Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Morsiuspuku ylle, huntu päähän ja uudestaan alttarille – toisella kierroksella avioidutaan yhä isommin

Töölön hääliikkeissä näkyy sama kuin tilastoissa: entistä useampi menee naimisiin enemmän kuin kerran. Hääpukukauppias Anneli Tyynelä ei anna parisuhdeneuvoja asiakkailleen, mutta yksi ajatus on hänelle pyhä.

Anna-Sofia Berner HS
Katriina Pajari HS

Jos Helsingin kartalle piirtäisi ympyrän, jonka keskipiste on Töölöntorilla ja säde kilometrin, ympyrän sisään jäisi kymmenkunta morsiusliikettä.

On tiaraa, tylliä, eleganssia ja bling blingiä. Häät tulossa? Täältä saat kaiken! Koot 30–60. Sovitukset vain ajanvarauksella!

Töölön hääkeskittymässä näyteikkunat esittelevät hääunelmaa, joka näyttää edelleenkin olevan valkoinen. (Tai ivory, jos haluaa ilmaista täsmällisesti. Kovaa, puhdasta valkoista tahtoo enää kuulemma harva.)

Matkalla naimisiin moni poikkeaa Töölössä. Eikä kyse ole vain helsinkiläisistä – hääpukujen Bermudan kolmio imee morsiusväkeä myös maakunnista, risteilyaluksilta ja Japanista.

Viime aikoina potentiaalisia asiakkaita on ainakin tilastojen valossa riittänyt: solmittujen avioliittojen määrä kääntyi pitkästä aikaa kasvuun.

Vuonna 2015 Suomessa vihittiin 24 708 paria. Se on iki 250 liittoa enemmän kuin sitä edeltäneenä vuonna. Ja nyt tulee se mielenkiintoinen tieto: avioliittotilastoja kaunistaa erityisesti toisen kierroksen yleistyminen. Se, että kun on kertaalleen jo naitu ja erottu, naidaan uudelleen.

Toisia avioliittoja oli viime vuonna viidesosa kaikista solmituista liitoista. Jos tiedostavat nuoret aikuiset vielä 1990-luvun lopulla kysyivät, miksi mennä naimisiin, niin nyt moni miettii, että miksipä ei.

Helsinkiläiset kertovat yhdeksän syytä mennä naimisiin
Helsinkiläiset kertovat yhdeksän syytä mennä naimisiin
Kysyimme kaduilla satunnaisesti tapaamiltamme ihmisiltä, miksi kannattaa mennä naimisiin. He keksivät montakin syytä – eikä ihme: myös tilastojen valossa avioliittojen määrä kääntyi pitkästä aikaa kasvuun. Toimittaja, kuvaus ja editointi: Katriina Pajari.

Sade rummuttaa raivokkaasti hääliike Niinattaren ikkunoita. Kadulta katsottuna sisältä hohkaava valo näyttää satumaiselta. Niinattareen pääsee sisään ovikelloa soittamalla.

Pim pom.

Kun Niina Kuhta nauraa, se saattaa kuulua Töölöntorille ja kauemmaksikin. 34-vuotias Kuhta on Niinattaren omistaja ja sovittelee huntua peilin edessä tottunein ottein.

Hän on avioliittobisneksen ammattilainen ja on juuri eroamassa ensimmäisestä aviomiehestään. Oikein hyvä mies oli, Kuhta sanoo. Joskus käy silti näin.

”Vitsailen aina, että olen aloittanut jo toisten häideni suunnittelun. Aion ehdottomasti toiselle kierrokselle. Samat laihdutuskuurit, mutta edellisiä mahtavammat juhlat. Enää mies puuttuu!” Kuhta sanoo ja nauraa taas.

Kuhta on pyörittänyt hääliikettä kymmenen vuotta. Sinä aikana hän on havainnut sen saman kuin tilastotkin: yhä useampi on kuin hän.

Vielä 15 vuotta sitten toinen avioliitto solmittiin usein matalalla profiililla ja morsian veti ylleen hillityn jakkupuvun. Nyt pidetään rehdisti uudet häät, jos siltä tuntuu.

”Moni saattaa kysyä, onko ok, jos laittaa toisiinkin häihin vaalean morsiuspuvun. Totta kai! Ja sama juttu hunnun suhteen. Se kuuluu häihin, ja ainoa kriteeri käytölle on, haluaako sitä käyttää. Ei tarvitse olla mitenkään erityisen neitsyt.”

Liisa Takala
Niinatar-hääliikkeen omistaja Niina Kuhta sanoo, että ainoa sääntö, joka vaikuttaa hunnun käyttöön, on morsiamen tahto. ”Ei tarvitse olla mitenkään erityisen neitsyt.”
Niinatar-hääliikkeen omistaja Niina Kuhta sanoo, että ainoa sääntö, joka vaikuttaa hunnun käyttöön, on morsiamen tahto. ”Ei tarvitse olla mitenkään erityisen neitsyt.”

Neitsytmorsiamen ihanne olisikin kaukana suomalaisesta arjesta. Vaikka häät olisivat ensimmäiset, ihmisillä on tavallisesti takanaan jo useita suhteita ja ainakin tulevan puolison kanssa on jo ehditty asua yhdessä. Häät eivät varsinaisesti muuta mitään.

Sosiologit puhuvat ihmisten parisuhdeurasta. Emeritaprofessori, perhesosiologi Riitta Jallinojan mukaan avioliitto on yksi tapa nostaa yksi suhde muiden yläpuolelle, ikään kuin jalustalle.

Sosiologian dosentti Anna-Maija Castrén Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että avioliitto on merkki. Se on merkki kumppanille siitä, että juuri sinuun haluan sitoutua, ja se on merkki myös ihmisille heidän ympärillään. Toisella kierroksella jälkimmäinen merkitys korostuu.

”Avioliitolla osoitetaan sukulaisille, entisille ja nykyisille, että tämän ihmisen kanssa haluan nyt perustaa perheen.”

Olennainen on sana nyt. Tutkija Jaana Maksimaisen mukaan avioliitto oli aiemmin ennen kaikkea muoto, nyt tärkeintä on sisältö eli parisuhde. Siksi ihminen voi solmia elämänsä aikana monta avioliittoa.

”Jos parisuhde ei toimi, on legitiimiä purkaa juridinen sopimus. Sen sijaan on pöyristyttävää ajatella, että avioliitossa oltaisiin vain avioliiton takia. Sehän olisi kauhistuksen kauhistus”, Castrén sanoo.

Jos Niina Kuhta piirtäisi aikajanan viimeaikaisista hääpukutrendeistä, se alkaisi tyllistä. Kymmenen vuotta sitten isohelmaiset, olkaimettomat tyllipuvut olivat valtavirran suosiossa. Viisi vuotta sitten monet tykkäsivät raskaammista satiinipuvuista, ja nyt muodissa ovat kepeät ja ilmavat asut.

Kuhta esittelee puvun, joka äänestettiin viime vuonna Suomen kauneimmaksi Häät-lehden kilpailussa. Se on romanttinen, pitsinen, olkaimeton ja vaalea samppanjaan ja kultaan taittavassa sävyssä.

Liisa Takala
Niina Kuhta (vas.) ja myyjät Emiisa Knuutinen, Tiia Lehikoinen ja Anna-Sofia Toivonen esittelivät pukua, joka valittiin Häät-lehden äänestyksessä kauneimmaksi.
Niina Kuhta (vas.) ja myyjät Emiisa Knuutinen, Tiia Lehikoinen ja Anna-Sofia Toivonen esittelivät pukua, joka valittiin Häät-lehden äänestyksessä kauneimmaksi.

”Morsiamen valkoinen asu ja jotain uutta, vanhaa, lainattua ja sinistä -rimpsu ovat perinteitä, joita monet noudattavat. Mutta on myös koulukunta, joka tarkoituksella haluaa rikkoa kaikki perinteet.”

Se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Sosiologi Castrén muistuttaa, että häät ovat sosiaalinen rituaali. Ne eivät voi olla täysin omanlaisensa, sillä ihmisten täytyy tunnistaa ne häiksi.

”Jos joku keksii ihan omanlaiset häät, ne eivät enää ole häät.”

Häissä täytyy olla tietyt avainsymbolit, kuten tavallisuudesta poikkeavat vaatteet tai sormus. Sosiologin silmiin häidet erot ovat minimaalisia, vaikka nykyään melkein kaikki sanovat haluavansa itsensä näköiset häät.

”Yksi morsian korosti, että heillä on ihan erilaiset häät kuin kenelläkään heidän tuntemallaan ihmisellä. Mutta niissä oli kaikki elementit, joista häät tunnistaa. Variaatio tuli puvun väristä. Se oli musta. Ei tämäkään morsian mennyt juoksuhousuissa naimisiin.”

Hääpukuja myyvän Niina Kuhdan näkemyksen mukaan perinteikkyyden vaaliminen ei tee eroa iässä tai siinä, onko kyseessä kuinka mones avioliitto.

”Enemmän kyse on ihmistyypistä. Kyllä osan asenteisiin vaikuttaa se, kun joku Kim Kardashian menee kolmatta kertaa naimisiin ja se on ihailtu seurapiiritapaus.”

Kuhta sanoo havainneensa, että avioliittoon suhtautuminen on ylipäätään muuttunut hänen uransa eli kymmenen viime vuoden aikana positiivisemmaksi.

Se ei ole muuttunut, että hääjärjestelyt ovat edelleen usein morsiamen tonttia, vaikka tässäkin asiassa on menty kohti tasa-arvoa. Sulhaset valitsevat usein itse asunsa ja ovat valinnoissaan aiempaa rohkeampia. Sininen on nyt erityisesti suosiossa sulhasmuodissa, Kuhta sanoo.

Monet sulhot ovat tarkkoja ja varmoja tyylistään, Kuhta iloitsee. ”Mutta silti on niitäkin tapauksia, että morsian soittaa salaa liikkeeseen, että sulhanen on tulossa yksin valitsemaan, myytte sille sitten tätä ja tätä.”

Morsiamen sulhasta suuremmalle roolille on historialliset syyt. Muuttihan avioliitto aiemmin naisen elämää paljon enemmän kuin miehen. Alkaen siitä, että häiden jälkeen aviopari asettui tavallisesti asumaan miehen kotiin. Omissa häissään nainen oli näyttävästi esillä, mutta muuten naiset olivat julkisessa elämässä varsin näkymättömiä.

”Hei raha!” Kuhta huudahtaa. Raha on asia, jossa näkyvät toiset kierrokset ja se, että naimisiin mennään vanhempana kuin joskus ennen.

”Parit menevät usein omilla rahoillaan naimisiin tai maksavat pääosin häänsä itse. Tunnistan tämän. Kun itse menen uudelleen naimisiin, luulen, että en kehtaa isukin lompakolla enää uudelleen käydä.”

Isukin lompakolla käyminen on sekin jäänne nykyistä patriarkaalisemmasta yhteiskunnasta. Morsiamen perhe maksoi sulhasen perheelle myötäjäiset, jotka olivat korvausta siitä, että naisen elatus siirtyi isän vastuulta aviomiehen vastuulle.

Liisa Takala
Leena Jaakkolan Meslewi-liikkeen catwalkin yllä on peilikatto.
Leena Jaakkolan Meslewi-liikkeen catwalkin yllä on peilikatto.

Meslewi-juhlapukuliikkeestä on aivan pakko mainita ensimmäiseksi hopeankiiltävä catwalk. Siinä on heijastava pinta, ja se on yli kymmenen metriä pitkä. Sen alla on upottava kokolattiamatto ja yllä spottivalot sekä heijastava katto. Catwalkin päässä on kultareunuksinen suuri peili.

Tällaista ei ole missään muualla, sanoo liikkeen omistaja Leena Jaakkola ja astelee tottunein askelin hopealla. ”Tähän kun morsian hääpuvussaan astuu, niin paluuta arkeen ei ole.”

Liisa Takala
Leena Jaakkola matkustaa paljon haistaakseen ajoissa seuraavat trendit.
Leena Jaakkola matkustaa paljon haistaakseen ajoissa seuraavat trendit.

Meslewissä on tilaa melkein 300 neliömetriä. On Press & Panama -huone, jossa on näytös-, kuvaus- ja poistoalennuspukuja, ja on kimaltava New York -henkinen huone ja takana meikkistudio. Meslewin morsiamet haluavat usein Hollywoodia. Että hääpäivä on täydellinen ja morsian kuin Beyoncé – supertähti.

Moni kuusikymppinen pyörittelee päätään näyttäville nykyhäille. He olivatkin nuoria 1970-luvulla, jolloin oli muotia mennä naimisiin lounastunnilla tai ainakin pienesti. Se oli häiden aallonpohja, sanoo Turun yliopiston Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen.

”Ennen 1970-lukua häitä säätelivät agraariset traditiot. Ne olivat erittäin ritualistiset ja seremonialliset. Kaupungistumisen myötä taas kieltäydyttiin rituaaleista, ja poliittisestikin aika oli sellainen, että ne nähtiin porvarillisena hapatuksena.”

1980-luvun nousukausi räjäytti tämän ajattelun. Perinteet tulivat takaisin, mutta ne ovat muuttuneet koko ajan enemmän estetiikaksi. Häiden symbolit eivät enää kerro mistään jaetusta, vaan niillä ilmennetään omaa luovuutta, elämäntilannetta, varallisuutta ja trendien seuraamista.

Leena Jaakkola on ollut juhlapukeutumisen alalla 25 vuotta. Kun morsian kävelee liikkeeseen, Jaakkola sanoo näkevänsä hetkessä, mikä tälle sopii.

”Katson kaulan, hartialinjan, rintakehän ja vyötärön linjan. Sanon mahdollisimman suoraan, mikä morsiamelle on eduksi. Ne, joilla on avoin sydän, ovat palautteesta kiitollisia”, Jaakkola sanoo. ”Valitettavasti vain alle kymmenen prosenttia naisista tietää itse, mikä heitä parhaiten pukee juhlaan. Naisen tulee viedä pukua, puku ei saa viedä naista.”

Jaakkola itse on toista kertaa naimisissa. Ensimmäinen liitto kesti kymmenisen vuotta, ja siitä on kaksi kouluikäistä poikaa. Kolme vuotta sitten hän avioitui uudelleen. Ensimmäisellä kerralla vetosi erilaisuus, toisella kerralla samanlaisuus.

”Uskon avioliittoon. Tulen kristitystä perheestä, ja minulla on raamatulliset arvot”, Jaakkola sanoo. ”Jos morsiamet kysyvät mielipiteitäni elämästä, kerron mielelläni. Usein puhumme ruokavaliosta ja treenaamisesta. Sillä sitten kun tulee lapsia, itseen sijoittaminen mutkistuu.”

Tosiaan, ne lapset. Sosiologi Castrén sanoo, että lapset olivat syy siihen, ettei kirkko pari vuotta sitten virallistanut uusperheille omaa vihkikaavaa. Kirkolliskokous muistutti, että lapset voivat kokea vanhempansa uuden avioliiton ristiriitaisin tuntein.

”Lapset voisivat joutua osaksi rituaalia, jossa heidät pannaan näytille uuden perheen jäseninä”, Castrén sanoo.

Toisen kierroksen onnessa vellovalta aikuiselta voi unohtua, että lapsen uusi perhe ei ole sama kuin vanhemman. Siihen kuuluu yleensä myös toinen vanhempi ja ehkä muitakin ihmisiä.

Meslewi viettää 25-vuotisjuhlavuotta. Moni asia on muuttunut vuosien saatossa, mutta tämä pysyy: ”Morsiuspuvussa yläosa on tärkeä, sillä se on se osa, joka näkyy eniten pöydän takaa ja tanssittavalle sulhaselle”, Jaakkola sanoo. ”Häissä sulhanen haluaa esitellä morsiamensa vartaloa omistajan elkein.”

Liisa Takala
Meslewin takahuone henkii prinsessaunelmaa: se kimmeltää asusteista ja kulta- ja hopeakengistä.
Meslewin takahuone henkii prinsessaunelmaa: se kimmeltää asusteista ja kulta- ja hopeakengistä.

Kuulostaa vähän kivikautiselta mies-naiskuvastolta. Mitä jos asiakkaan näkemys on feministisempi, tuleeko näkemyksistä sanaharkkaa?

”Oi, en tuputa omia arvojani kenellekään! Puolen tunnin sovitusajassa ei edes ehtisi. Minä keskityn asiakkaaseen eikä ilmeenikään värähdä. Olen ammattilainen. Nykyäänhän kaikenlainen on okei, esimerkiksi jos Karl Lagerfeld haluaa naida kissansa, mutta minun arvoilleni se ei ole okei. Mutta eipä se bisnekseen vaikuta.”

Morsiamista valtaosa valitsee yhä valkoisen puvun. Se on Jaakkolan mielestä kaunis perinne, ja puhdas valkoinen väri sopii monelle suomalaisnaiselle.

”Soisin tavan säilyvän. Valkoinenhan viittaa puhtauteen. Kun morsiamet alkavat tästä livetä, tarkoittaako se, että maailma ei ole enää niin puhdas? Ehkä.”

Vanhoissa talonpoikaishäissä tavallisin morsiuspuvun väri oli musta, sillä mustalle mekolle löytyi käyttöä myöhemminkin. Mutta hääpukumuoti on menneinä vuosisatoina ollut myös värikästä.

”1700-luvun aatelismorsiamet pukeutuivat kukalliseen rokokoosilkkiin, ajan muotiväreihin. Barokissa muotia oli kirkas punainen ja kirkas keltainen. Valkoinen hääpuku ja hunnut ovat 1800-luvun juttuja”, sanoo Kirsi Vainio-Korhonen.

Professori on kirjoittanut yhdessä historioitsija Anu Lahtisen kanssa kirjan Lemmen ilot ja sydämen salat, joka on suomalaisen rakkauden historia. Usein romanttinen rakkaus nähdään modernina keksintönä, elintason mukanaan tuomana luksuksena. Professori muistuttaa, että tämä on höpöpuhetta.

”Rakkauspuhetta ja rakkauden ilmaisuja löytyy kyllä ihan kaikista yhteiskuntaluokista ja kaikista ajoista.”

Ennenkin moni ehti naimisiin useasti. Puoliso saattoi kuolla nuorena, ja silloin toiset tai kolmannet avioliitot olivat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Liisa Takala
Meslewissä sohvat ovat valkoista nahkaa ja varpaat uppoavat kokolattiamattoon.
Meslewissä sohvat ovat valkoista nahkaa ja varpaat uppoavat kokolattiamattoon.

Kun Suomessa nyt mennään ensimmäistä kertaa naimisiin, nainen on keskimäärin 31,2-vuotias ja mies 33,4. Ajattelemme ehkä, että ennen mentiin naimisiin paljon nuorempina, jopa teineinä. Vainio-Korhonen murskaa tämän myytin.

”1700-luvulla keskimääräinen avioitumisikä oli lähellä kolmeakymmentä vuotta. Sekä miehillä että naisilla oli takanaan noin kymmenen vuotta työelämää.”

Takana oli yleensä myös parisuhdeuraa. Aatelisperheissä esiaviolliset suhteet eivät tulleet kysymykseen, mutta aatelisia oli kaksi promillea väestöstä. Muilla oli kaikenlaista ihastusta ja suhdetta ennen avioliittoa, ihan kuin nykyään. Seksielämä alkoi viimeistään kihlauksesta, ja usein naimisiin mentiin vasta, kun esikoinen oli tuloillaan. Jos silloinkaan.

Avioliitto on toki aiemmin ollut eri tavalla sukujen välinen sopimus kuin nykyään. Yleensä avioiduttiin samaan säätyyn kuuluneen ihmisen kanssa. Todellisuus oli kuitenkin monimuotoinen.

”Enemmistö väestöstä ei kuulunut mihinkään säätyyn. Tässä porukassa sekä miehet että naiset olivat varsin vapaita tekemään omat päätöksensä ja elämään yhdessä ilman vihkimistäkin.”

Normit kiristyivät 1800-luvulta alkaen, jolloin seksi alettiin sitoa aiempaa tiukemmin avioliittoon, Vainio-Korhonen sanoo.

”Olemme sen ajan kasvatteja, kun ajattelemme, että olemme nyt niin vapaita.”

Liisa Takala
Anneli Tyynelä on koulutukseltaan ammattikoulun vaatetuspuolen opettaja.
Anneli Tyynelä on koulutukseltaan ammattikoulun vaatetuspuolen opettaja.

Moni saattaa tietää muotitalo Tyynelän chihuahua Mimistä. Se on pieni mutta huutomerkki. Joskus se istuu näyteikkunassa häämekkojen keskellä ja katselee Mannerheimintien vilinää pää kallellaan.

Se on usein hääliikkeessä silloin kun Anneli Tyyneläkin. ”Kun liikkeessä on asiakkaita, Mimi on takahuoneessa. Sillä on siellä oma aidattu alue. Ennen Mimiä minulla oli dobermanni.”

Liisa Takala
Mimi saa olla myymälän puolella silloin, kun siellä ei ole asiakkaita.
Mimi saa olla myymälän puolella silloin, kun siellä ei ole asiakkaita.

Kyse ei ole vahtikoirista, mutta Tyyneläänkään ei voi noin vain kävellä sisään. Töölön hääliikkeitä kiertäessä etiketti käy selväksi: soita ja varaa aika, paina ovikelloa, riisu kengät. Jos haluat valinnanvaraa, aloita puvun etsintä vähintään seitsemän kuukautta etukäteen.

Anneli Tyynelä on pukenut morsiamia ja sulhasia 1980-luvun puolivälistä asti. Aikoja on ollut monenlaisia: 1990-luvun laman alkaessa kivijalkakauppias oli kauhuissaan, mutta tiukat talousajat nostivatkin turvallisuushakuisuuden pintaan. Häitä oli hirveästi. Vuosituhannen taitteessa toisella kierroksella olevat parit alkoivat järjestää isoja häitä.

”Mutta yhä moni haluaa perustella ääneen, että miksi järjestää uudet häät. He tulevat tänne ja sanovat, että heille pariskuntana häät ovat ensimmäiset ja yhteiset, vaikka en minä koskaan kyseenalaista kenenkään häitä. Minulla on loputon luotto siihen, että ihmiset valitsevat puolisonsa vakaasti harkiten.”

Se, että nykyään mennään vanhempana naimisiin, tekee avioliitoista jotenkin syvempiä, Tyynelä pohtii. Että takana on yhteistä ja erillistä elämää, ehkä lapsiakin. Kukaan tai mikään ei pakota – naimisiin mennään, koska halutaan.

Häitä ei tarvita edes perheen perustamiseen. Useimmat perheet syntyvät jo ennen tai ilman avioliittoa, sillä yli puolet esikoisista syntyy liiton ulkopuolella.

Anna-Maija Castrén on haastatellut lapsettomia pareja, jotka suunnittelivat ensimmäisiä häitään. ”Haastattelemani parit sanoivat vähän anteeksipyydellen, että ’kun me ollaan vähän tällaisia perinteisiä’. Avioliitto nähdään valintana, joka vaatii perusteluita.”

Hääliikkeessä on huomattu, että se saattaa olla hyvä asia.

”Avioliitot ovat aidompia kuin ennen”, Tyynelä sanoo. ”Ennen morsiamet tulivat aina äitiensä kanssa, nyt moni saapuu ystävien kanssa.”

Silloin äidin rooli lankeaa Anneli Tyynelälle. Hänen taktiikkansa on auttaa morsiamia ja sulhasia lempeän muorin ottein. Jokaisesta saadaan kaunis morsian, hän vannoo juhlallisesti.

Kauneutta liikkeessä riittää: huntuja on pehmeitä ja kovia. Lasivitriinissä on koristeita tukkaan ja kimmeltäviä kruunuja. Iso tiara 98 euroa, pieni 69 euroa.

Käyttävätkö näitä yleensä nuoret?

”Kaikenikäiset”, Tyynelä vastaa.

Vanhin morsian, jonka hän on pukenut, oli yli 75-vuotias. ”Rouvalla oli pitsipuku ja miehellä saketti.”

Siitä on jo vuosia. ”En juorua asiakkaistani. Eikä ole juoruttavaakaan. Suomalaiset morsiamet ovat pääosin järkeviä.”

Tyynelä myöntää, että kyyneleiden kuivaaminen kuuluu kyllä ammattitaitoon. Stressi purkautuu. Myös muiden tahrojen pyyhkiminen on taitolaji, ja siihenkin Anneli Tyynelä antaa vinkin: yhdistä 80-prosenttista viinaa ja tahranpoistajaa.

”Tehoaa hyvin esimerkiksi suklaaseen. Viinaa froteerätin kulmaan, sitten hankausta, tahranpoistajaa, ja lopuksi lisää viinaa. Pitää muistaa kuivata hyvin, ettei jää rengasta. Viinaa saa Tallinnasta.”

Anneli Tyynelä ei anna avioliittoneuvoja asiakkailleen. Hän on hääpukujen asiantuntija, ei ihmissuhteiden. Joillekin riittää yksi kierros, toinen tarvitsee kolme yritystä ollakseen onnellinen – siihen on mahdoton muiden puuttua.

Tyynelälle yksi ajatus on kuitenkin pyhä. Hän ajattelee sen jokaisen asiakkaan kohdalla.

Tämä nyt solmittava avioliitto on se viimeinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat