Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britit, please, jääkää meidän iloksemme

Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kirjoittaa käyneensä vuosia yhden naisen sissisotaa pitääkseen britit EU:ssa.

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Jos vain voisin, keittäisin tänään torstaina aamuteet 46 499 537 ihmiselle. Niin monta henkilöä on rekisteröitynyt äänestämään Yhdistyneen kuningaskunnan EU-kansanäänestyksessä.

Kaataisin teet 46 499 537 luuposliiniseen kuppiin ja kiikuttaisin ne aamuvarhaisella kunkin yöpöydälle. Istuisin hetkeksi sängynlaidalle jalkopäähän ja sanoisin, että en tahdo teitä mitenkään häiritä ja neuvoskella, mutta olisi todella hienoa, jos voisitte vielä harkita jäävänne Euroopan unioniin. Please. Ja pyjamannekin on muuten erittäin tyylikäs. Ai olette jo äänestänyt ennakkoon? Ja ääni meni EU-eron eli Brexitin puolesta? Ei sitten muuta kuin hyvää päivänjatkoa. Tohvelinne ovat selvästikin luotuja kulkemaan.

Vuosien ajan olen käynyt yhden naisen sissisotaa pitääkseni britit EU:ssa. Olen vedonnut heidän ritarillisuuteensa ja anonut, että älkää nyt vain jättäkö meitä poloja pohjoismaalaisia Ranskan, Saksan ja muiden armoille. Olen vedonnut heidän pragmaattisuuteensa ja inttänyt, että eikö asioita ole kätevämpi hoitaa yhdessä ja ottaa unionista tehot irti.

Olen yrittänyt imarrella ja vihjaissut, että englannin kielen sekä brittiläisen poliittisen koneiston ja pelisilmän turvin Britannia voisi muokata unionista juuri sellaisen kuin haluaa.

Olen koettanut pelata heidän arroganssillaan ja muistuttanut, että pääministeri Margaret Thatcher ei olisi koskaan eronnut unionista – Thatcher olisi paukuttanut käsilaukkuaan ja pyöritellyt muita EU-johtajia mielensä mukaan ja pannut EU:n palvelemaan Britannian omia tavoitteita.

Olen myös heittäytynyt pubin lattialle ja kirkunut, että tästä en nouse, ennen kuin lupaatte jäädä EU:hun ja lopetatte tuottamasta meille pahaa mieltä. Kantakaa. Muistaakseni voitin sen väittelyn. Kyseisessä pubissa en kuitenkaan enää käy.

Väistämättä sitä miettii myös, että tulikohan joskus itsekin vahingossa pönkitetyksi brittien Brexit-haluja. Että pitikö sitä kailottaa bussissa suomea kovalla äänellä, vaikka vähempikin volyymi olisi riittänyt. Pitikö napata Ulko-Hebrideillä viimeinen hotellihuone brittiperheen nenän edestä, vaikka ulkomaalaisena olisi pitänyt tajuta nukkua autossa. Ei ihme, jos moni britti ajattelee, että EU-maahanmuuttajat vievät tuhkatkin pesästä.

Ja oliko aivan välttämätöntä luennoida brittitutuille EU:n päätöksentekojärjestelmästä ja Britannian jo valmiiksi etuoikeutetusta asemasta EU-pöydissä? Kukaan ei pidä besserwissereistä eikä etenkään ulkomaalaisista besserwissereistä.

Torstaina, äänestyspäivänä, kaikki on jo sanottu ja tehty. Britannia äänestää, ja tulos selviää perjantaiaamuna. Jos britit päättävät lähteä, tietää se entistä vaikeampia aikoja koko Euroopalle.

Mutta jos vain voisin, haluaisin jakaa torstaina aamuteeni Yhdistyneen kuningaskunnan 46 499 537 äänestäjän kanssa ja kertoa heille, kuinka tavattoman tärkeitä he meille ovat. He ovat joskus raivostuttavia ja koppavia ja pitävät ison maan asukkaina itsestäänselvinä asioita, jotka pienen koilliseurooppalaisen maan kansalaisille ovat hengen ja elämän kysymyksiä. Mutta ilman brittejä EU ei olisi enää EU. Eurooppa tarvitsee Britanniaa.

Britit, please. Olkaa niin ystävällisiä ja jääkää unioniin. Please.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat