Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan ympäriajon pelätylle vuorelle kuolleen kilpailijan viimeiset sanat: ”Laittakaa minut takaisin satulaan”

Mont Ventoux’lle nousu vaatii pyöräilijöiltä rautaisia jalkalihaksia ja mielen lujuutta. Vuonna 1967 se jopa vei kilpailijalta hengen.

Joonas Kuisma HS

Vuori, maantiepyörä ja pyöräilijä. Se on kolminaisuus, joka jää jäljelle, kun ensi viikolla alkavan Ranskan ympäriajon ympäriltä kuorii korean ulkokuoren: pääjoukon asujen väriloiston, palkintosamppanjat ja reitinvarren kahjot kannattajat.

Pyöräilijä polkemassa yksin ylös vuorta on koko ympäriajon olennaisin kuva. Se näyttää hetken, jossa Tour valloitetaan tai hävitään voittamalla oma itsensä tai kokemalla sille tappio.

Tässä ympäriajon eksistentialistisessa perusolotilassa ainoa tunne on hurskas kärsimys. Pyöräilijän keuhkot haukkovat metri metriltä ohenevaa ilmaa. Jalan lihakset ovat kuin tulessa, ja koko ruumis huutaa laskeutumaan satulasta, päättämään mielettömyyden. Katse kääntyy kohti taivasta, tavoittamattomalta vaikuttavaa päämäärää.

Mutta pyöräilijä pakottaa tahdonvoimallaan itsensä jatkamaan, sillä muuta vaihtoehtoa ei ole. Sillä hetkellä kärsimys siirtyy ruumiista mieleen.

”Kärsimys on hetkellistä”, on Tourin seitsenkertainen voittaja, dopingiin langennut Lance Armstrong sanonut pyöräilystä. ”Se voi kestää minuutin tai tunnin tai päivän tai vuoden, mutta lopulta se tyyntyy ja jotain muuta tulee sen tilalle. Mutta jos luovuttaa, kärsimys kestää ikuisesti.”

Tämän vuoden ympäriajon reitillä kärsimyksen pääalttari on Mont Ventoux -vuori Kaakkois-Ranskan Provencessa. Yksi etapeista päättyy sen laelle 14. heinäkuuta. Tourin historiassa ”Provencen jättiläisen” huipulla ovat voittoa juhlineet monet legendat: Charly Gaul, Eddy Merckx ja Marco Pantani.

Mont Ventoux, ”Tuulinen vuori”, on luonnontieteellinen kummajainen. Sen 1912 metriin kohoava huippu näkyy sadan kilometrin päähän jokaiseen ilmansuuntaan. Metsävyöhyke kiertää sen kaljua lakea kuin munkin tonsuurissa. Kylmät mistraalituulet puhaltavat vuoren rinteillä 130 päivää vuodessa, mutta heinäkuussa sen laelle johtava tie on kuuma kuin mutteripannu. Pyöräilynousuna sen luokitus on hors catégorie – kategorioinnin tuolla puolen.

Kuten monesta asiasta Tourissa, on Mont Ventoux’stakin muodostunut myytti. Ranskalaisfilosofi Roland Barthes käsitteli vuorta Mytologioita-teoksessaan. ”Se on pahan jumala, jolle on pakko uhrata jotakin. Se on todellinen Molok, pyöräilijöiden hirmuvaltias, joka ei anna heikoille mitään armoa vaan vaatii, että sille maksetaan epäoikeudenmukainen kärsimyksen vero”, hän kirjoitti esseessään Ranskan ympäriajo sankarirunoelmana.

Kymmenen vuotta Barthes’n esseen julkaisemisen jälkeen Ventoux vaati suurimman kuviteltavissa olevan uhrinsa. Oli helteinen päivä heinäkuussa 1967. Tourissa kilpaillut Britannian Tom Simpson yritti kiertää vuoren veroa amfetamiinin ja alkoholin avulla. Hän kuoli kilometri ennen huippua. Toimittaja Sid Saltmarshin mukaan Simpsonin viimeiset sanat olivat: ”Laittakaa minut takaisin satulaan.”

AFP
Ventoux’n nousuun kuollutta Iso-Britanniaa Tom Simpsonia yritettiin elvyttää 1967.
Ventoux’n nousuun kuollutta Iso-Britanniaa Tom Simpsonia yritettiin elvyttää 1967.

Simpsonin kohtaloa alettiin pitää marttyyrikuolemana. Katolilaisuudella on aina ollut lajiin läheinen suhde, mikä osittain selittää pyöräilyn menestyksekästä historiaa Italiassa. Katolilaisuuden ytimenä on alati läsnä oleva Kristuksen kärsimys ja uhraus, joka johtaa pelastukseen. Pyöräily on nähty tämän kärsimyksen metaforana, jossa Mont Ventoux’n kaltainen nousu muuttuu Via Dolorosaksi kohti taivasta, Tour rituaaliksi, ja sen johtajan keltainen paita pyhäksi sakramentiksi.

Maallistuneena nykyaikana vuoren, maantiepyörän ja pyöräilijän voi ajatella symboloivan elämää itseään. Yksi kokee, että jos tekee lujasti töitä, voittaa itsensä ja vastustajansa. Valloittaa vuoren silkalla tahdonvoimalla ja saa lopulta ansaitsemansa palkinnon.

Toisen mielestä karmeaan nykyhetkeen ei voi itse vaikuttaa. Voi vain painaa päänsä ja purra hampaat yhteen. Toivoa, että kipu ja kärsimys päättyvät jossain paremmassa tulevaisuudessa.

Yhdysvaltalainen kirjailija Donald Antrim on tosin kääntänyt elämän ja pyöräilyn suhteen nurin niskoin. ”Jos sanoo, että pyöräkilpailu on metafora elämälle, ei ymmärrä sen merkitystä”, hän kirjoittaa Tim Krabbén kulttiteoksesta The Rider.

”Pyöräkilpailu on kaikki, mitä on. Se hävittää kaiken, mikä ei ole pyöräilyä. Elämä on metafora pyöräkilpailulle.”

AFP
Luxemburgilainen Charly Gaul voitti Mont Ventoux’lle päättyneen etapin vuonna 1958.
Luxemburgilainen Charly Gaul voitti Mont Ventoux’lle päättyneen etapin vuonna 1958.
AFP
Kolme legendaa etapilla vuoden 1972 Ranskan ympäriajossa: Luis Ocana (vas.), Eddy Merckx ja Raymond Poulidor.
Kolme legendaa etapilla vuoden 1972 Ranskan ympäriajossa: Luis Ocana (vas.), Eddy Merckx ja Raymond Poulidor.
Pascal George / AFP
Lance Armstrong (vas.) antoi Marco Pantanin voittaa vuoden 2000 klassikkoetapin.
Lance Armstrong (vas.) antoi Marco Pantanin voittaa vuoden 2000 klassikkoetapin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat