Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjan kirjoittaja jää lukijalta usein mainitsematta

Lukija kertoo kirjan nimen, sen mitä kirja käsitteli ja sen, pitikö hän siitä vai ei. Tekijä jää sen sijaan sanomatta, kirjoittaa Tommi Uschanov.

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Kulttuurielämässä on asioita, jotka ovat kiinnostavia ja joiden täytyy olla lähes kaikille siellä toimiville tuttuja mutta joista ei silti keskustella juuri koskaan.

Eräs tällainen ilmiö, johon olen itse törmännyt lukemattomia kertoja, on seuraava. Kun ihmiset lukevat kirjoja ja puhuvat sen jälkeen niistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai kahvipöytäkeskusteluissa, kirjoittajan nimi jää tavattoman usein mainitsematta. Yksilöiminen tapahtuu pelkästään kirjan nimen kautta.

Jos joltakulta kysyy vaikkapa, minkä romaanin hän on lukenut viimeksi, hän kertoo kirjan nimen, sen, mitä kirja käsitteli ja sen, pitikö hän siitä vai ei. Mutta ei kirjoittajaa, jonka nimeä hän ei välttämättä edes muista.

Sama koskee kirjojen suosittelemista. Olen monesti kuullut jonkun sanovan toiselle: Jos olet tuota mieltä tai jos tuo aihepiiri kiinnostaa, niin ei kannata jättää lukematta kirjaa nimeltä X. Taaskin jää kertomatta, kenen tekemä se on.

Vastaavaa ei nähdäkseni esiinny muissa kulttuurin lajeissa. Kukaan ei sano: Tulipa tuossa kuunneltua sellainen yksi pianokonsertto, ja kylläpä olikin hieno teos. Meni muuten a-mollissa.

Jos joku sanoisi näin, seuraisi häkeltyneisyys ja välitön jatkokysymys: Kenen pianokonsertto a-mollissa? Griegin, Schumannin vai jonkun muun?

Nykyään varsinkin kaunokirjallisuudessa koetaan usein elettävän suurten tähtien aikaa. Kirjailijat kiinnostavat lukijoita paitsi kirjojensa kirjoittajina, myös kaupallisina brändeinä: J. K. Rowling, Stieg Larsson, Paulo Coelho.

Tähtien kohdalla on ehkä ymmärrettävääkin, että kirjoista puhutaan tekijää kertomatta. Heidän kirjojensa nimet ovat yhtä tunnettuja kuin he itse, joten kirjoittajan ilmoittaminen erikseen ei toisi useimmille mitään lisätietoa.

Enin osa kirjailijoista ei kuitenkaan ole sen nimekkäämpiä kuin heidän kirjansakaan. Lisäksi useammalla kirjalla, kuten pianokonsertollakin, on monesti sama nimi. Nick Hornby ei ole Suomessa niin tunnettu, että puhumalla ”romaanista nimeltä Poika” viitattaisiin selkeästi häneen eikä johonkuhun niistä viidestä kotimaisesta kirjailijasta, joista jokaisella on myös romaani nimeltä Poika.

Välillä tuntuu siltä, kuin olisi palattu jonnekin 1700–1800-luvulle, jolloin oli täysin tavallista, että romaaneja julkaistiinkin nimettöminä. (Vielä myöhemminkin niitä on esimerkiksi arvosteltu nimettöminä. Times Literary Supplement, eräs maailman johtavista kirjallisuuslehdistä, julkaisi perustamisestaan 1902 aina vuoteen 1974 lähes pelkästään nimettömiä kritiikkejä.)

Toisaalta kirjallisuudentutkimuksessa on 1900-luvun puolivälistä lähtien alettu voimakkaasti vastustaa ajatusta, että tekijän henkilöllisyys olisi avain hänen kirjoittamiensa kirjojen merkityssisältöön. Puhe ”intentioharhasta” tai ”tekijän kuolemasta” on levinnyt laajalle. Sen vastustajat ovat jääneet yksinäisiksi toisinajattelijoiksi, ja heidät on samaistettu mielikuvaan naiiveista ”maallikkolukijoista”, jotka soveltavat puusilmäisen tekijälähtöistä lukutapaa kaikkeen lukemaansa.

Koska kirjoista puhutaan yleisesti mainitsematta niiden tekijää, tällaisia maallikkolukijoita on ehkä kuitenkin vähemmän kuin voisi kuvitella. Korkealentoiseksi ja akateemiseksi mielletty lähestymistapa, joka sivuuttaa kirjailijan ihmisenä täysin, saattaa tarkemmin ajatellen ollakin myös monien tavallisten lukijoiden lähestymistapa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat