Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten käyttäydytään nettitreffeillä?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Kuinka ilahduinkaan, kun sain viime kerralla ystävänsä aapista etsineen Tarja-Tuulikki Lumikarin kirjeen.

”Ystäväni koko perheessä oli suuresti riemastuttu, kun aamupalapöydässä löytyi Hesarista tämmöinen juttu – siitä ei nimittäin kukaan tiennyt etukäteen mitään”, hän kertoo. ”Vaikka olenkin äidinkielen opettaja, en ollut kuullutkaan Lastenkirjainstituutista; tässä siis minullekin uutta tutustuttavaa. Ystäväni aapisen eteen on nyt todella nähty vaivaa. Sinä paneuduit asiaan ja löysit hyvät yhteydet sen selvittämiseksi. Sekä professori Leena Krokforsin että kirjastonhoitaja Päivi Nordlingin apu on ollut tärkeä. Aivan hurjalta tuntui ajatus, että kirjastonhoitaja Nordling on nähnyt niin paljon vaivaa, että on selaillut läpi useita aapisia löytääkseen etsittävän – ja Aku Ankan kultaisesta aapisesta (!) löytänyt tuon öisin lentävän pöllön!”

Anu, 56 muuten kertoi, että ainakin Prisman verkkokaupasta kirja löytyy nytkin.

Nimimerkki Nostalgikko kirjoitti: ”Minäkin haikailin Lasten oman aapisen perään, ja ilokseni huomasin, että sehän oli myynnissä Suomalaisen kirjakaupan hyllyssä. Kirja näkyy edelleen olevan ainakin Suomalaisen nettikaupoissa myynnissä. Tuossa aapisessahan seikkailevat Koivulan lapset Leena, Laila ja Olli. Ja ilmeisesti siinä ’jatko-osassakin’, vaikken muista siitä kuin joitakin ihania runoja. Valitettavasti Lasten oma lukukirja ei ole Suomalaisesta saatavissa. Eikä myöskään nettidivareissa ole ollut tarjolla, vaikka usein olen etsinyt. Toivottavasti siitäkin tehtäisiin uusintapainoksia.”

Virhekin oli vastaukseeni uinut. Simo Lallukka korjaa: ” Somerkivi-Tynell-Airolan ’Lasten oman aapisen’ ensimmäisen painoksen julkaisuvuosi on kai 1958. Lehden palstalla sanottiin lukukirjan julkaisuvuodeksi 1964.”

 

Rakas Sisko, uutinen vauvan syntymisestä helikopterissa matkalla laajan Lapinmaan perukoilta kohti Rovaniemeä sai perheemme pohtimaan, mikä tulee vauvan syntymäpaikaksi.

– Kaksosten vanhemmat

 

Suomessa lentokoneissa, junissa tai laivoissa syntyneiden vauvojen syntymäpaikkaan ei liikennevälineen sijainti vaikuta. Väestörekisterikeskus nimittäin merkitsee vauvan syntymäpaikaksi äidin kotikunnan. Näin on ollut jo 1970-luvulta asti.

Sama pätee ulkomailla (maalla, merellä tai ilmassa) syntyneisiin vauvoihin: suomalaisvauvan syntymäpaikka ja kansallisuus eivät ole riippuvaisia konkreettisesta syntymän paikasta. Suomalaisen äidin vauva saa Suomen kansalaisuuden, samoin suomalaisen isän, jos tämä on äidin kanssa naimisissa tai isyys on vahvistettu.

Kansainvälisellä maalla tai ilmatilassa syntyvällä vauvalla on kuitenkin joissain tilanteissa mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa syntyvä lapsi saa automaattisesti maan kansalaisuuden – ja verovelvollisuuden.

 

Sisko, olen eronneena rouvana viritellyt verkkoni deittisivustolle. Pääsääntöisesti kokemukseni ovat olleet hyvät, mutta nyt törmäsin etikettiongelmaan. Pakollisten viestittelyiden jälkeen sovin kahvittelun henkilöstöpäällikkö X:n kanssa. Herra X oli hiljainen ja jurottava, joten jouduin ottamaan ohjat käsiini ja aloittamaan ja ylläpitämään keskustelua. Siinä sitten latteni ollessa vielä juomatta kysäisin herra X:n työstä, johon hän vastasi, ettei näe syytä kertoa siitä, koska ei näe tämän kahvittelun johtavan mihinkään. Miten kuuluu tehdä tällaisen lauseen jälkeen? Itse päädyin juomaan kahvini puoleen väliin ja pitämään yllä kevyttä small talkia järkyttyneissä fiiliksissä.

– Daami kesämekossa

 

Oi aikoja, oi tapoja! Nettitreffisäännöstööni kuuluu kaksi kultaista periaatetta, joiden välillä tasapainoilu voi olla vaikeaa mutta ei lainkaan mahdotonta. Seuralaisesi on tässä epäonnistunut.

Jälkimmäinen periaate on: älä johda harhaan. Jos on selvää, ettei toista tapaamista tule, on se ilmaistava selkeästi. Tätä herra X on tavoitellut, mutta toteutus kompuroi. Sivistyneempää olisi käydä keskustelu loppuun ja todeta sopivan ajan kuluttua vaikkapa: ”Kiitos, että tulit kahville. Oli mukava tavata sinut, mutta minusta tuntuu, että välillemme ei synny tämän enempää.”

Periaatteista tärkein on kuitenkin: kunnioita toista ihmistä. Nettideittailun helppous ja nopeus saattavat synnyttää joissain ajatuksen, että ihmisellä ei ole väliä, jos ei hänestä välitä. On kuitenkin muistettava, että tuntemattoman kohtaamisessa on aina pelissä suuria asioita: nähdyksi, pidetyksi, kohdatuksi ja ehkä jopa rakastetuksi tulemisen toiveet.

Kohdelkaamme siis nettiseuralaisiamme niin kuin toivoisimme nettiseuralaistemme kohtelevan meitä.

Toisen käyttäytyessä loukkaavasti neuvon poistumaan paikalta. Kyseisessä tilanteessa olisin noussut ja sanonut ystävällisesti: ”Tätä tapaamistamme lienee turha jatkaa – kiitokset ja hyvää jatkoa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat