Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenosoitus on kumma rituaali, jossa puolustetaan usein omia etuoikeuksia

Oskari Onnisen unelmien mielenosoituksen slogaani olisi: ”Jos jotain leikataan, niin ansiosidonnaista 250 päivää.”

Sunnuntai
 
Oskari Onninen Helsingin Sanomat
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Olen käynyt mielenosoituksessa kerran, jos sitä voi mielenosoitukseksi kutsua.

Viime kesänä työpäivän jälkeen kurkistin, millaista Meillä on unelma -tapahtumassa oikein on. Esimies oli mukana, vaikka luokkavihollisen kanssa veljeilystä on varoitettu.

Sitten Jukka Poika alkoi soittaa ja poistuin.

Ystäviäni sen sijaan olen kiusannut ajatusleikillä: minkä asian puolesta haluaisit tai voisit osoittaa mieltä. Itselläni tietenkin oli vastaus valmiina: Oreo-keksejä haluaisin kyllä kauppaan.

Mutta nyt kun Oreo-keksejä jo myydään monissa liikkeissä, on pitänyt keksiä vakavampia aiheita. Enkä tarkoita nyt ”alkaa tekemään” -rektion kiivasta vastustamista (jonka puolesta kyllä olisin valmis kadulle), vaan sellaisia, joiden puolesta huutaminen ja marssiminen ei olisi pelkkää tyhjännauramista ja ironiaa.

Koska olen kyyninen, pidän mielen osoittamista ja varsinkin siihen liittyviä vallankumousfantasioita yksiselitteisen koomisena lipunheilutteluna. Vallanpitäjiin kohdistuva pettymys on toki inhimillistä. En vain ymmärrä, miksi se kanavoidaan tunteiluun ja huuteluun. Tunteet tekevät politiikasta vieraannuttavaa, sillä niiden perässä tulee aina populismi.

Populismi ei ole ainoa syy, miksi koko traditio vaikuttaa niin kummalta. Ei riitä, että mielenosoituksissa vaaditaan naiiviuksia kuten sotien loppumista tai hallituksen eroamista, vaan vielä oudompaa on, että niitä organisoivat usein tahot, joilla itsellään on valtavasti ja monien mielestä liikaakin valtaa: liitot ja etujärjestöt.

Pitäisi myöntää, että Suomessa toiset työntekijät ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, mutta silti liitot pillastuvat heti, kun joku edes uhittelee kajoavansa saavutettuihin etuihin.

Kaikkein absurdein tapaus viime ajoilta on traktorimarssi, jonka voimin maanviljelijät vaativat lisää eturyhmärahaa, ikään kuin juuri heidän läpeensä tuettu elinkeinonsa olisi se sorretuin Suomessa.

Ihan oma lukunsa on vielä rajoja sulkeva erikoisoikeisto mökäämässä tyhjillä toreilla vastademoineen.

Suuret arvomielenosoitukset puolustavat yhdenvertaisuutta, jonka puolesta marssijoilla on erinomainen todennäköisyys olla kulttuurisodassa voittajien puolella paitsi nyt, myös jatkossa.

Talousasioissa yhdenvertaisuutta ei puolusteta. Jos mieltä osoitetaan heikoimman puolesta, niin harvemmin marssijat silloin huomauttavat, että monet heistä ovat itse aika etuoikeutettuja. Suomessa kun on nipuittain etuuksia, joita muuttamalla tulonjaosta voitaisiin saada nykyistä oikeudenmukaisempi. Silloin kansalaiset olisivat yhdenvertaisempia keskenään, mitä kyynisinkin kannattaa.

Oikeistolaisten kysymysten puolesta ei ole ollut tapana osoittaa mieltä, vasemmistolaisten taas senkin edestä, ja sillä hyvä. Leikkaukset ovat aina väärin, väitetään, vaikka leikkaamalla ja jakamalla rahoja uudelleen voitaisiin tehdä reilumpaa sosiaalipolitiikkaa kuin nyt.

Silti ihmiset eivät lähde kaduille huutamaan, että ansiosidonnainen työttömyyskorvaus, jota meistä liki jokainen työttömyysvakuutusmaksuissaan maksaa, ei työllistä kovinkaan tehokkaasti ja on nykyisellään epäoikeudenmukainen kaikkia niitä pätkätyöläisiä, yrittäjiä ja freelancereita kohtaan, jotka eivät kuulu työttömyyskassaan.

Tai missä ovat äidit töihin! -huudot kotihoidontuen lopettamiseksi. Onhan sekin jäänne, jonka poistaminen lisäisi sukupuolien tasa-arvoa ja olisi vieläpä erinomaista kotouttamispolitiikkaa.

Puhumattakaan elinkeinopolitiikan vääryyksistä. Yritystuista ja siitä poliittisesta tabusta, että Suomessa on kohta 40 vuotta ollut käytössä maatalouslomitusjärjestelmä. Valtio siis maksaa lomasijaisen 26 päiväksi vuodessa maatalousyrittäjille, ei muille.

No, miksi ihmeessä meillä ei ole Äidit töihin -marssia? Kysytään Elina Lepomäeltä (kok), joka jos joku on profiloitunut asiapoliitikkona, joidenkin mielestä liikaakin, eikä todellakaan minään lipunheiluttajana.

Mutta kas, on hänkin ollut osoittamassa mieltä. Pari vuotta sitten ajatuspaja Libera oli järjestämässä mielenosoitusta, jolla vaadittiin Suomeen liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa. Nyt Lepomäki sanoo, että hän voisi aivan hyvin osallistua mielenosoitukseen vaatimaan oikeudenmukaisempaa sosiaaliturvaa ja yhtenäistä ansioturvaa kaikille.

Siinä on vain ongelma: yksittäisessä leikkauksessa saattaa olla monella kiinni koko elämä, kun taas monisyiset reformit ja teoriat ovat puisevia.

”Jos lähtee vaatimaan mahdollisimman suosiollista ansioturvaa kaikille, sillä ei välttämättä pääse kovin pitkälle, vaikka talousteoreettisesti katsottuna nykyisessä ansiosidonnaisessa on moraalikato”, Lepomäki sanoo. ”Mutta on tällaisen monimutkaisemman viestin läpisaaminen vaikeaa.”

Minullakin on unelma, kaunis, jopa liian kaunis tähän maailmaan. Se on mielenosoitus, jonka slogaani olisi: ”Jos jotain leikataan, niin ansiosidonnaista 250 päivää.”

Päivä olisi lämmin ja aurinkoinen. Paikalle kerääntyisi kansalaisia ja poliitikkoja yli puoluerajojen marssimaan oikeudenmukaisuuden, solidaarisuuden ja tulevaisuuden puolesta, keski- ja hyvätuloisille tehtäviä tulonsiirtoja ja luokkataistelua vastaan. Liput lipuisivat liehuen Etelärannasta läpi kaupungin Hakaniemen torille.

”SAK on mafia!” huudettaisiin.

Juhana Vartiainen puhuisi.

Paleface ei esiintyisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat