Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Variksen linkkuveitsi ja varashälytintä matkiva luhtakerttunen – kaupungissa linnut oppivat ihmeellisiä taitoja

Ne ovat älykkäitä, nopeita, ja ne ovat kaikkialla. Helsingissä pesii yli sata lintulajia. Mitä ne oikein puuhaavat? Soitimme lintuoppaalle ja lähdimme ottamaan selvää.

Juhani Karila HS

Jos kanahaukka osaisi ajaa autoa, se ei joutuisi koskaan kolariin. Kanahaukka aistii yli 100 kuvaa sekunnissa, mikä tarkoittaa, että se havaitsee alkavan liikkeen viisi kertaa nopeammin kuin ihminen.

Mutta kanahaukalla on parempiakin tapoja liikkua.

Heikki liitelee Pasilan yllä viidessäkymmenessä metrissä ja näkee kaiken. Se on nähnyt minut, valokuvaajan ja lintuopas Mikko Savelaisen Amican ravintolassa, kolmannentoista kerroksen ikkunapöydässä, jo kauan ennen kuin Savelaisen kaurapuuro jäi kesken ja hän osoitti lintua sormellaan.

Ja ennen meitä se on nähnyt ikkunamme edessä tasanteella pesivän kalalokkiparin, joka viimein havahtuu lähellä kyttäävään petoon. Toinen lokeista rääkäisee, ponnistaa ilmaan ja lähtee antamaan kanahaukalle turpaan.

Saattaa se olla Helmikin, Savelainen ei mene vannomaan, hänen silmänsä ei ole samanlainen hd-kaukoputki kuin kanahaukalla. Helmi ja Heikki tekivät pesänsä toista vuotta peräkkäin samaan Uimastadionin mäntyyn. Ne ovat saaneet kolme poikasta, ja vanhemmilla on kova työ raahata vekaroille saalista eri puolilta Helsinkiä.

Katoilta nousee lisää lokkeja. Ne kerääntyvät väljäksi, kirkuvaksi ryhmäksi ja ympäröivät kanahaukan, joka tarpeeksi nälkäisenä saattaa hyökätä jopa itseään kaksi kertaa suuremman lapinpöllön kimppuun. Terveenä sillä ei ole syytä ryttyillä kokonaiselle parvelle. Haukka kaartaa keskustaan.

Ehkä jossain Hakaniementorilla tepastelee muita hidasjärkisempi pulu, joka ei muista katsoa välillä ylös.

Akseli Valmunen / HS
Mikko Savelainen on tarkkaillut lintuja yli 40 vuotta.
Mikko Savelainen on tarkkaillut lintuja yli 40 vuotta.

Helsingin ydinkeskusta: asvalttia, ratikoita, melua. Lintujen näkökulmasta Kampin ympäristö ei ole spesialistien aluetta, vaan täällä pärjätäkseen on syötävä mitä tahansa, pesittävä missä hyvänsä ja ennen kaikkea – siedettävä ihmistä.

Tällaisia jokapaikanhöyliä ovat pulut, varikset, naakat, varpuset ja pikkuvarpuset. Ja tietenkin lokit. Ne ahtavat kupuihinsa kaikkea jogurtista hampurilaisiin.

Narinkkatorin roskiksessa jytisee. Varis kampeaa esiin aukosta leivänpala nokassaan. Linnunnokka on klassinen esimerkki luonnonvalinnasta. Charles Darwin sai vahvistuksen evoluutioteorialleen tutkimalla Galápagossaarten sirkkujen nokkia.

Millainen on täydellinen kaupunkilinnun nokka? Savelainen arvelee, että juuri sellainen kuin variksella: lyhyt ja vahva, kuin sveitsiläinen linkkuveitsi, jolla voi vääntää auki kansia ja kaivaa esiin ruokaa, tökkiä kaikkea.

Joku sironokkainen kahlaaja murtaisi instrumenttinsa alle vuorokaudessa Narinkkatorin tappeluissa.

Korppi, varislinnuista neuvokkain, puuttuu vielä Suomen kaupungeista. Keski-Euroopan urbaaniin maisemaan se jo kuuluu, ja Savelainen ennustaa, että ennen pitkää korppi metkuilee Helsingissäkin.

Akseli Valmunen / HS
Varpuset tekevät terasseilla yhteistyötä kuin parhaat taskuvarkaat.
Varpuset tekevät terasseilla yhteistyötä kuin parhaat taskuvarkaat.

Savelainen kehottaa seuraamaan varpusten tekniikkaa terasseilla. ”Ne työskentelevät kuin parhaat taskuvarkaat.” Yksi tulee keikistelemään pöydän reunalle ja vie huomion sillä aikaa, kun toinen pomppii lautaselle pöllimään evästä.

Savelainen antaa pikaoppitunnin varpusen ja pikkuvarpusen erottamisesta:

”Pikkuvarpusella on ruskea päälaki ja musta täplä poskessa. Pikkuvarpusen molemmat sukupuolet ovat samanvärisiä. Varpusella naaras on harmaa.”

Akseli Valmunen / HS
Varpunen (kuvassa) vähenee kaupungeissa, kun taas pikkuvarpunen yleistyy.
Varpunen (kuvassa) vähenee kaupungeissa, kun taas pikkuvarpunen yleistyy.

Biologian lehtori Timo Vuorisalo Turun yliopistosta tietää kertoa, että pikkuvarpunen on valloittamassa elintilaa varpuselta Suomen kaupungeissa.

”Syytä ei tunneta.”

Kaupunki tekee linnuille mystisiä asioita. Vuorisalon mukaan esimerkiksi ympärivuotinen valaistus vaikuttaa lintujen hormonitoimintaan ja sitä kautta käyttäytymiseen. Turussa mustarastaat saattavat laulaa jo joulukuussa, kun maalla ne aloittavat vasta maaliskuussa.

Myös kaupungin äänet vaikuttavat. Savelainen on kuullut, miten helsinkiläinen luhtakerttunen etsii puolisoa matkimalla auton varashälyttimen ujellusta ja kuorma-auton peruutuspiippausta.

Kanadalaisen McGillin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kaupunkilaislinnut ovat poikkeuksellisen fiksuja. Tutkijat panivat Barbadoksella eläviä peippoja nokkeluustesteihin ja huomasivat, että city-yksilöt olivat rohkeampia ja parempia ongelmanratkaisijoita kuin maalaiset toverinsa.

Kaupunki vaatii lintua virittämään älynsä ja vaistonsa herkimmilleen. Helsingissä on ansoja: Onkijoiden rannoille jättämät siimat katkovat vesilintujen jalkoja. Lasirakennusten, kuten Sanomatalon, lasiseinään paukahtelee joka kevät muuttolintuja, rastaita ja tiltaltteja, joiden ruumiita sitten kerätään talojen juurelta.

Monien lintujen kannattaisi Savelaisen mukaan jättää suosiolla muutto väliin ja talvehtia kaupungissa. Näin ne pääsisivät keväällä varaamaan parhaat pesäpaikat kaukaa tulleiden lajitovereidensa nokan edestä.

Sitä paitsi, kuten Vuorisalo huomauttaa, petoja on kaupungissa vähän.

Tosin petoja tulee koko ajan lisää. Kun torit täyttyvät puluista, myös haukat ilmestyvät paikalle. Helsingissä ei tarvitse mennä kuin lähimpään puistoon, niin voi nähdä lehtipuiden välissä punarinnan perässä ryntäilevän varpushaukan. Taivaalla tervapääskyjen perässä singahteleva piste on todennäköisesti nuolihaukka.

Jos joku olisi sanonut 15 vuotta sitten Savelaiselle, että jonain päivänä huuhkaja ruokkii poikasiaan Forumin katolla, hän olisi nauranut ääneen. Yhtä älytön ajatus olisi ollut Uimastadionin vieressä pesivä kanahaukka, joka ajettiin erämaiden perukoille viime vuosisadan vainoissa.

Kaiken huipuksi merikotka, muutamasta parista elinvoimaiseksi lajiksi suojeltu karujen seutujen lintu, pesii vain runsaan kahden kilometrin päässä Helsingin keskustasta.

Savelainen sanoo bonganneensa Helsingissä kaikki Suomessa pesivät pöllölajit.

”Lapinpöllö hengaili vähän aikaa yhden kerrostalon pihalla. Tunturipöllön näin Suomenlinnassa.”

Helsingin pöllörunsaus on jaksoittaista. Huonoina myyrävuosina pöllöt etsivät ravintoa kaupungista, jossa piisaa hiiriä ja rottia. Toisaalta pöllöt ovat haluttomia ylittämään merta, ja kun sisämaasta onneaan etsimään lähteneet nuoret yksilöt törmäävät rannikkoon, ne jäävät niille sijoilleen, esimerkiksi Helsinkiin.

Akseli Valmunen / HS
Töölönlahti on kalatiiran sushibuffet.
Töölönlahti on kalatiiran sushibuffet.

Teemme kierroksen Töölönlahdella. Veden yllä lekuttelee lintu, jolle Itämeren ylitys ei ole temppu eikä mikään. Eikä Välimeren. Eikä Atlantin valtamerenkään, sillä se talvehtii Etelä-Afrikassa ja jopa Eteläisen jäämeren saarilla asti.

Kalatiira äkkää sopivan mittaista apetta, syöksyy, läiskähtää veteen ja kohoaa taas ylös sätkivä kalanpoika nokassaan.

Viimeistään elokuussa tämäkin yksilö ja sen lähisukulainen lapintiira suuntaavat nokkansa kohti kaukaista kesää. Satagrammaiset linnut liitelevät puolen planeetan välin väljää siksakkia tuulien työntäminä.

”Lapin kahlaajat – viklot, suosirrit ja lirot – muuttavat jo nyt”, Savelainen kertoo.

Katselemme ympärillemme. Aurinko lämmittää, lokit huutavat ja rytikerttuset jankuttavat.

Hei, linnut, älkää viitsikö karata. Me rakennetaan teille lisää pönttöjä, koverretaan pesäkolot ja pystytetään lintulaudat. Olen käynyt etelässä. Ei siellä ole mitään nähtävää.

Akseli Valmunen / HS
Kalatiira, samoin kuin sen lähisukulainen lapintiira, muuttaa syksyllä toiselle puolelle maapalloa.
Kalatiira, samoin kuin sen lähisukulainen lapintiira, muuttaa syksyllä toiselle puolelle maapalloa.
Akseli Valmunen / HS
Sepelkyyhkyemo ruokki poikastaan parkkihallissa Pasilassa. Näin betoniset paikat ovat yleensä kesykyyhkyn eli pulun aluetta.
Sepelkyyhkyemo ruokki poikastaan parkkihallissa Pasilassa. Näin betoniset paikat ovat yleensä kesykyyhkyn eli pulun aluetta.
Akseli Valmunen / HS
Kalalokit pesivät mielellään katoilla, sillä niille pesärosvot supikoira ja minkki eivät pääse. Välillä pitää toki lähteä häätämään kanahaukkaa loitommalle.
Kalalokit pesivät mielellään katoilla, sillä niille pesärosvot supikoira ja minkki eivät pääse. Välillä pitää toki lähteä häätämään kanahaukkaa loitommalle.
Akseli Valmunen / HS
Onkijoiden jättämät siimat katkovat lintujen jalkoja.
Onkijoiden jättämät siimat katkovat lintujen jalkoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat