkivallasta.

Ryhmän sääntöihin kuuluu se, että jos joku on niin sanottu kokemusasiantuntija, hänelle pitää antaa tilaa keskusteluissa. Vääräntyyppisestä kielenkäytöstä huomautetaan hanakasti, eikä pehmentelyä sallita.

Suomalaisissa yliopistoissa ei olla yhtä pitkällä. Kysyin 87 suomalaiselta sukupuolentutkimuksen opettajalta ja tutkijalta, saavatko he huomautuksia esimerkiksi jotakuta läsnäolijaa loukkaavasta terminologiasta. Suurin osa ei vastannut kyselyyn, mutta 29 vastaajasta enemmistö sanoi, ettei saa huomautuksia koskaan tai korkeintaan hyvin harvoin. Moni myös piti termeistä huomauttamista toivottavana.

Eräs vastaaja kuitenkin kertoi, että välillä termien käyttöön liittyvät huomautukset häiritsevät etenkin muita opiskelijoita. Hänen mukaansa on käynyt ilmi, että jotkut opiskelijat kokevat keskusteluun osallistumisen pelottavana, koska toiset opiskelijat huomauttavat termeistä niin aggressiivisesti – vaikkapa siitä, pitääkö puhua naisista vai naisoletetuista.

Hän huomautti, että valittu terminologia riippuu siitä, mitä teoriaa käytetään. Joskus vaikkapa vanhempia teorioita käsiteltäessä on ihan perusteltua puhua miehistä ja naisista, vaikka käsitys sukupuolesta onkin nykyään moninaisempi.

Helsingin yliopiston työelämän tasa-arvon ja sukupuolentutkimuksen apulaisprofessori Marjut Jyrkinen kertoo, että joskus oman identiteetin vahvistaminen voi tapahtua tieteellisen näkemyksen kustannuksella.

Tämä ilmenee esimerkiksi vaatimuksina muuttaa opetuksen sisältöä ja kirjallisuutta opiskelijan omien kiinnostuksenkohteiden mukaisiksi.

Jyrkisestä tämä kertoo siitä, mikä on Yhdysvalloissa ollut arkipäivää jo vuosikaudet. Uusliberalistisessa yliopistokulttuurissa opiskelijoista on tullut asiakkaita. Heille on tärkeintä, mitä juuri he voivat henkilökohtaisesti saavuttaa, vieläpä nopeasti ja vaivattomasti.

Sama näkyy keskustelussa laajemminkin: tärkeintä on se, mitä mieltä juuri minä olen tai minun viiteryhmäni on. Jotakuta mahdollisesti loukkaavat näkemykset täytyy merkitä ”liipaisinvaroituksin”. Ollaan huolissaan vääränlaisista termeistä, taiteen tulkinnoista ja jopa siitä opettajan ulkonäöstä.

Tampereen yliopiston yhteiskuntatutkimuksen pääsykokeessa piti lukea Anu Kantolan HS:ssa julkaistu kolumni, joka käsitteli kidutusta. Eräässä Facebook-ryhmässä on pohdittu, voisiko siitä tehdä valituksen yhdenvertaisuusvaltuutetulle, koska tekstin lukeminen oli traumaattista joillekin kokeeseen osallistuneille.

Kidutus on kamala aihe. On silti perusteltua kysyä, voidaanko pääsykoemateriaaleja alkaa sensuroida siksi, että jollakulla saattaa olla aiheeseen liittyviä traumoja. Kelläpä ei olisi jotakin?

Hyvä minun on puhua. Olen valkoinen etuoikeutettu ihminen, joka kirjoittaa Suomen suurimpaan päivittäin ilmestyvään sanomalehteen. Minun pitää siis tunnistaa positioni eli asemani ja omat privilegioni eli etuoikeuteni. Ehkä joku on sitä mieltä, etten edes saisi kirjoittaa tätä tekstiä.

Soitan Maryan Abdulkarimille. Hän on muslimifeministi, jolla voisi olla sanottavaa siitä, kuka saa puhua ja mitä.

Kysyn, olisiko parempi, jos Laura Lindstedt ei olisi kirjoittanut kirjaansa. Koko Hubarahan sanoi blogissaan, että Oneiron on harmistuttava, huolestuttava ja jopa vaarallinen.

Abdulkarim kertoo, ettei lukenut kirjoitusta lainkaan niin. Kyse ei hänestä ole siitä, että valkoiset haluttaisiin vaientaa, vaan siitä, että syrjivät rakenteet ja epätasa-arvo tuodaan näkyviksi. Hän ei myöskään itse kokenut Oneironia kulttuurisena omimisena, vaikka pitikin teoksen mustan naisen tarinaa stereotyyppisenä.

Myös yhteiskuntatieteiden tohtori, All male panel -blogistaan tuttu Saara Särmä sanoo, että blogiteksti oli keskustelunavaus eikä vaiennusyritys. Hän arvelee, että moni suuttui Hubaran tekstistä, koska hätkähti sitä, ettei ollut koskaan tullut ajatelleeksi asiaa tältä kannalta.

Tärkeintä Särmän ja Abdulkarimin mielestä on, että keskustellaan – ja että ihminen tunnistaa ja tekee näkyväksi aseman, josta käsin puhuu.

Samaa sanoi Sonya Lindforskin vastineessaan valkoiselle kriitikolle. Hän kirjoitti: ”Minulla on vain yksi ehdotus: mielestäni kriitikon olisi hyvä tiedostaa oma positionsa dominoivan kulttuurin edustajana erityisesti kirjoittaessaan toiseudesta tai vähemmistöistä oli kyse ihonväristä, seksuaalisesta suuntauksesta, sukupuolesta tai jostain muusta.”

Viisaita sanoja. Hämmentävää on vain se, että kriitikko kirjoitti heti tekstinsä toisessa kappaleessa: meidän valkoisten täytyy ravistella ja kyseenalaistaa omaa ajatteluamme.

Eikö tämä ollut juuri sitä oman positionsa tiedostamista ja näkyväksi tekemistä? Miten kriitikko voisikaan tämän todettuaan kirjoittaa muusta kuin omasta, vajavaisesta valkoisen perspektiivistään?

Koko Hubara haastatteli kuukausi sitten blogiinsa kirjailija Jonas Hassen Khemiriä, joka voitti Ruotsin Finlandian eli August-palkinnon viime vuonna. Hubara kertoi joutuneensa erimielisyyksiin ihmisten kanssa, koska Khemirin teos Kaikki se mitä en muista oli tulkittu kommentiksi pakolaiskriisiin, vaikka Hubaran mielestä kyseessä on rakkaustarina.

Khemiri vastasi: Kaikki tulkinnat voivat tietenkin elää ja olla samaan aikaan.

Mikä ihana ajatus muistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat